Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2557

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Ο Μητροπολίτης μας Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας και κατά την αστροπαλίτικη εθιμοτυπία, ο Αστυπαλαίας, Λέρου και Καλύμνου κ.Παϊσιος, από τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, βρίσκεται πλησίον του ευσεβούς, φιλοπρόοδου και αριστοτόκου λαού της Αστροπαλιάς, για να εορτάσει μαζί του το Πάσχα του καλοκαιριού, την μεγάλη αστροπαλίτικη πανήγυρι, την Κοίμηση και την εις ουρανούς μετάσταση της ευφόρου και πολιούχου της νήσου Παναγίας της επικαλουμένης Πορταϊτίσσης.

Στο αεροδρόμιο της Αστροπαλιάς καλωσόρισαν τον Μητροπολίτη μας, προερχόμενο αεροπορικώς από Κάλυμνο μέσω Λέρου, ο αρχιερατικός επίτροπος Αστροπαλιάς αιδεσιμώτατος π. Δημήτριος Αχλαδιώτης και ο αιδεσιμώτατος π. Ευσέβιος Σταυλάς και αρκετοί κάτοικοι του νησιού, που με το χαμόγελο στα χείλη και στο πρόσωπο λέγοντάς του «Καλή Παναγιά Δέσποτα».

Κατά το πρόγραμμα της αρχιερατικής επιτροπείας της Αστροπαλιάς, το οποίο συνέταξε, ο πάντα δραστήριος αρχιερατικός επίτροπος π. Δημήτριος Αχλαδιώτης, ετέλεσε τις κατά σειρά παρακλήσεις στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου στον πέρα Γυαλό, στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στο Λιβάδι, στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Μαλτεζάνας-Ανάληψης, με αποκορύφωμα την μεγάλη παράκληση την Πέμπτη εσπέρας στον ιερό παλαίφατο και ιστορικό ναό της Παναγιάς της Χώρας (Μεγάλη Παναγιά).

 
 
 

 

Κατά το έθος, εψάλησαν τα εγκώμια της Παναγίας, παρουσία πολλών πιστών, όπου ο αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Θεολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, κ. Μιχαήλ Μακαρούνας έψαλε το μέγα δοξαστικό «Σε τον αναβαλλόμενον το φως ώσπερ ιμάτιον, Υιόν Θεού την κυήσασαν», κλπ, τα Εγκώμια σε τρεις στάσεις:

Στάσις Α΄: Η Ζωή εν τάφω κατετέθης Αγνή και Αγγέλων στρατιαί εξεπλήτοντο, την μετάστασιν δοξάζουσι την σην κτλ.

Στάσις Β΄ : ¶ξιον εστίν, μεγαλύνειν Σε την Θεοτόκον την τιμιωτέρα των Χερουβίμ και ενδοξοτέραν των Σεραφείμ κτλ.

Στάσις Γ΄: Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη ταφή Σου προσφέρουσι Παρθένε, Έρραναν τον Τάφον, Μαρίας της Παρθένου, κόρες Αστυπαλαίας κτλ. και τα Ευλογητάρια ΅ΆΕυλογητός ει Δέσποινα, σκέπε φρούρει τους εις σε υμνούντας. Των Αγγέλων ο Δήμος Κατεπλάγην ορών σε εν νεκροίς λογισθείσαν, την Σωτήραν των βροτών Μαρία τετοκυίαν τον συν εαυτώ τον Αδάμ εγείραντα και εξ ¶δου πάντας ελευθερώσαντας.ΆΆ κτλ), με την βοήθεια του π. Δημητρίου Αχλαδιώτου και π. Παναγιώτου Λυμπερόπουλου και της ευσεβούς κ. Μαρίας Μουσούρη-Αντάρτη και του ευσεβούς εκκλησιάσματος.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης μας μίλησε καταλλήλως και τόνισε την προστασία και μεσιτεία της υπεραγίας Θεοτόκου προς τον Υιόν της δια πάσαν ψυχή Χριστιανών Ορθοδόξων πονουμένης και καταπονουμένης ελέους Θεού επιδαψηλευομένης.

Μετά το πέρας της ακολουθίας ο προϊστάμενος του Ι.Ν. της Μεγάλης Παναγιάς π. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και το εκκλησιαστικό του συμβούλιο κ.Αγγελίνα Καμπούρη, κ. Βεργινία Αγγελίδη και κ.Ζαμπελού Καμπούρη, προσφέροντες το ωραίο πατροπαράδοτο παστέλι που μοσχοβολούσε το εύγεστο μέλι με άρωμα του θυμαριού της Αστροπαλιάς, προσφορά της οικογενείας της κ. Βεργινίας Αγγελίδη.

 

Ο Μητροπολίτης μας από τη νησί της Αστροπαλιάς, στο οποίο βρίσκεται, ζήτησε από τον Πατριάρχη μας να επιδαψηλεύση τις ευχές και ευλογίες Του στον ευαγή κλήρο και τον ευσεβή λαό της Αστροπαλιάς, με το κάτωθι τηλεγράφημα:

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως

Κείμενο - Φωτογραφίες : Μιχαήλ-Νικήτας Μακαρούνας, αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Θεολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης