Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 3580

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

 

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και με καλό καιρό, εορτάσθηκαν στα Νησιά της Μητροπόλεώς μας τα Aγια Θεοφάνεια.

 

ΣΤΗ ΛΕΡΟ 

Στη Λέρο, επίκεντρο της εορτής ο Μητροπολιτικός Ναός «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», όπου, όπως και σε όλες τις Ενορίες του νησιού μας, ετελέσθησαν η Θεία Λειτουργία και η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού.

     

Στις 10 το πρωί προσήλθαν οι Αρχές και στις 10:30 εκκίνησε η πομπή δια τον λιμένα της Αγίας Μαρίνης.

Της πομπής προηγείτο η Φιλαρμονική του Δήμου Λέρου και ακολουθούσαν τα Ιερά Εξαπτέρυγα, τα λάβαρα, οι Ιεροψάλτες, ο Τίμιος Σταυρός, ο Ιερός Κλήρος, η Εικόνα της Παναγίας μας, πού έφεραν ναύτες της Ναυτικής Βάσεως, και ακολουθούσαν οι Αρχές και πλήθος κόσμου. Την πομπή πλαισίωναν αγήματα του Στρατού και του Ναυτικού.

     

Στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνης, ο Ιερός Κλήρος, επέβη στο σημαιοστολισμένο πλωτό του Λιμενικού, το οποίο διέθεσε το Λιμεναρχείο Λέρου και σε αρκετή απόσταση από την προβλήτα έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

     

Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε ο κ.Β.Ντεληγιώργης, κάτοικος Βρομολίθου, στον οποίο εδωρήθη χρυσός επιστήθιος σταυρός, με τη φροντίδα εφέτο της Ενορίας του Ι.Ν.Σωτήρος Χριστού και την ευγενική προσφορά του καταστήματος κοσμημάτων Εμμανουήλ Ρούσου. 

Η τελετή της καταδύσεως τελέσθηκε και στις υπόλοιπες Ενορίες της Λέρου.

 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

Την παραμονή των Θεοφανείων ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας συνοδευόμενος υπό του Διακόνου Γεωργίου και του Μοναχου Βαρνάβα εκκλησιάστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, πολιούχου Καλύμνου, παρηκολούθησε τον Όρθρο, τις Μεγάλες Ώρες και χοροστάτησε στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και ωμίλησε στο «Κοινωνικό» αναφερθείς στη μεγάλη και παντέλειον εορτήν της Θείας Επιφανείας και κάλεσε τους πιστούς κατά την φωνήν του Προδρόμου σε μετάνοι, προκειμένου να βρη ο καθένας τον δρόμο της αγάπης και της σωτηρίας δια Ιησου Χριστου του κλείνοντος τον αυχένα εντός του Ιορδάνου δια την του κόσμου σωτηρία. Ετέλεσε δε τον Μεγάλο Αγιασμό και ράντισε τους πιστούς.

      

Κατά την τάξη, ο προϊστάμενος του Ναου πρωτοπρεσβύτερος π. Γερβάσιος μετέβη στην Ιερά Μητρόπολη και αγίασε. Ο Μητροπολίτης τον ευχαρίστησε και του ευχήθηκε καλό και ευλογημένο χρόνο.

     

Στον Μητροπολίτη ομάδες παιδιων έψαλλαν τα κάλαντα των Θεοφανείων, τα οποια και ευλόγησε ο Μητροπολίτης και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο.

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 

Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκαν και εφέτος εις την Κάλυμνον τα Aγια Θεοφάνεια.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ετέλεσε την Θεία Λειτουργία εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν του Σωτηρος Χριστου και ακολούθως την Ακολουθίαν του Μεγάλου Αγιασμου.

     

Παρόντες ηταν μεγάλο πληθος πιστων, εκπρόσωποι των τοπικων αρχων, των ενόπλων δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικου και ο Υφυπουργός Εξωτερικων Ιωάννης Βαληνάκης.

Ακολούθησε ιερά πομπή προς το σημειο του λιμένος όπου θα γινόταν ο Αγιασμός των υδάτων και η ρίψις του Σταυρου. Aγημα του Στρατου, η φιλαρμονική και οι πρόσκοποι ηταν παρόντες και ομόρφυναν με την παρουσία τους την όλη τελετή.

     

Όταν ο Μητροπολίτης έριξε τον Σταυρό στη θάλασσα, πολλοί κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα και αυτός που έπιασε τον Σταυρό πηρε έναν χρυσό σταυρό για ενθύμιο.

     

Η ιερά πομπή κατευθύνθηκε και πάλι στον Ιερό Ναό και πολλοί πιστοί έσπευδαν να ασπαστουν τον Τίμιο Σταυρό και το χέρι του Δεσπότη.

Το εσπέρας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος εχοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό εις τον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Χώρας Καλύμνου. Πληθος πιστων κι εδω, ωραιες ψαλμωδίες και κατάνυξη επί τη εορτη του Μείζονος των Προφητων. Ακολούθησαν και εύγεστες τηγανίτες με μέλι και τσάϊ που ετοίμασαν οι κυρίες της ενορίας με πολλή αγάπη.

Ευχόμεθα ο εν Ιορδάνη βαπτισθείς Κύριος να μας φωτίζει όλους κατά την διάρκεια του νέου έτους που ξεκίνησε.

Επιμέλεια: Διάκονος Γ.Θεοδωρίδης & Γ.Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ι.Μητροπόλεως