Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2547

ΟΜΙΛΙΑ «ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»

 

Την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Σχολή Σοφίας» στη Λέρο, έλαβε χώρα ομιλία με θέμα: «γάμος και οικογένεια».

Με την ομιλία αυτή, ξεκινά μία σειρά πρωτοβουλιών και «σωστικής εκστρατείας» της τοπικής Εκκλησίας, που σκοπό έχει την μείωση των διαζυγίων και την εξάλειψη, όσο αυτό είναι δυνατόν, της διάλυσης των οικογενειών.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία ανησυχητική αύξηση των διαζυγίων σε σχέση με τους γάμους, αλλά περισσότερο σε σχέση με τον πληθυσμό των νησιών της Επαρχίας.

Στη εκδήλωση παρέστη ο Μητροπολίτης μας κ.Παΐσιος, ο Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολύς κόσμος, ο οποίος γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του συνεδριακού κέντρου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως κ.Γ.Χρυσούλης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά, στην παρατηρούμενη, τα τελευταία χρόνια, διάλυση των οικογενειών και την ραγδαία αύξηση των διαζυγίων, παρουσιάζοντας παράλληλα αρκετά στατιστικά στοιχεία των τελευταίων δεκαετιών, τα οποία ομολογουμένως ξάφνιασαν το ακροατήριο.

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος για μία περίπου ώρα ομίλησε παρουσιάζοντας πολύπλευρα το θέμα, καθηλώνοντας τα ακροατήριο με τις αλήθειες και τα αιτιολογημένα στοιχεία, με βάση την διδασκαλία της Αγίας Γραφής και εντός των πλαισίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, παρουσιάζοντας την πραγματική εκδοχή, την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που πρέπει να δείχνουν οι μελλόνυμφοι, αλλά και οι σύζυγοι, ώστε να υπάρχει μία υγιή σχέση μέσα στην οικογένεια και τον γάμο.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, ο οποίος, φανερά προβληματισμένος με την ραγδαία αύξηση των διαζυγίων στην Επαρχία μας, απηύθυνε πατρικούς λόγους και νουθεσίες στους νέους, για την υπευθυνότητα που πρέπει να δείχνουν απέναντι στον θεσμό του γάμου και της οικογένειας και κατέληξε προτείνοντας:  α) να γίνονται ενημερωτικές ομιλίες σε όλες τις ενορίες για τον θεσμό του γάμου και της οικογένειας, β) την ίδρυση «σχολής γονέων», καλώντας προς βοήθεια συνεργάτες που θα μπορούσαν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, και γ) την επίδοση από τον ίδιο τον Μητροπολίτη των Αδειών Γάμου, ώστε να υπάρχει προσωπική επαφή με τούς μελλονύμφους και σχετικές, με τον γάμο και την οικογένεια, νουθεσίες.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεργάτης φωτογράφος:  Ευθύμιος Χρυσούλης