Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2832

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ

 

1) Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009, παραμονή Πρωτοχρονιας σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, εχοροστάτησε στον Εσπερινό στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στους Βοθύνους Καλύμνου επί τη εορτη του Αγίου Βασιλείου.

        

Μετά τον Εσπερινό στο ηγουμενειο της Μονης, παρουσία των Μοναζουσων και πιστων, ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα και ευχήθηκε όπως ο νέος χρόνος είναι πλούσιος σε αγαθά του Κυρίου, ειρηνικός, υγιεινός και έφορος παντός καταθυμίου ενός εκάστου εξ ημων.

Οι μοναχές, με τον δικό τους τρόπο, κατά το έθιμο τραγούδησαν τα κάλαντα και έδωσαν ένα τόνο πανηγυρικό, πρωτοχρονιάτικο και συνάμα Μοναστηριακό για την αρχή του νέου χρόνου.

 

2) Με λαμπρότητα εορτάστηκε και στην Κάλυμνο η μνήμη του εν αγίοις Πατέρων ημων Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου Πατριαρχων Αλεξανδρείας.

Στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου το Σάββατο εσπέρας της 17ης Ιανουαρίου ετελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατουντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας, συμπαραστατούμενος υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αλικαρνασσου κ. Εμμανουήλ και αρκετων πρεσβυτέρων.

Τον Θειο Λόγο εκήρυξε ο Μητροπολίτης μας, ο οποιος εκάλεσε τους πιστούς να μιμηθουν την πίστη στον Τριαδικό Θεό των θεοφόρων Πατέρων. Την πρωΐαν τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εκήρυξε ο Μητροπολίτης και  μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο ιερωατικως προϊστάμενος του Ναου, π. Μιχαήλ Κουκουβας, η Εκκλησιαστική Επιτροπή και οι κυρίες της Ενορίας προσέφεραν τον πατροπαράδοτο καφέ και σχετικά γλυκίσματα. 

 

3) Το εσπέρας της Κυριακης 18 Ιανουαρίου 2009 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προέστη της εξοδίου ακολουθίας του μακαριστου Κουμπαρα Ατσα, στην οποία έλαβαν μέρος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλικαρνασσου κ. Εμμανουήλ και σύμπας ο κληρος της Νήσου. Επικηδείους εξεφώνησαν ο Θεοφιλέστατος και ο αιδεσιμώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Χατζηδάκης, οι οποιοι και ανεφέρθησαν στη ζωή, στο έργο και την παρουσία στην εκκλησιαστική ζωή της Νήσου διατηρωντας, ως γνωστόν, επί πολλά έτη στην Κάλυμνο κατάστημα εκκλησιαστικων ειδων.

Τέλος ο Μητροπολίτης μας δια συντόμου προσλαλιας ανεφέρθη στην παρουσία του αειμνήστου αδελφου Κουμπαρα στα εκκλησιαστικά δρώμενα του Νησιου μας, που κορυφώνονται με την ίδρυση περικαλλους Ναου επ΄ονόματι της Αγίας Σκέπης.

      

Ας είναι η μνήμη του αιωνία και αγήρως.

 

4) Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Aγια Θεοφάνεια στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, η οποία, ως γνωστόν, λειτουργει με το Ιουλιανό ημερολόγιο. Ο Μητροπολίτης μας το εσπέρας της Κυριακης 18-1-2009 εχοροστάτησε στον Εσπερινό των Θεοφανείων, παρέστη στην Ιερά Αγρυπνία και τέλεσε την Θεία Λειτουργία και τον Μέγα Αγιασμό κατά την μοναστική τάξη.

       

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας, οι πατέρες του καθίσματος του Αγίου Κυπριανου, ο σύλλογος των Μοναζουσων με επικεφαλης την ηγουμένη Κασσιανή Μοναχή και αρκετοί πιστοί, οι οποιοι ακολουθουν το Ιουλιανό ημερολόγιο, κατευθύνθηκαν στην προκυμαια στους Βοθύνους, όπου ο Μητροπολίτης, μετά μικρης ακολουθίας, έρριψε τον Τίμιον Σταυρόν στην θάλασσα, τον οποιο ανέσυρε ο γιός του καπετάνιου Σακελάρη Μαΐλη εν μέσω σειρήνων από τα γύρω ποιάρια.

Τέλος η ηγουμένη εις το ηγουμενειο δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη μας, τους ιερομονάχους και αρκετούς από τους προσκυνητάς, οι οποιοι της ευχήθηκαν καλό χρόνο. Παρέστησαν ο πρώην Δήμαρχος κ. Δημήτριος Διακομιχάλης και ο δημοτικός σύμβουλος Παντελής Ζωΐδης.  

 

5) Την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα της ομάδας των νέων στο πνευματικό κέντρο του Μητροπολιτικου Ναου Σωτηρος Χριστου και ευχήθηκε καλή χρονιά.

Ως γνωστόν κάθε Δευτέρα εσπέρας γίνεται συγκέντρωσις επιστημόνων, νέων και νεανίδων της Καλύμνου με την παρουσία του Μητροπολίτου μας, όπου αναλύονται διάφορα επίκαιρα θέματα πνευματικου ενδιαφέροντος που απαντουν στις αναζητήσεις των νέων της εποχης μας.

Η συντροφιά αυτή μετά τη συνάντηση τελει το Απόδειπνο στο ναΰδριο του Σωτηρος Χριστου.

  

6) Ο Μητροπολίτης μας επισκέφθηκε τη Σχολή Βυζαντινης Μουσικης της Ιερας Μητροπόλεως, συνεχάρη τους μαθητές για την προσπάθειά τους και ειχε συνεργασία με τον διευθυντη της Σχολης κ. Γεώργιο Χατζηθεοδώρου.

Επίσης ο Μητροπολίτης μας επισκέφθηκε την φιλαρμονική της Καλύμνου και ευχήθηκε στους μαθητές της Σχολης καλή και ευλογημένη χρονιά και τους ετόνισε ότι η μουσική εξευγενίζει τον άνθρωπο, συνάμα, όμως, γνωρίζοντας τη μουσική τέχνη θα μπορέσουν να βρουν μια καλύτερη ζωή.

     

Ο Μητροπολίτης έπαιξε με τα παιδιά διάφορα εθνικά εμβατήρια με την επίβλεψη του μουσικοδιδασκάλου Νικολάου Μαμάκα.

 

7) Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, το Σάββατο 17-1-2009, παρέστη στην εκδήλωση της τοπικης επιτροπης ΠΑΣΟΚ Καλύμνου και έκοψε την Βασιλόπιτα και ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά. Περισσότερα στην ιστοσελίδα : http://kalymnos.wordpress.com/

8) κατόπιν προσκλήσεως του κ. Ιωάννου Γαλουζη, ο Μητροπολίτης μας παρέστη στη συγκέντρωση, την οποία η ομάδα του «Νέα Κάλυμνος» πραγματοποίησε στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Ελιές».

 Δ.Γ.Θ.