Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2615

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΩΜΑ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ, 2016

 

Με λαμπρότητα και Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε στο Κάστρο της Αστροπαλιάς «που Άχει κλειδιά κλειδώνει, μα έχει κοπέλες όμορφες που δεν τις φανερώνει», κατά τον λαϊκό ποιητή, η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Θωμά.

Το εσπέρας του Σαββάτου 7/5, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Παναγιάς του Κάστρου, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, μετά των Αιδεσιμωτάτων ιερέων της νήσου, πρωτοπρεσβυτέρου π. Δημητρίου Αχλαδιώτη, Αρχιερατικού Επιτρόπου Αστυπαλαίας, πρωτοπρεσβυτέρου π. Ευσέβιου Σταυλά και πρεσβυτέρου π. Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, ευλόγησε την αρτοκλασία και ομίλησε απευθυνόμενος στο ιερό εκκλησίασμα τονίζοντας «την πίστη που πρέπει να έχει ο χριστιανός σΆ αυτούς τους δύσκολους και αλλοπρόσαλλους καιρούς που ζούμε σήμερα, που η πίστη των ανθρώπων στο εσφαγμένο αρνίον της Αποκαλύψεως είναι χλιαρή».

Τους χορούς των ιεροψαλτών πλαισίωσαν ο π. Ευσέβιος Σταυλάς, ο φοιτητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχαήλ Μακαρούνας και ο κ. Κωνσταντίνος Σταυλάς,  όπου και απέδωσαν με βυζαντινή μουσική και αστυπαλίτικο ύφος τους ύμνους, τόσο του Αποστόλου Θωμά, όσο και του υψιπέτου αετού της αγάπης, Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου.

 

Το πρωΐ της Κυριακής 8/5, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, θείο κήρυγμα υπό του Μητροπολίτου, η αρτοκλασία και έλαβε χώρα η λιτάνευση της Ιεράς και θαυματουργού Εικόνος του Αποστόλου Θωμά, εντός του Κάστρου, και κατέληξε, η ιερά πομπή, στον επικείμενο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου και εγένετο δέηση υπό του Μητροπολίτου, για τους όπου γης ευρισκομένους Αστυπαλίτες.

Τόσο κατά τον Εσπερινό, όσο και κατά την Θεία Λειτουργία παρέστη ο Δήμαρχος Αστυπαλαίας κ. Πανορμίτης Κονταράτος, ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού Νοτίου Αιγαίου κ. Κωνστάντιος Σταυλάς και πιστοί της Νήσου.

Κατά το έθος, την ιερά πανήγυρι τέλεσε η οικογένεια του κ. Μιχαήλ Αλακιώτη και ο πανηγυριστής προσέφερε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, το αστυπαλίτικο γλυκό.

 

 

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Κείμενο-φωτογραφίες:  Μιχαήλ-Νικήτας Μακαρούνας, Φοιτητής της Θεολογικής Σχολής του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.