Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 3626

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2018

 

Με μεγάλη λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε στα νησιά της Μητροπόλεώς μας, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018, η μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

 

ΣΤΗ ΛΕΡΟ

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ -ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Την παραμονή το εσπέρας (Δευτέρα 29/1), βάσει επισήμου προγράμματος το οποίο εξέδωσαν από κοινού η Ιερά Μητρόπολις και ο Δήμος Λέρου, η Εικόνα των Τριών Ιεραρχών, βασταζομένη υπό μαθητών και μαθητριών του «Νικολαϊδείου» Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνης, τους οποίους συνόδευσαν η διευθύντρια κα Σιμέλα Κινεβεζίδου, δασκάλες και δάσκαλοι του σχολείου, καθώς και η κατΆ έτος αρτοκλασία, τέθηκαν στο κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».

 

Εψάλη πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, με την παρουσία του ιερού κλήρου της Νήσου, εκπαιδευτικών της νήσου, μαθητών, μαθητριών, γονέων και κηδεμόνων, και πολλών πιστών.

 

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης, ο οποίος ανεφέρθη στη ζωή και το έργο των πατέρων της Εκκλησίας μας και εκάλεσε τους μαθητές των σχολείων να έχουν ως πρότυπα τους σοφούς διδασκάλους και στυλοβάτες της ελληνορθοδόξου ελληνικής παιδείας Βασίλειο τον Μέγα, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

 

 

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το πρωί της Τρίτης 30 Ιανουαρίου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου Φωκά και των αιδεσιμωτάτων ιερέων π.Σωφρονίου Χατζηλάρη, π.Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, και π.Χαρίτωνος Μιχαήλ, παρουσία του Επάρχου κ. Ι.Θεμέλαρου, του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχ. Κόλια, του αντιδημάρχου κ. Ι. Σοροκάκη, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, Συλλόγων και Φορέων, αντιπροσωπειών των σχολείων της νήσου με τις σημαίες τους, εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων των μαθητών και αρκετών πιστών.

 

Ομίλησε καταλλήλως ο Μητροπολίτης μας, ο οποίος εξήρε την μεγάλη ελληνοθρησκευτική εορτή, την προσωπικότητα των τριών μεγάλων διδασκάλων Ιεραρχών και εκάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές να ακολουθήσουν το ιερό τούτο παράδειγμα, το οποίο έχει τις ρίζες του στην εορτή των Τριών Ιεραρχών. Συνεχάρη δε τους εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων, που τίμησαν αυτή τη διπλή εορτή: του εορτασμού των τρισμεγίστων φωστήρων της Εκκλησίας μας και στυλοβάτες της Ελληνικής παιδείας, καθώς και τους μεγάλους διδασκάλους, ευεργέτες, δωρητές και κτήτορες των σχολείων της Λέρου, και τόνισε τους δυσκόλους καιρούς που διέρχεται η παιδεία.

 

Ιερή και ιδιαιτέρως συγκινητική, κάθε χρόνο, είναι η στιγμή εκείνη κατά την οποίαν ο Μητροπολίτης αναγιγνώσκει τον μεγάλο κατάλογο των αοιδίμων Μεγάλων Ευεργετών, Ευεργετών και Δωρητών της Παιδείας και των Ευαγών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως, ως επίσης και τα ονόματα των αοιδίμων Διδασκάλων του Γένους, που σε χρόνια σκλαβιάς και δουλείας γαλούχησαν γενεές γενεών στα νάματα της Ορθοδόξου Πίστεως και Φιλτάτης Πατρίδος.

Τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία η χορωδία των νέων ιεροψαλτών του νησιού μας εντυπωσίασαν με την άψογη βυζαντινή απόδοση των ύμνων.

Το εκκλησίασμα συνεκίνησε η παρουσία πολλών μαθητών και μαθητριών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της νήσου, παρά του ότι η Πολιτεία, δια εγκυκλίου της, όρισε αυτή την ημέρα, ημέρα αργίας!

 

 

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΟ «ΝΙΚΟΛΑΪΔΕΙΟ» ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μετά την Θεία Λειτουργία η Εικόνα των Τριών Ιεραρχών, και το κόλλυβο, κατά το έθος, που κρατούσαν οι μαθητές και μαθήτριες, με ιερά πομπή, προπορευομένης της σημαίας του σχολείου, κατέληξαν στον αύλειο χώρο του «Νικολαϊδείου» Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνης, ενώπιον των προτομών των μεγάλων ευεργετών και δωρητών, όπου τελέσθηκε τρισάγιο και κατατέθηκαν στεφάνια στις προτομές τους, ενώ στο τέλος εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος.

 

Κατά το έθος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, η διευθύντρια κα Σιμέλα Κινεβεζίδου, μετά την καθιερωμένη ομιλία της, η οποία ανεφέρθη στα πρόσωπα των μεγάλων ευεργετών, ευεργετών και δωρητών της παιδείας, κάλεσε τον Μητροπολίτη να ευλογήσει την βασιλόπιτα του σχολείου, ο οποίος ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και καλή πρόοδο στους μαθητές και η άνωθεν σοφία να φωτίσει τις παιδικές ψυχές τους.

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓ.ΜΑΡΙΝΗΣ κας ΣΙΜΕΛΑΣ ΚΙΝΕΒΕΖΙΔΟΥ

 

«Σεβασμιώτατε, Θεοφιλέστατε, αιδεσιμώτατοι, σεβαστές αρχές του τόπου, κυρίες και κύριοι.

Έχουν περάσει 112 χρόνια από το 1906, από το έτος δηλαδή που δημιουργήθηκε ο Κανονισμός λειτουργίας της Εφορείας των Σχολών της Λέρου.  Μέσω του κανονισμού αυτού θεσμοθετήθηκε η τελετή αυτή που συνεχίζεται έως και σήμερα στο σχολείο μας. Αν και ήδη από το 1865, στον Κώδικα της Λέρου, υπάρχει αναφορά για τη μνημόνευση των ονομάτων των Λερίων ευεργετών ιδρυτών των σχολείων μας κατά την ημέρα εορτασμού των  τριών μεγίστων αγίων των γραμμάτων, ο Κανονισμός του 1906 συνέδεσε άρρηκτα το Νικολαϊδειο και Μαλαχίειο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας με τις εκδηλώσεις προς τιμήν τους.

Οι τρεις Ιεράρχες μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, Βασίλειος ο Μέγας, Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Γρηγόριος ο Θεολόγος, βοήθησαν στο να γνωρίσει ο Βυζαντινός χριστιανισμός τους θησαυρούς της ελληνικής σοφίας, που ως τότε παραγκωνίζονταν ως προϊόν της σκέψης ανθρώπων ειδωλολατρών.

Η περίφημη παρομοίωση του Μεγάλου Βασιλείου ότι πρέπει να τρυγούμε την αρχαία γνώση όπως οι μέλισσες, που παίρνουν μόνο το καλό από τα λουλούδια, είναι ακριβώς η βάση της σκέψης τους.

Η δική τους αγάπη για τη μελέτη και οι σοφές παραινέσεις τους έδωσαν την ώθηση στους νέους της εποχής τους να μελετήσουν και να δημιουργήσουν έναν πολιτισμό που στα κατοπινά χρόνια έλαμψε σαν φάρος και που φώτισε την Ευρώπη των σκοτεινών  μεσαιωνικών χρόνων, που μεταμόρφωσε τα Βαλκάνια και τη Ρωσία και ενέπνευσε ακόμα και τους μουσουλμάνους της Αραβίας.

Η αναγνώριση της αξίας της παιδείας θα ήταν από μόνη της αρκετή για να τιμούμε τους Τρεις Ιεράρχες. Γιατί αυτή ήταν που ενέπνευσε στα δύσκολα χρόνια της πορείας του ελληνικού λαού, όλους αυτούς τους ανθρώπους που ξόδεψαν μέρος ή και όλο τον πλούτο τους για την ίδρυση σχολείων.

Σε όλη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική, θα αντικρίσει κανείς σχολεία, που χτίστηκαν χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, βοηθώντας ένα πάντα φτωχό κράτος να δίνει παιδεία στα παιδιά του.

Το σχολείο μας οφείλει αιώνιο σεβασμό στη μνήμη των τριών μεγάλων ευεργετών του, που οι προτομές τους κοσμούν την αυλή του.

Το Νικολαΐδειο Παρθεναγωγείο μέσα στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα ανηγέρθη το 1890, δαπάναις του Βασιλείου Νικολαΐδη, το σημερινό νηπιαγωγείο, τότε Αρρεναγωγείο, ανηγέρθη το 1900 δαπάναις του Παναγιώτη Τράκα, το δε Μαλαχίειο Νηπιαγωγείο, το «Πάνω Σχολείο» όπως το λέμε τώρα, ανηγέρθη το 1912 , δαπάναις του Θεοδώρου Μαλαχία.

Η φιλοπατρία τους, η αγάπη τους για τον άνθρωπο, η υπέρβαση του εγωισμού και της φιλοχρηματίας ώθησαν αυτούς αλλά και άλλους, όπως τον Θεολόγο Μαρκόπουλο και τον Παρίση Μπελλένη, να δωρήσουν στον τόπο τους σχολεία για να μαθαίνουν γράμματα ελληνικά τα παιδιά, όπως θα έλεγε κι ο πατρο-Κοσμάς.

Η μνήμη είναι θεματοφύλακας της ιστορίας, λέει ένα ρητό. Η σημερινή μέρα είναι ημέρα τιμής για τους τρεις μεγάλους αγίους της Εκκλησίας μας αλλά και μέρα μνημόνευσης για τους ευεργέτες των Σχολών της Λέρου».

 

 

 

 

ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΠΑΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΦΟΡΕΙΑ ΣΧΟΛΩΝ ΛΕΡΟΥ»

Η «Εφορεία Σχολών Λέρου», εν συνεχεία, απένειμε επαίνους στους επιτυχόντες μαθητές των Λυκείων Λέρου, των πανελληνίων εξετάσεων στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ο Μητροπολίτης, ως πρόεδρος της Εφορείας Σχολών, συνεχάρη τους επιτυχόντες, και εν ολίγοις ανεφέρθη στο έργο της «Εφορείας Σχολών Λέρου», η οποία συνεχίζει την παρουσία της, από το 1860 μέχρι σήμερα, αλλά και την προσφορά της στο νησί, με το να χορηγεί κατΆ  έτος υποτροφίες σε φοιτητές και φοιτήτριες από τα κληροδοτήματα που άφησαν οι φιλοπάτριδες υπέρ της παιδείας Λέριοι Μεγάλοι Ευεργέτες και Δωρητές.

 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤOΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

Οι εκδηλώσεις εορτασμού των Τριών Ιεραρχών ολοκληρώθηκαν το εσπέρας της Τρίτης, στον Ι. Ναό του Σωτήρος Χριστού στον Πλάτανο, με την διοργάνωση εκδήλωσης προς τιμήν των εκπαιδευτικών και την καθιερωμένη ομιλία, που εφέτο επιμελήθηκε η Λυκειάρχης του Γενικού Λυκείου κα Μαργαρίτα Γεωργάκη με θέμα: "Αλέξανδρος Δελμούζος, ο μεγάλος παιδαγωγός".

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, όπως έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως, απενεμήθη ο Χρυσούς Σταυρός της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας στον εκπαιδευτικό κ. Ευάγγελο Χατζηλάρη, ο οποίος υπηρέτησε την εκπαίδευση από την θέση του διδασκάλου σε πολλά νησιά της Δωδεκανήσου, αλλά και της Αθήνας, ενώ από μικρή ηλικία υπηρετεί την Εκκλησία από την θέση του ιεροψάλτου.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως