Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1656

Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ολοκληρώθηκε με την απόδοση της εορτής, την Πέμπτη 23 Αυγούστου, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, επιστρέψας από την Αστυπάλαια για τον εορτασμό της Παναγίας Πορταϊτίσσης Αστυπαλαίας, χοροστάτησε στον Εσπερινό της παραμονής, συμμετέχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου,  συμπαραστατουμένων υπό των  ιερέων Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, του Λερίου πατρός Μιχαήλ Χατζηδάκη, ο οποίος έψαλε με λέρικο ύφος το «Θεοτόκε Παρθένε» στην αρτοκλασία, και των ιερέων π.Σωφρονίου Χατζηλάρη, π.Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ και π.Χαρίτωνος Μιχαήλ.

Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Κάστρο της Λέρου, την παραμονή το βράδυ της Τετάρτης 22 Αυγούστου, με την δύση του ηλίου να δημιουργεί ένα απαράμιλλο οπτικό θέαμα και να συνηγορεί με την Ιερά Κατάνυξη, την στιγμή που ο Σεβασμιώτατος, ο Θεοφιλέστατος, ο Ιερός Κλήρος, ο χορός των ιεροψαλτών και οι πιστοί έψαλλαν:  το «Φως ιλαρόν…….».

 

 

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης, μεταξύ άλλων, ανεφέρθη στο δοξαστικό του εσπερινού «την γαρ σην προστασίαν κεκτήμεθα», ανεφέρθη στις πολλαπλές χάριτες της Υπεραγίας Θεοτόκου προς το ευσεβές Γένος ημών, τονίσας ότι εκ των πολλών θαυμάτων Της ζούμε σήμερα οι Ορθόδοξοι Έλληνες πιστοί, εκείνο το υπερφυές θαύμα της απελευθερώσεως των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μας, οι οποίοι εκρατούντο επί 6 μήνες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη της Τουρκίας. «Ο Κύριος οίδε».

Στο τέλος δε έκανε αναφορά όπως η Παναγία Παρθένος, η Μήτηρ του Ιησού Χριστού, του μεγάλου αδελφού μας και Μητέρα πάντων ημών, διαφυλάττει και σώζει την νεολαία μας, η οποία δυστυχώς σήμερα ακούγοντας τα διάφορα συνθήματα του κόσμου τούτου προβληματίζεται και ζει τον δικό της δρόμο.

 

 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

 

 


Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το πρωί της Πέμπτης 23 Αυγούστου, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου, ο οποίος κατά την αρχαία παράδοση ενεδύθη την Αρχιερατική στολή του μετά την Δοξολογία, στον Σωλέα, έξωθεν του Ιερού Βήματος, με τους σχετικούς περί της ενδύσεως στίχους να ψάλλονται αλληλοδιαδόχως από τους ιερείς, ο δε π. Δαμασκηνός κατά την ένδυση του Αρχιερέως έψαλε το δοξαστικό των εσπερίων της εορτής.

Μετά του Μητροπολίτου συλλειτούργησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος, συμπαραστατουμένων υπό των ιερέων Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, του Λερίου αντιστρατήγου ε.α. της ΕΛΑΣ πατρός Ιωάννου Κοκκώνη, και των ιερέων π.Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, π.Εμμανουήλ Γιαγουρτά εκ Σάμου, και π. Χαρίτωνος Μιχαήλ.

Κατά την Θεία Λειτουργία ομίλησε ο Θεοφ.Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, ο οποίος μεταξύ άλλων ετόνισε το υπερύμνητον και δεδοξασμένον και Πανάγιον όνομα της Θεομήτορος.

 

 

 


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη υπό του Μητροπολίτου, του Επισκόπου και του Ιερού Κλήρου, η κατ’ έθος, και άπαξ του ενιαυτού, λιτάνευσις της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Οδηγήτριας στα «πεντένια» του Κάστρου, όπου Κλήρος, Άρχοντες και Λαός ασπάσθηκαν την Εικόνα και προσευχήθηκαν.

Ο Μητροπολίτης, σε σύντομη προσλαλιά, χαιρέτησε την παρουσία του Δημάρχου, των ευσεβών προσκυνητών και ευχήθηκε όπως η πεποικιλμένη τη θεία δόξη Υπεραγία Θεοτόκος σκέπει και φρουρεί τα απόδημα παιδιά της Λέρου, όπου γης και αν ευρίσκονται. Ευχαρίστησε δε τους καλλιφωνώτατους ιεροψάλτες κ.κ. Ισίδωρο Λιβανό, Α.Αγγελίδη, Γ.Γαμπιέρη, Α.Χωραφίτη, Ι.Γκιουζέππο, Δ.Τζεβελέκο, και Μιχ.Καραμουσαδάκη, οι οποίοι υπό την διεύθυνση του πατρός Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, απέδωσαν με λέρικο βυζαντινό ύφος τους ύμνους, τα τροπάρια και τα εγκώμια της Παναγίας μας, κατά τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία.

 

 

Μετά το πέρας της λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας, το ηγουμενοσυμβούλιο παρέθεσε λιτή δεξίωση στο αρχονταρίκι της Μονής, στον Μητροπολίτη, τους ιερείς, τους ιεροψάλτας και τους ευλαβείς προσκυνητάς, με νηστίσιμα παραδοσιακά κεράσματα.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Νικόδημο Φωκά, καθώς και τις κυρίες Κρυστάλλα Παλατιανού, Ζαμπέτα Κουτσανέλλου, Μυρτώ και Κωνσταντίνα Χρυσούλη, καθώς και τους νέους Νικόλαο Γαμπιέρη, Ελευθέριο Aμυγδαλιό, Σταύρο Κανάρη, και Θεολόγο Λυρά, και ιδιαιτέρως ευχαρίστησε το ζεύγος Γεωργίου και Μαρίας Παλατιανού, οι οποίοι επιμελούνται του εκκλησιαστικού σκευοφυλακείου και την καθαριότητα των χώρων του Κάστρου.

Τις εκδηλώσεις της Υπεραγίας Θεοτόκου τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Λερίων κ. Μιχαήλ Κόλιας, μέλη του Δ.Σ., ο Λέριος επίτιμος Λυκειάρχης κ. Κυριάκος Χατζηδάκης, άρχοντας χαρτουλάριος της Μ.Χ.Ε. μετά της εριτίμου συζύγου του, πολλοί ομογενείς και απόδημοι, και πλήθος ευσεβών πιστών. Την Θεία Λειτουργία θα μεταδώσει ο τηλεοπτικός σταθμός «ΘΑΡΡΙ» Ρόδου, ευγενή προσφορά της διευθύνσεως του σταθμού και του ακαμάτου ρεπόρτερ Κώστα Κάππα.

 

 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ

 

 

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΕΡΟΥ

Τοῦ Αἰγαίου προστάτις καί τῆς Λέρου τό καύχημα,

τοῦ Λουκᾶ ἡ Εἰκόνα, τῆς Ἀνατολῆς τό ἀγλάϊσμα.

Τιμῶμεν τήν Ἁγίαν Σου μορφήν,

τήν βρύουσαν ἀπείρους δωρεᾶς.

Θεραπεύεις τούς νοσοῦντας,

καί προστατεύεις πάντας τούς κινδυνεύοντας.

Δόξα τῷ Σέ Δοξάσαντι Ἀγνή,

δόξα τῷ Σέ θαυμαστώσαντι,

δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διά Σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως