Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2590

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ 2016

 

Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Φανουρίου στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

Στον οικισμό του Ξηροκάμπου Λέρου, και στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου, την Παρασκευή 26 Αυγούστου, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου, αλλά και πολλών παρεπιδημούντων ιερέων, που βρέθηκαν στη Λέρο και τίμησαν με την παρουσία τους την ιερά πανήγυρη, όπως ο π. Ανδρέας από την Ιερά Μητρόπολη Φιλανδίας.

Μετά το πέρας του εσπερινού εγένετο λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Φανουρίου, εις τον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού και εις τας οδούς του οικισμού του Ξηροκάμπου.

Το πρωί του Σαββάτου 27 Αυγούστου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου.

Τόσο κατά τον Εσπερινό, όσο και κατά την Θεία Λειτουργία παρέστησαν οι τοπικές Αρχές, προεξάρχοντος του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχ. Κόλλια, του προέδρου του Δημ.Συμβουλίου κ.Νεκτ.Μπίλλη, δημοτικών συμβούλων και πλήθος ευσεβών προσκυνητών.

Τον θείον λόγον εκήρυξε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Στέφανος Κατές, αναφερθείς στον βίο του Αγίου Φανουρίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προς τιμήν του Αρχιερέως, του Ι.Κλήρου και των πιστών, παρετέθη υπό του Εφημερίου π.Σεργίου Γουρλά και του Εκκλ.Συμβουλίου, μικρά δεξίωσις.

Εντύπωση προκάλεσε και εφέτο το πλήθος των άρτων και της παραδοσιακής φανουρόπιτας προς τιμήν του Αγίου που παρέθεσαν οι πιστοί εις μνημόσυνον αιώνιον.

Τέλος, στον Ιερό Ναό παρευρέθηκαν Χριστιανοί Μετανάστες απο την Ερυθραία Αφρικής όπου τυγχάνουν ιδιαίτερης πνευματικής μέριμνας.

 

Απολυτίκιον Αγίου Φανουρίου

«Ουράνιον εφύμνιον, εν γη τελείται λαμπρώς,

επίγειον πανήγυριν, νυν εορτάζει φαιδρώς,

αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις ευφημούσι τους άθλους,

κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξαν, ην εύρες πόνοις καί άθλοις,

τοις σοις, Φανούριε ένδοξε».

 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 

 

Επιμέλεια – φωτογραφίες – βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  Ε.Καρπαθάκης (romfea.gr)