Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2010

Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΕΡΟΥ 1.8.2018

 

Με κατάνυξη τελέσθηκε η πρώτη ακολουθία της παρακλήσεως, μετΆ αρτοκλασίας, το εσπέρας της Τετάρτης 1η Αυγούστου, στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Κάστρου Λέρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ.Ιωσήφ, συμπροσευχομένων του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου, του Θεοφ.Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου και των Ιερέων π.Νικοδήμου Φωκά Αρχ.Επιτρόπου Λέρου, π.Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, π.Εμμ.Οθίτη, π.Σεργίου Γουρλά, π.Χαρίτωνος Μιχαήλ, αλλά και παρεπιδημούντων ιερέων.

Στην ιερά παράκληση έψαλλαν με το Λέρικο βυζαντινό ύφος οι ιεροψάλται κ.κ. Αν.Χατζηλάρης, Ισίδωρος Λιβανός, Γιώργιος Γαμπιέρης, ¶γγελος και Αντώνης Αγγελίδης, Γιώργος Ελένης, κ.α.

Κατά την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως παρέστη ο δήμαρχος Λέρου κ.Μιχ.Κόλιας, ο αντιδήμαρχος κ.Γ.Ζουμπούλης, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος πιστών.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

 

 

Ο Μητροπολίτης στη σύντομη προσλαλιά του αναφέρθηκε στην παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ.Ιωσήφ στο νησί της Λέρου, που τόσο αγαπά, καλωσόρισε τους επισκέπτες που βρίσκονται για διακοπές στο νησί, τονίζοντας ότι «αυτός ο λαός είναι πιστός, και εκεί που βρίσκονται στην ξενιτιά τηρούν τα ήθη και τα έθιμα και είναι πιστός στις παραδόσεις της πίστης και του έθνους μας. Και είμεθα βέβαιοι ότι φεύγοντας απΆ αυτό το νησί θα μεταφέρουν τον παλμό της Παναγιάς μας στους κατοίκους εκεί που θα πάνε, στους Λερίους αλλά και σε όλους τους Έλληνες. Ευχήθηκε, τέλος, καλό δεκαπενταύγουστο, και η Παναγιά μας, που είναι προστάτης όλων των ανθρώπων, είναι εκείνη που μας προστατεύει πάντοτε από κάθε κακό».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ.Ιωσήφ, ο οποίος αναφέρθηκε στο νόημα των παρακλήσεων. Όπως είπε «η Εκκλησία μας καλεί τον πιστό να αφήσει για λίγο την καθημερινότητα, τους καημούς, τα βάσανα, τις έγνοιες και να έλθει κοντά, ώστε να ανασάνει, να παραμυθηθεί, να παρακληθεί, να παρηγορηθεί. Αυτό κάνει η Εκκλησία μας με τις παρακλήσεις. Μας προτρέπει να αφήσουμε όλα για λίγο, τα οικογενειακά, τα κοινωνικά, τα προσωπικά, τα πατριωτικά, τα εθνικά, τα παγκόσμια, τα ψυχολογικά, και μας καλεί να πάμε κοντά στην Εκκλησία, να μπούμε στον Ναό μέσα. Ελάτε εδώ να ανοίξουμε την καρδιά μας μπροστά στον Θεό δια της Παναγίας Μητέρας Του. Η μάνα είναι εκείνη που πάντα έχει το αυτί της έτοιμο να ακούσει την φωνή του παιδιού, το πρόβλημά του, τον αναστεναγμό του, το οτιδήποτε…. Κι εμείς την Παναγία την έχουμε μάνα μας, μας έχει υιοθετήσει… και η Εκκλησία μας λέγει ελάτε να την παρακαλέσουμε, να της πούμε τα προβλήματά μας, κι εκείνη θα μας ακούσει, θα καταλάβει και θα σπεύσει προς βοήθεια. Οι παρακλητικοί Κανόνες περιέχουν «βόμβες» μεγατόνων ανθρώπινου φόβου, πόνου και αγωνίας,  και με αυτές τις «βόμβες», βομβαρδίζουμε τα σύννεφα του ελέους του Θεού, για να ανοίξουν οι καταρράκτες της αγάπης Του, της φιλανθρωπίας Του και των οικτιρμών Του, και να κατακλύσουν εμάς, τις οικογένειές μας και τα σπίτια μας, και το νησί μας, και την Πατρίδα μας, και τον κόσμο όλο. Και επειδή λόγω της αμαρτωλότητός μας δεν έχουμε πρόσωπο να συρθούμε ενώπιόν Του, γιΆ  αυτό απευθυνόμαστε στην Παναγία μας. Κι έτσι ξεκινήσαμε απόψε, και πόσο κατανυκτικά ήταν, όταν όλοι μαζί εψάλλαμε σαν ένα σώμα, γιατί αυτό σημαίνει Εκκλησία, και όλοι μαζί να βομβαρδίζουμε τις πηγές ελέους του Θεού με αυτά τα γλυκύτατα τροπάρια του μικρού παρακλητικού κανόνος. Τέλος, φανερά συγκινημένος, είπε πόσο γέμισε η καρδιά και η ψυχή από κατάνυξη κοιτάζοντας την Παναγία, ευχόμενος σε όλο το εκκλησίασμα καλό και ευλογημένο δεκαπενταύγουστο».

Μετά το πέρας της παρακλήσεως ο Μητροπολίτης μας κ.Παΐσιος ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα την διενέργεια εράνου, κατόπιν οδηγιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προκειμένου να βοηθήσουμε και να συμβάλλουμε κι εμείς, κατά το δυνατόν όπως είπε, τους αδελφούς μας που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής.

Τέλος, ο Μητροπολίτης μας εμοίρασε τον άρτο στους πιστούς.

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως