Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1621

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στην ομώνυμη Ενορία της νήσου Λέρου.

Το εσπέρας της παραμονής, Σάββατο 27 Ιουλίου, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π.Νικοδήμου, και του Ιερού Κλήρου της Νήσου.

Κατά τον Εσπερινό παρέστη ο Δήμαρχος Λέρου κ.Μιχ.Κόλιας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών, οι οποίοι με ευλάβεια άναψαν το κεράκι τους και ασπάσθηκαν την Εικόνα της Αγίας.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ:

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος αναφερθείς στον βίο της Αγίας και κάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν την ταπείνωση, την αγάπη και τη αφοσίωσή της στον Νυμφίο Χριστό, ενώ τόνισε επίσης την σπουδαία αρετή της υπακοής.


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το πρωί της Κυριακής 28 Ιουλίου, ετελέσθη ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου πατρός Δαμασκηνού, του π. Αγγέλου εκ της Ι. Μητροπόλεως Ξάνθης και του ιεροδιακόνου Ιακώβου εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ντένβερ Αμερικής, παρουσία πυκνού εκκλησιάσματος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος, κατά την παράδοση, ευλόγησε τα προσφερθέντα μήλα προς τιμήν της Αγίας, διένειμε το αντίδωρο και ο εφημέριος μοίρασε τα μήλα της Αγίας στους πιστούς, κατά το έθιμο.

Οι χοροί των καλλίφωνων ιεροψαλτών, έψαλλαν θαυμάσια, αποδίδοντας με βυζαντινό λέρικο ύφος, τους ύμνους και τα τροπάρια της Αγίας και ύψωσαν πνευματικά το εκκλησίασμα, τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως