Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2344

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ 2018

 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Με την δέουσα λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκαν τα ¶για Θεοφάνια, σήμερα Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018, στην Κάλυμνο, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στο αεροδρόμιο Καλύμνου με στρατιωτικό ελικόπτερο CH-47DG Chinook λίγο μετά τις 10.00 το πρωί . Τον συνόδευαν οι Υπουργοί Εθνικής ¶μυνας Πάνος Καμμένος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος ΠΝ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Γ. Παυλόπουλος. Στο αεροδρόμιο υποδέχθηκαν τον Πρωθυπουργό και την συνοδεία του, ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής και ο έπαρχος Ιωάννης Θεμέλαρος.

Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός μετακινήθηκε οδικώς προς την Πόθια και προσήλθε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος Χριστού, όπου στον προαύλιο χώρο αποδόθηκαν τιμές από τη Δημοτική Φιλαρμονική και στρατιωτικό άγημα. Παρόντες στο ΙΝ  οι Τοπικές Αρχές  οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός και Δημήτρης Γάκης ,ο αντιπεριφερειάρχης  Χ.Κόκκινος ,ο πρώην Υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης,ο πρώην βουλευτής Γιώργος Κασσάρας, κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος ετέλεσε την Ακολουθία του «Μεγάλου Αγιασμού», μετά το πέρα του οποίου με πομπή και την συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής και στρατιωτικού αγήματος κατευθύνθηκε στην προβλήτα (κορδόνι) μπροστά από το Ηρώον, όπου τελέστηκε η σχετική δέησις από τον Μητροπολίτη και εν συνεχεία ο καθαγιασμός των υδάτων διά της ρίψεως του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα.

Δεκαπέντε(15) τολμηροί νεαροί κολυμβητές βούτηξαν φέτος για να πιάσουν τον Σταυρό.

Τυχερός ο νεαρός Μιχάλης Μαΐλλης, ο οποίος υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία και εκτός την εικόνα που του δόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη, έλαβε από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό ¶μυνας 10ήμερη τιμητική άδεια.

Μετά το πέρας τελετής του αγιασμού υδάτων ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση μίας ώρας περίπου στην αίθουσα του Δ.Σ. με το Δήμαρχο ,τον Πρόεδρο του ΔΣ και τους αντιδημάρχους αλλά και με τον εκπρόσωπο των αλιέων . Κατά τη συζήτηση αυτή τέθηκαν στον Πρωθυπουργό, σημαντικά θέματα που απασχολούν το νησί.

Ακολούθως ο Πρωθυπουργός προσήλθε στο ισόγειο του Αναγνωστηρίου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη Καλύμνου μετά την οποία ο Πρωθυπουργός σε ομιλία που διήρκησε 25 λεπτά δεσμεύτηκε για την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων και δράσεων.

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου που παρακολούθησε τον καθαγιασμό των υδάτων, και που από νωρίς είχε κατακλύσει όλη την παραλιακή από το Ηρώον έως και το Επαρχιακό μέγαρο.

 

Η τελετή της καταδύσεως τελέσθηκε και στις υπόλοιπες Ενορίες της Καλύμνου.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Πηγή-Φωτογραφίες-Βίντεο:  «Κάλυμνος news», Ν.Μαμάκας, π.Κ.Σμαλιός

 

 

ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος ετέλεσε την Ακολουθία του «Μεγάλου Αγιασμού» στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», μετά το πέρας του οποίου με πομπή κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας.

Της πομπής προπορευόταν η Δημοτική Φιλαρμονική και ακολουθούσαν τιμητικό άγημα του Στρατού, τα Ιερά Εξαπτέρυγα, οι Ιεροψάλτες μας, ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ.Νικόδημος Φωκάς, ο Ιερός Κλήρος που έφερε τον Τίμιο Σταυρό, η Εικόνα της Παναγίας που βάσταζαν ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, οι Αρχές του νησιού, και πλήθος κόσμου.

Στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας, πάνω σε ειδική εξέδρα, ετελέσθη ο Αγιασμός των υδάτων, παρουσία του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχ. Κόλλια, των αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας του νησιού.

Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε ο νεαρός Κοσμάς Ταχλιαμπούρης, στον οποίο εδωρήθη χρυσός επιστήθιος σταυρός, προσφορά του καταστήματος κοσμημάτων Εμμ.Ρούσσου.

Η τελετή της καταδύσεως τελέσθηκε και στις υπόλοιπες Ενορίες της Λέρου.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  φωτο-Φυλακούρη, Γ.Χαρινός