Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2693

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗ ΛΕΡΟ 2014

Με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια εορτάσθηκε στη Λέρο η εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτου των ναυτικών μας και πολιούχου της πόλεως του Λακκίου, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014.

Στην ομώνυμη ενορία της πόλεως του Λακκίου, ο πανηγυρίζον Ιερός Ναός ήταν κατάλληλα σημαιοστολισμένος και ευπρεπής.

Το εσπέρας της Παρασκευής 5 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός υπό του Ιερού Κλήρου, αρτοκλασία και εν συνεχεία Ιερά Παράκλησις.

Το πρωί της εορτής, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, ετελέσθη πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ο αρχιμ.Στέφανος Κατές, ιεροκήρυκας της Ιεράς μας Μητροπόλεως εκήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθής στον βίο του Αγίου Νικολάου.

Μετά το πέρας της Θ.Λειτουργίας έλαβε χώρα η καθιερωμένη Δοξολογία, και η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου,  στην οποία παρέστησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της νήσου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί και μαθητές των σχολείων της πόλεως του Λακκίου, αντιπροσωπείες σχολείων, και πολύς κόσμος.

Την Εικόνα του Αγίου Νικολάου βάσταζαν ναύτες της ΥΝΤΕΛ, και η ιερά πομπή ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους και την παραλιακή του λιμένος της πόλεως του Λακκίου.

Της ιεράς πομπής προπορευόταν το περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου, η μουσική μπάντα του 3ου Σώματος Ναυτοπροσκόπων Λέρου, και ακολουθούσαν τα ιερά εξαπτέρυγα, το Ιερό Ευαγγέλιο, τα Ιερά Λείψανα, ο Ιερός Κλήρος, οι αρχές της νήσου, αντιπροσωπείες μαθητών των σχολείων, και πολλοί πιστοί.

Ο Aγιος Νικόλαος εορτάσθηκε επίσης και σε όλα τα παρεκκλήσια της Λέρου:  στην Παναγία του Κάστρου, στον Ξηρόκαμπο, Μεραλούδι, Συκαία και Aλιντα.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ:

 

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο:   Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως