Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1999

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 2017

 

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε στη Λέρο η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Το εσπέρας της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στον Πλάτανο, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένων του Ιερού Κλήρου του νησιού, και παρουσία των τοπικών Αρχών, και πλήθους εκκλησιάσματος.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, έλαβε χώρα η Λιτάνευση μικρού τμήματος του Τιμίου Ξύλου, φυλασσομένου στην Ιερά Μονή Αγίων Αγγέλων Λέρου, και της Ιεράς Εικόνος της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, εις τας οδούς της Πόλεως του Πλατάνου, την οποίαν έφεραν στους ώμους οπλίτες του 588ΤΕ Λέρου. Της πομπής προηγείτο η Φιλαρμονική του Δήμου Λέρου.

Έμπροσθεν του Δημαρχιακού Μεγάρου έλαβε χώρα η καθιερωμένη δέησις, υπέρ των αποδήμων αδελφών μας και με ευλάβεια κλήρος, τοπικές αρχές και ευσεβής λαός έκλειναν γόνυ προς της θαυματουργού εικόνος του Τιμίου Σταυρού και διήλθαν κάτωθεν αυτής βασταζομένης υπό στρατιωτών.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ:

 

 

 

Το πρωί της Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου, ετελέσθη Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένων υπό ιερέων της νήσου.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ. Στο τέλος μετέφερε στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας και στο ευσεβές ποίμνιο της Μητροπόλεως τις ευχές, τις ευλογίες και την αγάπη του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και την στοργή της Εσταυρωμένης Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Αμέσως μετά, και μέσα σε κλίμα κατανύξεως και εκκλησιαστικής μεγαλοπρέπειας, έγινε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ:

 

 

Όλο το εκκλησίασμα προσκύνησε τον Τίμιο Σταυρό που κρατούσε στα χέρια του ο Σεβασμιώτατος και έλαβε ευλογία τα βασιλικά και τον αγιασμό, που θα χρησιμοποιήσουν οι νοικοκυρές για το προζύμι της χρονιάς, για να ζυμώνουν τον άρτο και τα πρόσφορα.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεργάτης φωτογράφος:   Γιώργος Γαμπιέρης