Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2097

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 2018

 

Στον επιβλητικό, ιστορικό – παλαιό μητροπολιτικό Ναό της Λέρου, την Αγία Παρασκευή, ετελέσθη με θρησκευτική λαμπρότητα, την Τετάρτη 25 Ιουλίου, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, συμπαραστατούμενος υπό των ιερέων της νήσου, αλλά και παρεπιδημούντων ιερέων.

Κατά τον Εσπερινό τελέσθηκε η αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τους παρισταμένους κληρικούς, τους τοπικούς άρχοντες και όλους τους πιστούς, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν, με ευσέβεια και αγάπη, την μνήμη της Αγίας.

Συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε με πόνο ψυχής στους αδελφούς μας που χάθηκαν τόσο άδικα στην μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής, ρίχνοντας στο πένθος ολόκληρη την χώρα, αλλά και την Ευρώπη και εκάλεσε τον λαό σε προσευχή υπέρ των πληγέντων αδελφών μας.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

 

Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής κορυφώθηκε την Πέμπτη 26 Ιουλίου, με Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και ιερουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, και την συμμετοχή του Αρχιερατικού Επιτρόπου Λέρου πρωτοπρεσβυτέρου Νικοδήμου Φωκά, του ιερέως π. Ιωάννου Ταχλιαμπούρη και του αδελφού του Διακόνου Νικολάου Ταχλιαμπούρη, τέκνων ευσεβούς πολύτεκνης οικογενείας.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των αδικοχαμένων αδελφών μας που έχασαν την ζωή τους κατά τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές της Αττικής, που δυστυχώς η λίστα τους καθημερινά μεγαλώνει.

Τέλος, μετέφερε στο εκκλησίασμα και τον ευσεβή Λεριακό Λαό τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ.Βαρθολομαίου, και τις αδελφικές ευχές του Παναγιωτάτου προς τον οικείο ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.Παΐσιο και τον βοηθό επίσκοπο Στρατονικείας κ.Στέφανο.

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

 

Μέσα σε πάρα πολύ κόσμο έγινε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στο εορτάζον εξωκκλήσι στο ¶ργος Καλύμνου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ 

 

 

Φωτογραφίες-Βίντεο:   Ν.Μαμάκας - «Αλήθεια FM»

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

 

 

 

Ο βίος της Αγίας Παρασκευής

 

Νεανική ηλικία

Γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης επί αυτοκρατορίας Αδριανού. ( 117-138 μ.Χ). Γονείς της ήταν ο Αγαθόνικος και η Πολιτεία, που ήταν χριστιανοί και οικονομικά εύποροι. Ήταν μοναχοπαίδι. Το όνομά της, της αποδόθηκε λόγω της ημέρας Παρασκευής, κατά την οποία γεννήθηκε. Η ανατροφή της από μικρή ηλικία έγινε βάσει χριστιανικών αρχών.

 

Ενηλικίωση και δράση

Σε ηλικία 20 ετών έμεινε ορφανή και από τους δυο γονείς, γεγονός που την κατέστησε κληρονόμο σημαντικής περιουσίας, την οποία και εκποίησε, διαθέτοντας τα χρήματα σε φτωχούς και ασθενείς.

Ασχολήθηκε εντατικά με την ιεραποστολή, στην πόλη της Ρώμης και την ευρύτερη περιοχή, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό κατ-οίκον σε ανθρώπους αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Η δράση της έγινε γνωστή στους Ρωμαίους και κλήθηκε σε απολογία από τον αυτοκράτορα Αντωνίνο.

 

Το μαρτύριό της

Ο αυτοκράτορας της ζήτησε να αρνηθεί τα θρησκευτικά της πιστεύω και στην προσπάθειά του να την πείσει, της προσέφερε διάφορα ανταλλάγματα. Η Αγία απέρριψε την πρόταση, οδηγούμενη σε βασανιστήριο (της φόρεσαν πυρακτωμένη περικεφαλαία στο κεφάλι) και στη συνέχεια στη φυλακή, όπου πέρασε ένα διάστημα στην απομόνωση.

Στην αγιογραφία της αναφέρεται πως ένας άγγελος του Θεού, την επισκέφθηκε απελευθερώνοντάς την απ' τα δεσμά. Έπειτα κλήθηκε ξανά να αλλαξοπιστήσει κι αφού δεν έδειχνε να μεταπείθεται, ο Αντωνίνος διέταξε το βασανισμό της μέχρι θανάτου.

Τα αγιογραφικά στοιχεία αναφέρουν, ότι για να την θανατώσουν την οδήγησαν μέσα σε ένα μεγάλο καζάνι με καυτό λάδι, αλλά εκείνη παρέμεινε ζωντανή. Ο Αντωνίνος, αδυνατώντας να το πιστέψει, θέλησε να προσεγγίσει το καζάνι ο ίδιος με σκοπό να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Πλησιάζοντας όμως, από τον ατμό ή από κάποια άλλη αιτία, τραυματίστηκαν τα μάτια του με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Παρασκευή, τον θεράπευσε με θαυματουργικό τρόπο (γι' αυτό θεωρείται προστάτιδα των ματιών από τους Χριστιανούς) και έτσι ο Αντωνίνος την άφησε ελεύθερη να επιστρέψει στο έργο της.

 

Το τέλος της ζωής της

Έπειτα από κάποια χρόνια ο Αντωνίνος πέθανε και στη διαδοχή του ο Μάρκος Αυρήλιος, εξαπέλυσε νέο διωγμό κατά των χριστιανών, με την Αγία να συλλαμβάνεται ξανά. Σύμφωνα -και πάλι- με τα όσα λέει η αγιογραφία, ο ίδιος ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή στους έπαρχους Ασκληπιό και Ταράσιο να τη βασανίσουν. Ο πρώτος την έριξε σε χώρο που φυλάσσονταν φίδια, τα οποία όμως πέθαναν όταν την πλησίασαν και έτσι ο έτερος αποφάσισε να την αποκεφαλίσει. Το όνομα και η μνήμη της τιμούνται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Ιουλίου.

 

Απολυτίκιο (Ἦχος α')

Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον,

ἐργασαμένη φερώνυμε,

τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι,

Παρασκευὴ ἀθλοφόρε·

ὅθεν προχέεις ἰάματα,

καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.