Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1878

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΩΜΑ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ, 2018

 

Με λαμπρότητα και Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε στο Κάστρο της Αστροπαλιάς «που Άχει κλειδιά κλειδώνει, μα έχει κοπέλες όμορφες που δεν τις φανερώνει», κατά τον λαϊκό ποιητή, η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Θωμά.

Το εσπέρας του Σαββάτου 14/4, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Παναγιάς του Κάστρου, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσίου, μετά των Αιδεσιμωτάτων ιερέων της νήσου πρωτοπρεσβυτέρου π. Δημητρίου Αχλαδιώτη, Αρχιερατικού Επιτρόπου Αστυπαλαίας και πρωτοπρεσβυτέρου π. Ευσέβιου Σταυλά, ευλόγησε την αρτοκλασία και ομίλησε απευθυνόμενος στο ιερό εκκλησίασμα τονίζοντας «την πίστη που πρέπει να έχει ο χριστιανός σΆ αυτούς τους δύσκολους και αλλοπρόσαλλους καιρούς που ζούμε σήμερα, που η πίστη των ανθρώπων, στο εσφαγμένο αρνίον της Αποκαλύψεως, κλονίζεται».

Τους χορούς των ιεροψαλτών πλαισίωσαν ο π. Ευσέβιος Σταυλάς, ο υιός του Κων/νος, η κα Μαρία Μουσούρη και ο κος Γεώργιος Γαλουζής, όπου και απέδωσαν με βυζαντινή μουσική και αστυπαλίτικο ύφος τους ύμνους του Αποστόλου Θωμά.

Το πρωΐ της Κυριακής 15/4, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, θείο κήρυγμα υπό του Μητροπολίτου, η αρτοκλασία, και έλαβε χώρα η λιτάνευση της Ιεράς και θαυματουργού Εικόνος του Αποστόλου Θωμά, εντός του Κάστρου, και κατέληξε, η ιερά πομπή, στον επικείμενο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου και εγένετο δέηση υπό του Μητροπολίτου, για τους όπου γης ευρισκομένους Αστυπαλίτες.

Τόσο κατά τον Εσπερινό, όσο και κατά την Θεία Λειτουργία παρέστησαν αρκετοί πιστοί της Νήσου, οι οποίοι ευχήθηκαν στον Μητροπολίτη μας «Χριστός Ανέστη» και «Χρόνια Πολλά», και τον ευχαρίστησαν για την παρουσία του στην Αστυπάλαια.

Κατά το έθος, την ιερά πανήγυρι τέλεσε η οικογένεια του κ. Μιχαήλ Αλακιώτη και ο πανηγυριστής προσέφερε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, το αστυπαλίτικο γλυκό.

 

Ευρισκόμενος ο Μητροπολίτης στην Αστυπάλαια προήδρευσε του Ιδρύματος «ΕΦΤΑ», όπου και ελήφθησαν διάφορες αποφάσεις.

Ο Μητροπολίτης μετά μελών του Συμβουλίου μετέβησαν στον ενοικιαζόμενο χώρο δια το ξενοδοχείο , ενώ από τον κ. Βογιατζή προσφέρθηκε πρωϊνό, την Δευτέρα 16/4.

 

Την Παρασκευή το απόγευμα (13/4), ο Μητροπολίτης μετέβη στην περιοχή «Καμινάκια» της Αστυπάλαιας, όπου ετέλεσε τον Αγιασμό Εγκαινίων στην σύγχρονη μονάδα τυροκομείου της κας Λίντας Κουλουριώτη.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως