Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 517

ΤΑ ΕΝΝΕΑΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΕΡΟΥ 2019

 

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου, το εσπέρας, ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός για τα εννιάμερα στην Παναγία του Κάστρου Λέρου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, επιστρέψας από την Αστυπάλαια για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου της Παναγίας Πορταϊτίσσης Αστυπαλαίας, χοροστάτησε στον Εσπερινό της παραμονής, συμμετέχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου,  συμπαραστατουμένων υπό των  ιερέων Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, του Λερίου πατρός Μιχαήλ Χατζηδάκη, ο οποίος έψαλε με Λέρικο ύφος το «Θεοτόκε Παρθένε» στην αρτοκλασία, και των ιερέων π.Σωφρονίου Χατζηλάρη και π.Γεδεών.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ:

 

Κατά τον Εσπερινό παρέστη ο Δήμαρχος κ.Μιχ.Κόλιας, ο πρόεδρος ΔΗΛΙΤΑΛ κ.Ν.Μπίλλης, και πλήθος πιστών.


Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 23.8.2019

Το πρωί της Παρασκευής 23 Αυγούστου, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου.

Μετά του Μητροπολίτου συλλειτούργησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος, συμπαραστατουμένων υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, πρωτ.Σωφρονίου Χατζηλάρη και π.Γεδεών.

Κατά την Θεία Λειτουργία ομίλησε ο Θεοφ.Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, ο οποίος μεταξύ άλλων ετόνισε το υπερύμνητον και δεδοξασμένον και Πανάγιον όνομα της Θεομήτορος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη υπό του Μητροπολίτου, του Επισκόπου και του Ιερού Κλήρου, η κατ’ έθος, και άπαξ του ενιαυτού, λιτάνευσις της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Οδηγήτριας στα «πεντένια» του Κάστρου, όπου Κλήρος, Άρχοντες και Λαός ασπάσθηκαν την Εικόνα και προσευχήθηκαν.

Ο Μητροπολίτης, σε σύντομη προσλαλιά, χαιρέτησε την παρουσία των ευσεβών προσκυνητών και ευχήθηκε όπως η πεποικιλμένη τη θεία δόξη Υπεραγία Θεοτόκος σκέπει και φρουρεί τα απόδημα παιδιά της Λέρου, όπου γης και αν ευρίσκονται. Ευχαρίστησε δε τους καλλιφωνώτατους ιεροψάλτες κ.κ. Ισίδωρο Λιβανό, Α.Αγγελίδη, Γ.Γαμπιέρη, Α.Χωραφίτη, Ι.Γκιουζέππο, οι οποίοι απέδωσαν με λέρικο βυζαντινό ύφος τους ύμνους, τα τροπάρια και τα εγκώμια της Παναγίας μας, κατά τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΣΤΡΟΥ:


Μετά το πέρας της λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας, το ηγουμενοσυμβούλιο παρέθεσε λιτή δεξίωση στο αρχονταρίκι της Μονής, με καφέ και νηστίσιμα παραδοσιακά κεράσματα.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Νικόδημο Φωκά, καθώς και τις κυρίες Κρυστάλλα Παλατιανού, Ζαμπέτα Κουτσανέλλου, Μυρτώ και Κωνσταντίνα Χρυσούλη, Νεκταρία Γαμπιέρη, καθώς και τους νέους Νικόλαο Γαμπιέρη, Ελευθέριο Γιαννακό, Σταύρο Κανάρη, και Θεολόγο Λυρά, και ιδιαιτέρως ευχαρίστησε το ζεύγος Γεωργίου και Μαρίας Παλατιανού, οι οποίοι επιμελούνται του εκκλησιαστικού σκευοφυλακείου και την καθαριότητα των χώρων του Κάστρου.

Τις εκδηλώσεις της Υπεραγίας Θεοτόκου τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Λερίων κ. Μιχαήλ Κόλιας, μέλη του Δ.Σ., ο Λέριος επίτιμος Λυκειάρχης κ. Κυριάκος Χατζηδάκης, άρχοντας χαρτουλάριος της Μ.Χ.Ε., πολλοί ομογενείς και απόδημοι, και πλήθος ευσεβών πιστών.

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως