Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 3058

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

Λαμπρή και εφέτο η εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στη Λέρο.

Το εσπέρας της παραμονής, Τετάρτη 16 Ιουλίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου.

Μετά την αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος, ο Ιερός Κλήρος, οι Αρχές της Νήσου και ο λαός, προπορευομένης της Δημοτικής Φιλαρμονικής, λιτάνευσαν την Ιερά Εικόνα της Αγίας που έφερε αντιπροσωπεία της Ναυτικής Βάσης Υ.Ν.Τ.Ε.Λ.

Κατά τον Εσπερινό εδόθη, όπως κάθε χρόνο, η υποτροφία Νικολάου Πατίλη, σε απόφοιτο του Λυκείου Λέρου.

 

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο εκ Λέρου ιεροδιάκονος π.Γεδεών Μαγκριώτης.

Μετά τον εσπερινό ο Σεβασμιώτατος εμοίρασε τους άρτους και εχοροστάτησε στον Παρακλητικό Κανόνα της Αγίας.

Το πρωΐ της Πέμπτης 17 Ιουλίου, ετελέσθη ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θ.Λειτουργία.

Εν συνεχεία ο εφημέριος π.Σωφρόνιος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο δεξιώθηκε τον Σεβασμιώτατο, τον Ιερό Κλήρο και τους πιστούς στο παρακείμενο ενοριακό κέντρο.

Τόσο στον Εσπερινό όσο και κατά τον Όρθρο και την Θ.Λειτουργία, οι χοροί των καλλίφωνων ψαλτών υπό την διεύθυνση των κ.κ.Αναστασίου και Ελευθερίου Χατζηλάρη, απέδωσαν θαυμάσια τους ύμνους με τις χορωδίες τους.

Το εσπέρας της πανηγύρεως ετελέσθη το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και ακολούθησε ομιλία με θέμα την Αγία Μαρίνα από την Συμβολαιογράφο Λέρου κα.Ειρήνη Ταχλιαμπούρη.

 

Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

Η Μεγαλομάρτυς Αγία Μαρίνα έζησε στα φοβερά χρόνια των μεγάλων διωγμών εναντίον των χριστιανών στην εποχή του αυτοκράτορα της Ρώμης Διοκλητιανού.

Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας από γονείς επίσημους και ξακουστούς. Ο πατέρας της λεγόταν Αιδέσιος και ήταν ιερέας των ειδώλων. Δεν είχε άλλο παιδί, γιατί λίγο μετά τη γέννηση της Μαρίνας η μητέρα της πέθανε. Αναγκάστηκε τότε ο πατέρας να δώσει τη μικρή  κόρη σε μια γυναίκα, για να την θηλάζει και να την περιποιείται. Σαν μεγάλωσε λίγο η Μαρίνα, στα 12 χρόνια της, συναναστράφηκε κατά θεία οικονομία με χριστιανούς και άρχισε να μαθαίνει την πίστη στον Χριστό.

Στα 15 της χρόνια αντιμετώπισε τον Έπαρχο ειδωλολάτρη Ολύβριο ο οποίος την φυλάκισε αφού αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα. Οι επανειλημμένες προσπάθειες του να μεταπείσει την Μαρίνα θα αποβούν μοιραίες γι αυτό και γεμάτος οργή διέταξε να την γυμνώσουν και να την δείρουν αλύπητα. Τα βασανιστήρια συνεχίζονται με δικαστική απόφαση. Την κρέμασαν και καταξέσχισαν τις πλευρές της με σιδερένια νύχια και μισοπεθαμένη την ξανάριξαν στη φυλακή.

Τότε στη φυλακή έγινε κάτι θαυμαστό και διδακτικό. Ο αντίδικος διάβολος που έβλεπε την υπομονή και την αντοχή της Αγίας θέλησε και φανερά να την φοβίσει και να την αναγκάσει να αρνηθεί τον Χριστό. Παρουσιάστηκε σαν φοβερό μαύρο θηρίο, έτοιμο να την κατασπαράξει. Έβγαζε φωτιές από το στόμα και δυνατές φωνές. Εκείνη με θερμή προσευχή ζητούσε από τον Κύριο να την προστατεύσει. Έκανε το σημείο του Σταυρού και φάνηκε πως το θηρίο χωρίστηκε στα δύο. Ο σατανάς άλλαξε μορφή και έγινε σαν άνθρωπος και σαν σκύλος με ουρά και κέρατα. Δεν δίστασε η Αγία, τον άρπαξε από το κέρατο και με ένα σφυρί που βρέθηκε κοντά της τον κτύπησε δυνατά στην κεφαλή. Με την πίστη της και την προσευχή της τον νίκησε.

Αμέσως φάνηκε μέσα στη φυλακή ένας φωτεινός Σταυρός που έκανε να λάμπει το δεσμωτήριο. Πάνω στο Σταυρό παρουσιάσθηκε ένα λευκό περιστέρι και μια φωνή να λέει: «Χαίρε δούλη πιστή του Κυρίου. Χαίρε γιατί έφτασε η στιγμή να πάρεις το στεφάνι της αιωνίας δόξας».

Το πρωί και πάλι η Αγία μπροστά στον Έπαρχο ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό. Ο Έπαρχος με οργή και αγανάκτηση έδωσε διαταγή να εκτελέσουν όλους όσοι πίστεψαν στον Χριστό. Η Αγία υπεβλήθη σε βασανιστήρια και αποκεφαλίστηκε.

Επιμελείται ο Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Γεώργιος Ι.Χρυσούλης