Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2562

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και σχετικά καλό καιρό, αλλά αρκετό κρύο, εορτάσθηκαν στα νησιά της Μητροπόλεώς μας τα Άγια Θεοφάνεια.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Το πρωί της Κυριακής, 6-1-2019, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Καλύμνου, ετελέσθη ο Όρθρος των Αγίων Θεοφανείων, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και ο Μεγάλος Αγιασμός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό ιερέων της νήσου.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Στις 11 το πρωί έλαβε χώρα Ιερά Πομπή, από τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος Χριστού έως τον κεντρικό λιμένα Καλύμνου.

Της πομπής προπορευόταν η Δημοτική Φιλαρμονική και ακολουθούσαν τιμητικό άγημα του 5/42 Συντάγματος, τα Ιερά Εξαπτέρυγα, οι Ιεροψάλτες, ο Μητροπολίτης με τον Ιερό Κλήρο που έφεραν τον Τίμιο Σταυρό, οι Αρχές του νησιού, σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου και πλήθος κόσμου.

Στον κεντρικό λιμένα, που ήταν κατάμεστος από κόσμο και σημαιοστολισμένα πλοιάρια, έγινε η τελετή Αγιασμού των υδάτων.

Εννέα τολμηροί κολυμβητές βούτηξαν στην θάλασσα, και τον Τίμιο Σταυρό, ανέσυρε ο νεαρός Πολυχρόνης Σουσαφίρης, στον οποίο ο Μητροπολίτης εδώρισε Εικόνα του Χριστού.

Η τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού τελέσθηκε και στις υπόλοιπες Ενορίες της Καλύμνου.


ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΡΓΙΝΩΝΤΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ


ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΨΕΡΙΜΟ

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  «Αλήθεια FM» - Ν.Μαμάκας, Γιάννης Κουλλιάς, «Κάλυμνος νέα»

 


ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ

Το πρωί της Κυριακής, 6-1-2019, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, ετελέσθη ο Όρθρος των Αγίων Θεοφανείων, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και ο Μεγάλος Αγιασμός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Στις 10:45΄ εκκίνησε η πομπή για τον λιμένα της Αγίας Μαρίνας. Της πομπής προπορευόταν η Δημοτική Φιλαρμονική και ακολουθούσαν τιμητικό άγημα του 588ΤΕ, τα Ιερά Εξαπτέρυγα, οι Ιεροψάλτες μας, ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος μετά του Ιερού Κλήρου που έφεραν τον Τίμιο Σταυρό, η Εικόνα της Παναγίας που βάσταζαν ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, οι Αρχές του νησιού, και πλήθος κόσμου.

Στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας, πάνω σε ειδική εξέδρα, ετελέσθη ο Αγιασμός των υδάτων, παρουσία του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχ. Κόλια, των αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας του νησιού.

Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε ο νεαρός Κοσμάς Ταχλιαμπούρης, στον οποίο εδωρήθη χρυσός επιστήθιος σταυρός.

Η τελετή της καταδύσεως τελέσθηκε και στις υπόλοιπες Ενορίες της Λέρου.

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο:   Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως


ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΑΚΚΙ ΛΕΡΟΥ (ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ)

Φωτογραφίες:  Νεκτάριος Μπίλλης


ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Τα Άγια Θεοφάνεια, εορτάστηκαν και φέτος, με την ίδια λαμπρότητα και παράδοση, και στο ακριτικό νησί της Αστυπάλαιας, όπως δείχνουν οι ωραίες φωτογραφίες από την τοποθεσία «Πέρα Γυαλός» Αστυπαλαίας. Στις φωτογραφίες, διακρίνονται ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. Δημήτριος Αχλαδιώτης και ο π.Ευσέβιος Σταυλάς.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: από το διαδίκτυο, κα Φρόσω Χαραλάμπη