Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2023

Με μεγάλη λαμπρότητα και την συμμετοχή των τοπικών Αρχών και πολλών πιστών, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Πολιούχου της Καλύμνου Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και του Λιμενικού Σώματος.

Οι κυβερνήτες  και οι πλοιοκτήτες όλων των σκαφών που ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Καλύμνου, τηρώντας το έθιμο με συνεχή σφυρίγματα από τις σειρήνες χαιρέτισαν την λιτανεία της εικόνας.

Η Κάλυμνος τίμησε τον πολιούχο της  Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των θαλασσινών, με την κεντρική πανήγυρη στον περικαλλή ναό, στο δεξιό άκρο του λιμανιού.


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Την παραμονή, Τετάρτη 5.12.2018, ετελέσθη πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό των ιερέων της νήσου και την παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Ν.Σαντορινιού, των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων και πλήθους πιστών.

 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

 


Την επομένη, Πέμπτη 6.12.2018, στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Καλύμνου, τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, και ακολούθησε η λιτάνευση των Τιμίων Λειψάνων και της Αγίας Εικόνας του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Καλύμνου και προστάτη των σφουγγαράδων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης, περιστοιχιζόμενος από ακολουθία ιερέων, τέλεσε προ των κολλύβων που έφεραν φιλοτεχνημένη την εικόνα του Αγίου Νικολάου, το μνημόσυνο των απανταχού της γης τελειωθέντων Καλυμνίων σφουγγαράδων, καθώς και αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού.

Μετά το πέρας της τελετής στον Ιερό Ναό, ακολούθησε η έξοδος και λιτανεία κατά της παραλιακής λεωφόρου της Πόθιας. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Καλυμνίων, αντιπροσωπείες μαθητών, μικρά παιδιά που κρατούσαν μεγάλα σφουγγάρια – ιστορικό σύμβολο της Καλύμνου – ομοίωμα αχταρμά και παραδοσιακό τιμόνι πλοίου. Ακολουθούσε ο πυρήνας της ιερής πομπής με προπορευόμενα τα εξαπτέρυγα και έπονταν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου, ο ιερός κλήρος σε δύο στοίχους, ο Μητροπολίτης συνοδευόμενος από τμήμα προσκόπων, και η Ιερά Εικόνα του Αγίου Νικολάου, την οποία έφεραν στους ώμους τους, στηριγμένη σε ειδική βάση, άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ενώ ακολουθούσε μεγάλο πλήθος πιστών. Η λιτανεία έφθασε μέχρι το δημοτικό μέγαρο και επέστρεψε στον Ιερό Ναό του πολιούχου της Καλύμνου.

Φωτογραφίες-βίντεο: Γιάννης Χλωρός, «Αλήθεια FM»-Νικ.Μαμάκας, Μιχ.Πάου


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια εορτάσθηκε και στη Λέρο η εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτου των ναυτικών μας, και πολιούχου της πόλεως του Λακκίου, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018.

Στην ομώνυμη ενορία της πόλεως του Λακκίου, ο πανηγυρίζον Ιερός Ναός ήταν κατάλληλα σημαιοστολισμένος και ευπρεπής.

Το εσπέρας της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’  Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π.Εμμ.Οθίτη και Ιερέων της νήσου.

Το πρωί της εορτής, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, ετελέσθη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας έλαβε χώρα η καθιερωμένη Δοξολογία, υπό του Θεοφ. Επισκόπου  Στρατονικείας κ. Στεφάνου και σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της νήσου.

Ακολούθως, έλαβε χώρα η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου, κατά την οποία παρέστησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της νήσου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων και πολύς κόσμος.

Την Εικόνα του Αγίου Νικολάου βάσταζαν ένστολο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, και η ιερά πομπή ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους και την παραλιακή του λιμένος της πόλεως του Λακκίου.

Της ιεράς πομπής προπορευόταν περιπολικό της Τροχαίας του Α.Τ.Λέρου, η Φιλαρμονική του Δήμου Λέρου, το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος το οποίο έσυρε βάρκα με την Εικόνα του Αγίου Νικολάου, και ακολουθούσαν τα ιερά εξαπτέρυγα, το Ιερό Ευαγγέλιο, τα Ιερά Λείψανα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος μετά του Ιερού Κλήρου, οι αρχές της νήσου, αντιπροσωπείες μαθητών των σχολείων, και πολλοί πιστοί.

Ο Άγιος Νικόλαος εορτάσθηκε επίσης και σε όλα τα παρεκκλήσια της Λέρου: στον Ξηρόκαμπο, Μεραλούδι, Συκαία και Άλιντα.

 

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες-βίντεο:  Νικ.Καστής, «Αλήθεια FM»-Νικ.Μαμάκας, Γιάννης Χλωρός, Μιχ.Πάου