Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1518

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Παΐσιος, κατόπιν αδείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετέβη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ληξούρι της Κεφαλληνίας, από 8 έως 11 Αυγούστου.

Κατά την διάρκεια  της παραμονής του εκεί  επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο, ο οποίος με περίσσια αδελφική αγάπη τον εδέχθη και του εδόθη η κυριαρχική άδεια να λειτουργήσει εις το Μοναστήριον του Αγίου Σπυρίδωνος Πλατύ Γυαλού.

Επεσκέφθη ακόμη τις Αρχές του νομού και εγένετο δεκτός από παλιούς και ηγαπημένους φίλους του και πλήθος συμπατριωτών του, που του εξέφρασαν  την αγάπη και τον σεβασμό τους.

Επίσης επισκέφθηκε  ιερούς ναούς και μοναστήρια  και χοροστάτησε σε θρησκευτικές εκδηλώσεις και προέστη της πανηγύρεως του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Μονής του Πλατύ Γυαλού Ληξουρίου. Ετέλεσε δε το Μυστήριο του Βαπτίσματος του νεαρού Ληξουριώτη Δημήτρη-Παναγή Μαλισσιάνου, συμπαραστατουμένου υπό του πατρός Αθανασίου Λυκούδη, εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Γερασίμου Ληξουρίου.

 


Ο Μητροπολίτης αναχώρησε την 12η Αυγούστου αεροπορικώς δια την επαρχία του, μεταβείς εις Αστυπάλαια,  για να παραστεί και να χοροστατήσει κατά το έθος στις εκδηλώσεις  για τον εορτασμό της Παναγίας Πορταϊτίσσης.

Κείμενο-Φωτογραφίες:   Αριστείδης Καρτάνος , ekefalonia.gr

 

 

Το Αργοστόλι τίμησε του νεκρούς του 1953

Με λαμπρότητα η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνα

 


Με μεγαλοπρέπεια αλλά και εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε, το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018, Ιερά Παράκληση στον Άγιο Σπυρίδωνα στο Αργοστόλι για τα θύματα των καταστροφικών σεισμών του 1953.

Στην παράκληση αλλά και στη θεία λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στη κεντρική πλατεία της πόλης προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσιος (Κεφαλλήν στην καταγωγή) και ο οικείος Ποιμενάρχης μας κ. Δημήτριος πλαισιωμένοι από ιερείς της πόλεως του Αργοστολίου.

 


Πλήθος πιστών ακολούθησε την πομπή στους δρόμους της πόλης ενώ οι ιεροψάλτες από το Ληξούρι υπό τον χοράρχη κ. Νικόλαο Βάλσαμο έψαλαν τα απολυτίκια των Επτανησίων Αγίων μας. Ακολούθησε Δέηση υπέρ των θυμάτων του σεισμού του 1953 αλλά και μνημόνευση για τα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αν. Αττική.


Στο θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος μίλησε για το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα το 1716 που δεν άφησε να κατακτηθεί από τους Τούρκους. Αναφέρθηκε στους καταστροφικούς σεισμούς και στη βοήθεια των Αγίων μας ενώ προέτρεψε και σήμερα τους πιστούς να είναι κοντά στην εκκλησία και στο Θεό.
Στη Λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνα το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νικόλαος Ανουσάκης, ο Πρόεδρος του Γηροκομείου Αργοστολίου Γεράσιμος Αποστολάτος, αλλά και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού.

Ο Μητροπολίτης μας κ.Παΐσιος, εις την μεγάλη κεντρική πλατεία Αργοστολίου έκανε μνεία των καταστροφικών σεισμών του 1953, και για την μεγάλη καταστροφή των νησιών Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, και αναφέρθηκε στο δαιμόνιο πνεύμα των όπου γης Κεφαλλήνων, που παρά τα ανυπέρβλητα εμπόδια και τις πολλαπλές αντιξοότητες (σεισμοί, πυρκαγιές, λοιμοί, καταποντισμοί, ασθένειες), ξεπερνά τα διάφορα εμπόδια και πάλιν αναβιώνει μέσα από τη τέφρα των καταστροφών.

Ευχήθηκε τέλος, όπως η Υπεραγία Θεοτόκος και οι έφοροι του νησιού, Άγιος Γεράσιμος, Παναγής Μπασιάς, Άνθιμος και οι Άγιοι Φανέντες προστατεύουν την νήσον και τους κατοίκους της και τους όπου γης Κεφαλλήνας, από διάφορες απειλές και καταστροφές.

Και του χρόνου να είμαστε καλά!

Κείμενο–φωτογραφίες:  Π. Φωκάς