Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1951

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ 2018

 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε στην Κάλυμνο η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, 5 και 6 Αυγούστου 2018.

Ο Μητροπολιτικός Ναός της Καλύμνου, εόρτασε πανηγυρικά με σημαιοστολισμούς. Η Εκκλησία ντυμένη πανηγυρικά.

Βάσει του επισήμου προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως, στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.Παΐσιος.

 

Μετά το πέρας του εσπερινού έλαβε χώρα η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας του Χριστού στην παραλιακή οδό του λιμένος της Καλύμνου.

Τιμές απέδωσαν η Φιλαρμονική του Δήμου Καλυμνίων και άγημα του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων.

Παρευρέθηκαν πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, ενώ πλήθη πιστών προσκύνησαν την εικόνα του Χριστού, άναψαν το κεράκι της ευλαβείας τους και παρεκάλεσαν τον Κύριο να ενισχύει αυτούς τους δυσκόλους καιρούς πάντας ημάς.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ

 

 

 

Την πρωίαν της 6ης Αυγούστου, ο Μητροπολίτης μας ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Το δε εσπέρας, κατά το έθος, από την Μονή του Αγίου Σάββα, άγημα του στρατού μετέφερε την θαυματουργό  Εικόνα του Αγίου Σάββα, όπου στην πλατεία ταξί, ο Μητροπολίτης υπεδέχθη την εικόνα και σχηματίσθηκε ιερά πομπή η οποία κατέληξε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό όπου εψάλη εσπερινός μεθέορτος και η παράκληση της Παναγία και του Αγίου.

Αρκετός κόσμος άναψε το κεράκι της ευλαβείας του στον ¶γιο Προστάτη του νησιού, και ασπάσθηκε στην θαυματουργό Εικόνα του.

Οι καλλίφωνοι ιεροψάλται, πλαισιωμένοι με παιδιά της Σχολής Βυζ. Μουσικής, απέδωσαν τους ύμνους με βυζαντινή μουσική και καλύμνικο ύφος.

 

ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε και στη Λέρο, η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.

Η ομώνυμη Ενορία στον Πλάτανο, στην οποία εφημέριος είναι ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λέρου πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Νικόδημος Φωκάς, εόρτασε πανηγυρικά.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα εορτασμού, την παραμονή, Κυριακή 5 Αυγούστου, τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετΆ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, με την συμμετοχή του ιερού κλήρου της Λέρου.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ:

 

Μετά το πέρας του Εσπερινού και περί ώρα 9η βραδινή, τελέστηκε ο Παρακλητικός Κανών και η ευλόγησις της απαρχής της σταφυλής, κατά το έθος.

Τον θείο λόγο κατά τον Εσπερινό, εκήρυξε ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος, αναφερθείς στο γεγονός της Θείας Μεταμορφώσεως.

 

Ο εορτασμός της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού κορυφώθηκε την Κυριακή 6 Αυγούστου, με Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και ιερουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, και την συμμετοχή του Αρχιερατικού Επιτρόπου Λέρου πρωτοπρεσβυτέρου Νικοδήμου Φωκά, εφημερίου του εορτάζοντος Ιερού Ναού, του Αρχιμανδρίτου Δωροθέου Βενετσανόπουλου εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, και του ιερέως π.Χαρίτωνος Μιχαήλ.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:

 

Τον θείο λόγο, κατά την Θεία Λειτουργία, εκήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, αναφερθείς στο γεγονός της Θείας Μεταμορφώσεως.

Παρόντες στον εορτασμό της ιεράς πανηγύρεως ήταν οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, και πλήθος ευσεβών προσκυνητών.

Ο εορτασμός της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού ετελέσθη και σε πολλά παρεκκλήσια της Λέρου, στο Λακκί, στους Μύλους, κ.α., όπου εόρτασαν πανηγυρικά.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Βίντεο-Φωτό από Κάλυμνο:   π.Κ.Σμαλιός, Ν.Μαμάκας “Αλήθεια FM” Καλύμνου