Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 3528

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε η μνήμη της Παναγίας της Μεγαλόχαρης και στα τρία Νησιά της Μητροπόλεώς μας. 

ΣΤΗ  ΛΕΡΟ

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εόρτασε το Νησί της Λέρου την προστάτιδά Του, την Παναγία του Κάστρου.

    

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που εξέδωσε η Ι.Μητρόπολη, από την 1η Αυγούστου καθημερινά, στον ιστορικό Ναό της Παναγίας του Κάστρου, καθώς και σε όλες τις Ενορίες, ετελούντο Ι.Παρακλήσεις, με αποκορύφωση την παραμονή της εορτής και την κυριώνυμη ημέρα.

   

Το πρωι της Παρασκευής 15 Αυγούστου στην Παναγία του Κάστρου

Την παραμονή η συγκίνηση κορυφώθηκε στον Επιτάφιο που λιτάνευσαν οι Ιερείς μας καί τα εγκώμια που έψαλλε όλος ο κόσμος.

    

Παρασκευή 15 Αυγούστου στο Κάστρο

Πολλοί ήταν καί αυτοί που σύμφωνα με το τοπικό έθιμο όλο τον δεκαπενταύγουστο ήταν μαυροφορεμένοι και την παραμονή της εορτής έβγαλαν τα μαύρα μπροστά στην Εικόνα της Μεγαλόχαρης.

Εφέτο ο αριθμός των προσκηνυτών ήταν αισθητά περιορισμένος, καθότι η σκάλα που οδηγεί στο Κάστρο, στο σημείο της Εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, λόγω των έργων για την κατασκευή υδατοδεξαμενής, δεν επέτρεψε την διέλευση των προσκυνητών.

 

ΣΤΗΝ  ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου καί Αστυπαλαίας κ.κ.Παίσιος, κατά την κρατούσα τάξιν, μετέβην στην Νήσον Αστυπάλαιαν, όπου εκεί εόρτασε την Κοίμησιν της Παναγίας μας, στην παλαίφατο και ιστορική Ι.Μονή της Παναγίας της Πορταϊτίσσης.

Ενώπιον της θαυματουργού Εικόνος της, η οποία ευρέθη θαυματουργικώς στην Αστυπάλαια, υπό του Οσίου Ανθίμου, ετέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικόν Εσπερινόν στον περικαλή Ι.Ναό Της.

Μετά το τέλος, εψάλησαν τα Εγκώμια της Θεομήτορος καί εγένετο η λιτάνευσις της Ι.Εικόνος.

Την πρωίαν εγένετο Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία έλαβαν μέρος και οι Ιερείς της Νήσου.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ Ι.ΝΑΪΔΡΙΟΥ 

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την παραμονή του στην Αστυπάλαια, την περίοδο του 15Αυγούστου, ετέλεσε τα εγκαίνια του Ναϋδρίου επ΄ονόματι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον συνοικισμό Μαλτεζάνας παρουσία πολυπληθους εκκλησιάσματος.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης ευχήθηκε προς τον κτήτορα του Ναϋδρίου κ. Πέτρο Μάρθα, όπως ο Aγιος Θεός, δια πρεσβειων των αποστόλων Πέτρου και Παύλου, αποβη όντως τόπος προσευχης και περισυλλογης αυτου και της οικογενείας του και πάντων των πιστων των εισερχομένων εις αυτό.

Ετόνισε δε ότι, χτίζοντας μία εκκλησία στη σημερινή εποχή κλείνει μία φυλακή και ότι το ενδιαφέρον των πιστων να χτίζουν ναϋδρια σηματοδοτει την προσήλωση των πιστων προς την Εκκλησίαν και σεβασμό προς τους Αγίους Αυτης και προπάντων στον Αρχιποίμενα Χριστόν.

 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Και στη Νήσο Κάλυμνο επίσης εορτάσθηκε η εορτή της Παναγίας μας, όπου πλήθη πιστών προσκύνησαν την θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας.