Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2289

«Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ 2016»

 

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016, στον Ιερό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λέρου, εορτάσθηκε «Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ», με την ευκαιρία συμπλήρωσης 94 ετών από της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μνήμη της Μικράς Ασίας», ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, παρουσία και την συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, του Ιερού Κλήρου της Νήσου, αλλά και παρεπιδημούντων ιερέων.

Κατά την Θεία Λειτουργία παρέστησαν οι τοπικές Αρχές προεξάρχοντος του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχ.Κόλλια, του αντιδημάρχου κ.Ι.Κωνσταντινίδη, των δημ.συμβούλων κ.κ. Μιχ.Κοντραφούρη και Γ.Παυλή, εκπαιδευτικών, του Διευθυντού της Χειρουργικής Κλινικής Λέρου κ.Λάμπρου Σακκά, πολλών απογόνων μικρασιατών προσφύγων, και πλήθους πιστών.

 Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης ετέλεσε αρτοκλασία υπέρ υγείας των απογόνων των μικρασιατών προσφύγων του νησιού μας και εν συνεχεία εθνικό μνημόσυνο.

Κατόπιν, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λέρου και Εφημέριος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόδημος Φωκάς, στην ομιλία του, αναφέρθη στο χρονικό της μικρασιατικής καταστροφής και τόνισε ότι «σήμερα ημέρα μνήμης της Μικρασίας τιμούμε, προσευχόμαστε και θυμόμαστε. Τιμούμε τους εν ζωή μικρασιάτες, τους απογόνους τους, προσευχόμαστε για τους χιλιάδες νεκρούς της μικρασιατικής καταστροφής, και θυμόμαστε τα γεγονότα έτσι ώστε να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Στη συνέχεια παιδιά της ενορίας, απήγγειλαν ποιήματα για τη Μικρασία, και η τελετή έληξε με τον εθνικό μας ύμνο.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθησαν και παρακάλεσε «να είμεθα πάντοτε ενωμένοι, να μην υπάρχει διχόνοια μεταξύ μας, διότι όποτε η διχόνοια  διακατέχει τον λαό μας, οι συνέπειες είναι πάντα καταστροφικές και ολέθριες».

 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ"

 

 

Στο παρακείμενο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού, έλαβε χώρα έκθεση φωτογραφίας με εκκλησιαστικά κειμήλια από την Μικρά Ασία, ενώ ο πρόεδρος του Μ.Π. Συλλόγου «¶ρτεμις» κ.Αντ.Νταλλαρής (λίρα) και ο κ.Γ.Δράκος (λαγούτο) πλαισίωσαν την εκδήλωση με Μικρασιάτικους σκοπούς.

Τέλος το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δεξιώθηκε τους Μητροπολίτες και τους πιστούς με μικρασιάτικα κεράσματα.

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως