Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 3738

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 

Την Κυριακή των Βαΐων 12 Απριλίου, το πρωί, ο Μητροπολίτης ετέλεσε την Θ.Λειτουργία στον Ι.Ναό του Σωτήρος Χριστού στον Πλάτανο της Λέρου, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ.Νικοδήμου Φωκά και του Διακόνου Νικολάου Κλήμη, όπου και ευλόγησε τα βάϊα.

     

Τον θείον λόγον εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό.

         

Μετά το πέρας της Θ.Λειτουργίας εμοίρασε βάγια στους πιστούς, ενώ ο εφημέριος και το Εκκλ.Συμβούλιο του Ι.Ναού παρέθεσαν νηστίσιμα κεράσματα και καφέ στο παρακείμενο ενοριακό κέντρο.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ 

Το εσπέρας της Κυριακής ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στον Ι.Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ακολουθία του Νυμφίου.

           

Κατανυκτική η Ακολουθία του Νυμφίου, ιδίως όταν έσβησαν τα φώτα του Ναού και άναβαν μόνο τα κεράκια των πιστών.

           

Στην Ακολουθία του Νυμφίου παρέστη ο Βουλευτής Δωδ/σου κ.Γ.Νικητιάδης, Δημ.Σύμβουλοι και πλήθος πιστών.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ - ΜΕΤΑ ΒΑΪΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ

Η Κυριακή της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται έτσι, γιατί "μετά Βαΐων και κλάδων" έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.

 

Ο Χριστός μπαίνει στην πόλη χωρίς την βασιλική πολυτέλεια, καθισμένος επί πώλου όνου, αντί για ροδοπέταλα και τελετές, τα μικρά παιδιά κουνούν τα βάγια των φοινίκων, αντί να τον υποδεχτούν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του τόπου.

Χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας είναι ο στολισμός των εκκλησιών με βάγια, ενώ μετά τη λειτουργία ο παπάς ευλογεί και δίνει στους πιστούς σταυρούς από βάγια, τους οποίους βάζουμε στα εικονίσματα ή όπου αλλού χρειαζόμαστε προστασία.
Την Κυριακή των Βαΐων είναι έθιμο να τρώμε ψάρι.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γ.Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως