Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1734

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΥΠΟΥ ΛΗΞΕΩΣ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

 

Έληξαν την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου οι εργασίες της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκαν εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου,  στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας, φιλοξενία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παϊσίου, στην έδρα της Μητροπόλεως, στο "Πατριαρχείον" στη Λέρο.

Οι συζητήσεις έγιναν μέσα σ' ένα πνεύμα αγάπης, αδελφοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού. 

Η Επιτροπή συζήτησε και αποφάσισε οτι, το γενικό θέμα για την επομένη φάση του διαλόγου θα είναι: «Προς μια ενότητα εν τη Πίστει: θεολογικά και εκκλησιολογικά θέματα προς επίλυση». Επίσης προτάθηκε, όπως επεξεργαστεί το θέμα:  «Το Πρωτείο και η Συνοδικότης κατά την δευτέρα χιλιετία και σήμερα». Να συνταχθούν κοινά κείμενα τα οποία θα μελετηθούν από την Συντονιστική Επιτροπή το 2018, και προς έγκρισή των από την Ολομέλεια της Μικτής Επιτροπής το 2019.

Των εργασιών προήδρευσαν ο Πανιερ. Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ (Οικουμενικόν Πατριαρχείον), και ο Σεβ. Καρδινάλιος Κurt Koch (Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητος), με την συμμετοχή των Γραμματέων και μελών, Σεβ. Μητροπολίτου Σασίμων κ. Γενναδίου (Οικουμενικόν Πατριαρχείον), και Πανοσιολ. κ. Andrea Palmieri (Ποντιφικόν Συμβούλιον). 

Στην συνάντηση έλαβον μέρος εκπρόσωποι απο το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων, Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, και των Εκκλησιών Κύπρου, Ελλάδος και Αλβανίας. 

Οι σύνεδροι είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν Ιερά Μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και να γευθούν την αβραμιαία φιλοξενία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παϊσίου, και την αγάπη των τοπικών και πολιτειακών αρχών, όσον και των κατοίκων της νήσου.

Με την λήξη των εργασιών οι σύνεδροι εφύτευσαν εις τους χώρους «Πατριαρχείου», δενδρύλιον ελαίας, ως σύμβολον ειρήνης και συμφιλιώσεως μεταξύ των λαών του Θεού, παρόμοιον του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, κατά την επίσκεψή του στη Λέρο το 1999,  ως και άλλα από φιλοξενηθέντα συνέδρια της Μητροπόλεως κατά το παρελθόν. 

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως