Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2536

Η Κάλυμνος τίμησε τους ήρωες των Ιμίων , 29.1.2017

 

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, με αρχιερατικό μνημόσυνο στον Ι.Ν Αγ. Νικολάου της Πόθιας, η Κάλυμνος τίμησε την μνήμη των τριών ηρώων αξιωματικών του ΠΝ, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που έχασαν τη ζωή τους πριν 21 χρόνια, κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα, την νύκτα της 30/31 Ιανουαρίου 1996 στην κρίση των Ιμίων.

Στη Θ. Λειτουργία που προηγήθηκε και την επιμνημόσυνη δέηση που ακολούθησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος, ο οποίος μνημόνευσε και τους τρεις Αξιωματικούς ΠΝ Αναστάσιο Τουλίτση, Κωνσταντίνο Πανανά και Ελευθέριο Ευαγγέλου, που πριν ένα χρόνο περίπου, στις 11 Φεβρουαρίου 2016, έχασαν τη ζωή τους στη νήσο Κίναρο.

Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρός της και βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτριος Κρεμαστινός.

Παρόντες οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.

Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Γαλουζής,  οι επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων κ.κ. Ι.Μαστροκούκος, Δ.Διακομιχάλης, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Μιχαήλ Ζαΐρης και Γεώργιος Ρούσσος.

Από την Περιφέρεια ο Έπαρχος Καλύμνου κ. Ιωάννης Θεμέλαρος και ο Έπαρχος Κω κ. Γ.Χαλκιδιός.

Από Στρατιωτικής πλευράς ο Ταξίαρχος Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Στυλιανός Σεργεντάνης, και αντιπροσωπεία Αξιωματικών και Υπαξιωματικών από το 5/42 ΣΕ.

Από το Πολεμικό Ναυτικό ο Κυβερνήτης της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», που ήταν ελλιμενισμένη στο λιμάνι Καλύμνου, ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Κω και αντιπροσωπεία Αξιωματικών.

Ο Υπολιμενάρχης Καλύμνου Πλωτάρχης Θεόφιλος Τσαγκάρης με αντιπροσωπεία στελεχών και ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Καλύμνου Απόστολος Κατσιώτης.

Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, οι σημαίες των σχολείων, πολλοί μαθητές, πρόσκοποι και πολύς κόσμος.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου, ο Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτης Γιαμαίος, εκφώνησε μία εξαιρετική ομιλία. Ο κ. Π.Γιαμαίος, αφού έκανε μία ιστορική αναφορά στις συνθήκες που κατοχυρώνουν τα  Ίμια στην Ελλάδα και στις  παράλογες απαιτήσεις της γείτονος Τουρκίας, αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό της κρίσης των Ιμίων και έκλεισε με αναφορά στους τρεις Αξιωματικούς του ΠΝ που έδωσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα. Το εκκλησίασμα στη συνέχεια έψαλε τον Εθνικό ύμνο.

 

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Ακολούθησε η μετάβαση στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών μπροστά από το Λιμεναρχείο, όπου εψάλη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στεφάνια κατά σειρά κατέθεσαν ο Μητροπολίτης Παΐσιος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Κρεμαστινός, ο Δήμαρχος Καλυμνίων κ. Ιωάννης Γαλουζής, ο έπαρχος κ. Ιωάννης Θεμέλαρος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Ψαράς, ο Κυβερνήτης της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Στυλιανός Σεργεντάνης, ο Διοικητής του Ναυτικού Κλιμακίου Κω, ο Υπολιμενάρχης Καλύμνου Πλωτάρχης Θεόφιλος Τσαγκάρης, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Καλύμνου Υπαστυνόμος Απόστολος Κατσιώτης, ο Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών κ. Ιωάννης Νομικάριος και ο εκπρόσωπος των Παλαιών πολεμιστών κ. Αντώνης Βαζανέλλης.

 

Συγκινητική ήταν η σκηνή με μικρά παιδιά ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές της Καλύμνου, που πλαισίωναν το μνημείο των πεσόντων Αξιωματικών κρατώντας φωτογραφίες των τριών Αξιωματικών του ΠΝ Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού.

Μία εκδήλωση τιμής και μνήμης με την παρουσία πολύ κόσμου που έκλεισε με τη δημοτική Φιλαρμονική να παιανίζει τον Εθνικό Ύμνο και στρατιωτικό άγημα να αποδίδει τιμές.

 

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ

 

 

ΑΙΩΝΙΑ ΣΑΣ Η ΜΝΗΜΗ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ.!!! ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως

Κείμενο – Φωτογραφίες – Βίντεο : “Kalymnos News”, Ν.Μαμάκας - «Αλήθεια FM» - π.Κ.Σμαλιός, Γ.Χλωρός, "Michalis foto"