Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2392

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας, η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Οι Ναοί ήταν κατάμεστοι από πλήθος πιστών, και μάλιστα συγκινητική ήταν η παρουσία μικρών παιδιών που κρατούσαν εικόνες για την ιερά Λιτάνευση.

Στο τέλος, μετά την Θεία Λειτουργία, έλαβε χώρα η λιτάνευσις των ιερών Εικόνων και εγένετο η προσήκουσα δέησις.


Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Την Κυριακή 17 Μαρτίου, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Καλύμνου, ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, καθώς και πλήθος πιστών.

Κατόπιν έγινε η περιφορά των εικόνων, όπου άνδρες, γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας κρατούσαν ιερές εικόνες.


Η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάσθηκε, με την ίδια θρησκευτική λαμπρότητα, και στις υπόλοιπες Ενορίες της Καλύμνου, όπως φαίνεται και από το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΑΡΓΟΥΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ


Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λέρου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος, ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη.

Παρέστησαν οι στρατιωτικές Αρχές της νήσου, καθώς και πλήθος πιστών.

Κατόπιν έγινε περιφορά των εικόνων γύρω από τον Ναό, όπου άνδρες, γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας κρατούσαν ιερές εικόνες.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΟΝ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ" ΛΕΡΟΥ

 

\

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος αναφερθείς στην μεγάλη αυτή εορτή του Χριστιανισμού.


Η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάσθηκε, με την ίδια θρησκευτική λαμπρότητα, και στις υπόλοιπες Ενορίες της Λέρου, όπως φαίνεται και από το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ενορία Σωτήρος Χριστού:

 

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ενορία Αγίας Μαρίνης Λέρου:

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Ν.Μαμάκας-«Αλήθεια FM», Κλεάνθης Μαρτίνος, Ε.Χατζηλάρης

 


Λίγα λόγια για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας φέρεται από τους χρόνους της Εικονομαχίας, στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και που πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα, από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842 μ.Χ., όπου και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων.

Στη Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων, εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία, με μεγάλη πομπή, όπου και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματισθέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι "αθλητές" της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.

Έτσι, σε ανάμνηση εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας, κάθε χρόνο, επαναλαμβάνονταν στη Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Σήμερα, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε όλους τους χριστιανικούς ναούς η "Κυριακή της Ορθοδοξίας", όπου κατά τη λειτουργία αναγιγνώσκεται με ιδιαίτερη έμφαση περικοπή εκ της προς Εβραίους επιστολής (ια':24-26, και 32-40), όπου εκτίθενται οι αγώνες των αγίων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης υπέρ της πίστεως, καθώς επίσης και περικοπή από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (α' 40 κ.έ.), όπου ιστορείται η κλήση του Φιλίππου και Ναθαναήλ που ομολόγησαν τον Ιησού Χριστό ως υιόν του Θεού "Ραββί, σύ εί ο υιός του Θεού, σύ εί ο Βασιλεύς του Ισραήλ".