Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 6780

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, 25.2.2018

 

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και στην Ιερά Μητρόπολή μας η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Οι Ναοί ήταν κατάμεστοι από πλήθος πιστών και μάλιστα συγκινητική ήταν η παρουσία μικρών παιδιών που κρατούσαν εικόνες για την ιερά Λιτάνευση.

Στο τέλος, μετά την Θεία Λειτουργία, έλαβε χώρα η λιτάνευσις των ιερών Εικόνων και εγένετο η προσήκουσα δέησις.

 

Την Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος Χριστού Καλύμνου ο Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Παρέστησαν οι τοπικές Αρχές, καθώς και πλήθος πιστών.

Κατόπιν έγινε εσωτερική (εντός του ναού) και εξωτερική περιφορά των εικόνων (γύρω από την εκκλησία), όπου άνδρες, γυναίκες  και παιδιά κάθε ηλικίας κρατούσαν ιερές εικόνες.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον Ι. Ναό Υπαπαντής, τελέστηκε Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου και παρόντων πολλών ιερέων του νησιού, όπου και μετά το πέρας του, εκφώνησε λόγο με θέμα: «Η οικογένεια σήμερα».

 

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάσθηκε με την ίδια θρησκευτική λαμπρότητα και στις υπόλοιπες Ενορίες των νησιών της Μητροπόλεώς μας, όπως φαίνεται και από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΑΡΓΟΥΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΛΕΡΟΥ

 

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Ν.Μαμάκας-Αλήθεια FM, Μ.Μέρης, Κλεάνθης και Γιώργος Μαρτίνος

 

Λίγα λόγια για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας φέρεται από τους χρόνους της Εικονομαχίας, στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και που πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα, από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842 μ.Χ., όπου και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων.

Στη Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων, εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία, με μεγάλη πομπή, όπου και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματισθέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι "αθλητές" της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.

Έτσι, σε ανάμνηση εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας, κάθε χρόνο, επαναλαμβάνονταν στη Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Σήμερα, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε όλους τους χριστιανικούς ναούς η "Κυριακή της Ορθοδοξίας", όπου κατά τη λειτουργία αναγιγνώσκεται με ιδιαίτερη έμφαση περικοπή εκ της προς Εβραίους επιστολής (ια':24-26, και 32-40), όπου εκτίθενται οι αγώνες των αγίων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης υπέρ της πίστεως, καθώς επίσης και περικοπή από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (α' 40 κ.έ.), όπου ιστορείται η κλήση του Φιλίππου και Ναθαναήλ που ομολόγησαν τον Ιησού Χριστό ως υιόν του Θεού "Ραββί, σύ εί ο υιός του Θεού, σύ εί ο Βασιλεύς του Ισραήλ".