Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1480

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019, στις 4:30΄ το απόγευμα, ετελέσθη ο Εσπερινός της εορτής του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σωφρονίου στο «Πατριαρχείο», όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, συμπαραστατουμένου υπό του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, την παρουσία του Ιερού Κλήρου, των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, εκπαιδευτικών, πολλών πιστών, φίλων και συνεργατών της Μητροπόλεως.


Μετά το πέρας του Εσπερινού, όλοι οι παριστάμενοι μετέβησαν στην αίθουσα Συνεδρίων του «Πατριαρχείου», όπου ο Σεβασμιώτατος έκοψε την βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως, απευθύνοντας τις καλύτερες ευχές για υγεία και πρόοδο προσωπική, οικογενειακή και πνευματική, καθώς οι ιεροψάλτες μας έψαλλαν ύμνους.

ΣΤΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ:

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης μας τόνισε τα εξής:

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ   ΜΗΝΥΜΑ   2020

ΠΑΪΣΙΟΣ  ελέω Θεού Μητροπολίτης  Λέρου Καλύμνου Αστυπαλαίας

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα

Χαίρετε εν Κυρίω και ενδυναμούσθε εν τω κράτει της ισχύος Αυτού.

Σήμερα, χάριτι θεία, ανάτειλε το νέο σωτήριο έτος 2020 της χρηστότητας του Κυρίου προς ωφέλεια πάντων ημών. Ήδη το έτος  2019 πέρασε στην ιστορία με ό, τι πήρε μαζί του σ’ αυτό το σύντομο πέρασμά του.

Εμείς πλέον από σήμερα εναποθέτουμε τις χρηστές ελπίδες μας πρωτίστως στο Θεό, τον Πλάστη και Δημιουργό του παντός «ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος». Αυτόν τον Δοτήρα παντός αγαθού ας παρακαλέσουμε. Αυτόν και μόνον ας ικετεύσουμε να τύχουμε των μεγάλων ευεργεσιών Του κατά το νέο αυτό σωτήριο έτος 2020!

Ως Έλληνες και αληθινοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι, εάν επιθυμούμε να τύχουμε των ευεργεσιών του Θεού Πατρός, του Πατρός των Φώτων, πρέπει να είμαστε «φως του κόσμου» και όπως ο λύχνος φωτίζει έτσι κι εμείς ως χριστιανοί πρέπει να φωτίζουμε με την ζωή μας το λόγο της αληθείας.

Υπάρχουν ασφαλώς ωραίοι και πολυτελείς λύχνοι, αλλά δυστυχώς στις μέρες αυτές που ζούμε, κινούμαστε και υπάρχουμε, αυτοί οι λύχνοι δεν είναι ευπρεπισμένοι, δεν είναι γεμάτοι με λάδι καθαρό και επομένως ούτε αυτοί φωτίζονται, ούτε άλλους ανθρώπους δύνανται να φωτίζουν στο αγαθό, στο δίκαιο, και ευάρεστο στον Θεό.

Είναι γεγονός, ότι μακριά από την χριστιανική θρησκεία και το αθάνατο ελληνικό πνεύμα η μόρφωση και η ανατροφή της κοινωνίας συντελούν στην διαστροφή του χαρακτήρα και σ’ αυτή την ελληνική οικογένεια και την κοινωνία γενικότερο.

Εάν λοιπόν θέλουμε και επιζητούμε ως χριστιανοί Έλληνες και Ορθόδοξοι να επιστρέψουμε στις υγιείς και σωτήριες ελληνορθόδοξες ρίζες μας και αρχές μας, πρέπει να προσέλθουμε στις καθαρές και ζωογόνες πηγές της θρησκείας και του ελληνισμού, που δυστυχώς αυτό τον καιρό, αυτοί οι δύο πώλοι, Θρησκεία και Ελληνισμός, βάλλονται από τους δήθεν σοφούς νεοέλληνες.

Ο κόσμος σήμερα, δυστυχώς, κείται στο πονηρό και δεν μπορεί να κατανοήσει την σοφία του Θεού, η οποία  σοφία του Θεού θεωρείται μωρία από τους υπερήφανους και παράφρονες αυτούς νεοέλληνες, που για τα πάντα είναι ειδήμονες, τα πάντα γνωρίζουν, και για τα πάντα έχουν λόγο.

Σήμερα εμείς ως Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι έχουμε άραγε τον Χριστό συνοδοιπόρο μας, ώστε να φωτίσουμε τους σκοτισμένους από τις απολαύσεις του μάταιου και πρόσκαιρου αυτού κόσμου συνανθρώπους μας; Στο σημείο αυτό γεννιώνται  πολλά ερωτηματικά.

Αυτή την αγία ημέρα και ώρα, θα  ήθελα να πώ δύο λόγια πατρικά στα νέα παιδιά μας, στα παιδιά της Ελλάδας!

Αγαπητά μου παιδιά,

Από σας πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στην φιλτάτη Πατρίδα μας. Έχετε εσείς την δύναμη να πάρετε στα χέρια σας τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και να  αναδειχθείτε άξιοι συνεχιστές της χριστιανικής πίστης και της πατρίδας. Φράξετε όμως τα αυτιά σας στις σειρήνες του κόσμου τούτου και ανατραφείτε  «εν παιδίᾳ και νουθεσίᾳ Κυρίου».

Παιδιά, της σύγχρονης Ελλάδας παιδιά, αγαπήσετε την πατρίδα μας με την ένδοξη ιστορία της, που είναι η κοιτίδα του πολιτισμού και η πνευματική τροφός ολόκληρης της ανθρωπότητας, και πάντοτε να έχετε στον νουν σας τα θαυμαστά εκείνα πρότυπα, της θεοσεβείας, της φιλοπατρίας και της αυτοθυσίας, αυτούς τους μεγάλους και επιφανείς προγόνους μας που μας κληροδότησαν την πατρώα γή ελεύθερη.

Το 2019 έπεσε στον καιάδα της αιωνιότητος ανεπιστρεπτί και η ανατολή του νέου έτους 2020 μας καλεί να ατενίσουμε με αισιοδοξία τον παρόντα χρόνο, και αφού ανασυγκροτήσουμε τις πνευματικές και σωματικές δυνάμεις μας επί τα βέλτιστα, ας βαδίσουμε με αισιοδοξία αυτό το νέο χρόνο.

Με αυτές τις σκέψεις σας ασπάζομαι πατρικώς έναν προς έναν από καρδίας, και όλους μαζί, καθώς και τους ξενιτεμένους αδελφούς μας, όπου και αν ευρίσκονται σε γή και θάλασσα, και σας εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου όπως το νέο έτος της χρηστότητος του Κυρίου 2020 αποβεί ευλογημένο, καρποφόρο, υγιεινό και σωτήριο.

Εν τη Ιερά Μητροπόλει, εν έτει σωτηρίω δισχιλιστώ και εικοστώ, μηνί Ιανουαρίου α΄

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+Ο ΛΕΡΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ & ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ


Το χρυσό φλουρί της βασιλόπιτας έτυχε στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ τα υπόλοιπα φλουριά έτυχαν στον οδηγό της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Θωμά Γρύλλη και σε άλλους παρισταμένους.

Εν συνεχεία, από τον Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Γεώργιο Χρυσούλη έγινε ημίωρη παρουσίαση, μέσω υπολογιστή, των κυριοτέρων δραστηριοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως του έτους 2019.


ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΠΑΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΦΟΡΕΙΑ ΣΧΟΛΩΝ ΛΕΡΟΥ»

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της «Εφορείας Σχολών Λέρου», εν συνεχεία, απένειμαν επαίνους στους επιτυχόντες μαθητές των Λυκείων Λέρου, των πανελληνίων εξετάσεων 2019, στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ο Μητροπολίτης, ως πρόεδρος της «Εφορείας Σχολών», συνεχάρη τους επιτυχόντες, και τους ευχήθηκε «καλή πρόοδο».

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:   Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως