Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1866

Με μεγάλη λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε στα νησιά της Μητροπόλεώς μας, η μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ

Την παραμονή το εσπέρας, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, βάσει επισήμου προγράμματος το οποίο εξέδωσαν από κοινού η Ιερά Μητρόπολις και ο Δήμος Λέρου, η Εικόνα των Τριών Ιεραρχών, βασταζομένη υπό μαθητών και μαθητριών του «Νικολαϊδείου» Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνης, τους οποίους συνόδευσαν η διευθύντρια κα Σιμέλα Κινεβεζίδου, δασκάλες και δάσκαλοι του σχολείου, καθώς και η αρτοκλασία, τέθηκαν στο κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».

Εψάλη πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π.Νικοδήμου, των ιερέων π.Γεδεών, π.Σωφρονίου, π.Δαμασκηνού, π.Σεργίου, π.Νικολάου (εφημερίου του Ι. Μητροπολιτικού Ναού), και του ιερέως π. Σπυρίδωνος εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας.

Παρόντες κατά τον Εσπερινό ήταν ο Δήμαρχος Λέρου κ.Μιχ.Κόλιας, εκπαιδευτικοί της νήσου, μαθητές και μαθήτριες, γονείς και κηδεμόνες, και πολλοί πιστοί.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης, ο οποίος ανεφέρθη στη ζωή και το έργο των Πατέρων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι όπως τόνισε αποτέλεσαν την βάση, τα θεμέλια της ελληνοχριστιανικής παιδείας, και εκάλεσε τους μαθητές των σχολείων να έχουν ως πρότυπα τους σοφούς αυτούς διδασκάλους και στυλοβάτες της ελληνορθοδόξου ελληνικής παιδείας Βασίλειο τον Μέγα, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας έψαλλαν το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών:

"Τούς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς Τρισηλίου θεότητος......"

Ο Μητροπολίτης, με την παρουσία των παιδιών συγκινήθηκε και συνεχάρη τόσο τα παιδιά όσο την διευθύντρια και τους δασκάλους τους.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ:

Μετά το πέρας του Εσπερινού, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, προς τιμήν του Μητροπολίτου, των Ιερέων και των Εκπαιδευτικών, παρέθεσε τσάι και νηστίσιμο κέρασμα.


Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)

Ἦχος α’.
Τούς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς Τρισηλίου θεότητος,

τούς τήν οἰκουμένην ἀκτῖσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας,

τούς μελιῤῥύτους ποταμούς τῆς σοφίας,

τούς τήν κτίσιν πᾶσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας,

Βασίλειον τόν μέγαν, καί τόν Θεολόγον Γρηγόριον, σύν τῷ κλεινῷ Ἰωάννη,

τῷ τήν γλῶτταν χρυσοῤῥήμονι, πάντες οἱ τῶν λόγων αὐτῶν ἐρασταί,

συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν·

αὐτοί γάρ τῇ Τριάδι, ὑπέρ ὑμῶν ἀεί πρεσβεύουσιν. 

 


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το πρωί της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου 2020, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου Φωκά και των αιδεσιμωτάτων ιερέων π.Σωφρονίου Χατζηλάρη, π.Νικολάου Ταχλιαμπούρη, και π.Σπυρίδωνος, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχου κ. Ι.Θεμέλαρου, του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχ. Κόλια, του αντιδημάρχου κ. Δ. Καστή, της προέδρου του ΔΟΠΑΙΣΑΠ κας Μ.Κανάρη, των Δημοτικών Συμβούλων Γ.Παλαπουγιούκ και Ι.Σοροκάκη, αντιπροσωπειών των σχολείων της νήσου με τις σημαίες τους, διευθυντών, εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων των μαθητών και αρκετών πιστών.

Ομίλησε καταλλήλως ο Μητροπολίτης μας, ο οποίος εξήρε την μεγάλη ελληνοθρησκευτική εορτή, την προσωπικότητα των τριών μεγάλων διδασκάλων Ιεραρχών και εκάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές να ακολουθήσουν το ιερό τούτο παράδειγμα, το οποίο έχει τις ρίζες του στην εορτή των Τριών Ιεραρχών. Συνεχάρη δε τους εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων, που τίμησαν αυτή τη διπλή εορτή: του εορτασμού των τρισμεγίστων φωστήρων της Εκκλησίας μας και στυλοβάτες της Ελληνικής παιδείας, καθώς και τους μεγάλους διδασκάλους, ευεργέτες, δωρητές και κτήτορες των σχολείων της Λέρου, και τόνισε τους δυσκόλους καιρούς που διέρχεται η παιδεία.

Τόνισε δε ιδιαίτερα ότι σε αυτούς τους σκαπανείς της ελληνορθοδόξου παιδείας οφείλεται ο ξεσηκωμός του Γένους, και ατενίζοντας τις Ελληνικές Σημαίες ανέφερε ότι προέρχονται από το ιερό αίμα και τις θυσίες των προγόνων μας, και ότι οι Σημαίες μας είναι αιματοβαμμένες με αίμα ηρώων της πίστεως και της πατρίδος.

Ιερή και ιδιαιτέρως συγκινητική, κάθε χρόνο, είναι η στιγμή εκείνη κατά την οποίαν αναγιγνώσκεται ο μεγάλος κατάλογος των αοιδίμων Μεγάλων Ευεργετών, Ευεργετών και Δωρητών της Παιδείας της νήσου και των Ευαγών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως, ως επίσης και τα ονόματα των αοιδίμων Διδασκάλων του Γένους, που σε χρόνια σκλαβιάς και δουλείας γαλούχησαν γενεές γενεών στα νάματα της Ορθοδόξου Πίστεως και Φιλτάτης Πατρίδος.

Τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία η χορωδία των καλλίφωνων ιεροψαλτών του νησιού μας εντυπωσίασε με την άψογη βυζαντινή απόδοση των ύμνων.

Τον Μητροπολίτη, αλλά και το εκκλησίασμα συνεκίνησε η παρουσία πολλών μαθητών και μαθητριών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της νήσου, όπου για πρώτη φορά ο Ναός γέμισε ασφυκτικά από χαρούμενα πρόσωπα παιδιών που προσήλθαν να εορτάσουν αυτή την μεγάλη ημέρα της Παιδείας και της Ορθοδοξίας! Μάλιστα δε πάρα πολλοί ήταν οι μαθητές που μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.


ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΟ «ΝΙΚΟΛΑΪΔΕΙΟ» ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μετά την Θεία Λειτουργία η Εικόνα των Τριών Ιεραρχών, και το κόλλυβο, κατά το έθος, που κρατούσαν οι μαθητές και μαθήτριες, με πομπή, προπορευομένης της σημαίας του σχολείου, κατέληξαν στον αύλειο χώρο του «Νικολαϊδείου» Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνης, ενώπιον των προτομών των μεγάλων ευεργετών και δωρητών, όπου τελέσθηκε τρισάγιο και κατατέθηκαν στεφάνια στις προτομές τους, ενώ στο τέλος εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος.

Κατά το έθος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, η διευθύντρια κα Σιμέλα Κινεβεζίδου, μετά την καθιερωμένη ομιλία της, η οποία ανεφέρθη στην μεγάλη προσφορά των μεγάλων ευεργετών, ευεργετών και δωρητών της παιδείας, κάλεσε τον Μητροπολίτη να ευλογήσει την βασιλόπιτα του σχολείου, ο οποίος ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και καλή πρόοδο στους μαθητές και η άνωθεν σοφία να φωτίσει τις παιδικές ψυχές τους.

Το φλουρί της βασιλόπιτας έτυχε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην εκπαιδευτικό κα Ε.Λιβιτσάνου.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ 

"Σεβασμιώτατε, Θεοφιλέστατε, Αιδεσιμώτατοι, σεβαστές αρχές του τόπου, κυρίες και κύριοι.

Έχουν περάσει 114 χρόνια από το 1906, από το έτος δηλαδή που δημιουργήθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας της Εφορείας των Σχολών της Λέρου. Μέσω του κανονισμού αυτού θεσμοθετήθηκε η τελετή αυτή που συνέδεσε άρρηκτα το «Νικολαΐδειο» και «Μαλαχίειο» Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας με τις εκδηλώσεις προς τιμήν των Λερίων Ευεργετών και που συνεχίζεται αδιάλειπτα, εκτός από τα μαύρα χρόνια της Ιταλοκρατίας, έως και σήμερα στο σχολείο μας.

Οι τρεις μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, Βασίλειος ο Μέγας, Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Γρηγόριος ο Θεολόγος, βοήθησαν στο να γνωρίσει ο Βυζαντινός Χριστιανισμός τους θησαυρούς της ελληνικής σοφίας, που ως τότε παραγκωνίζονταν ως προϊόν της σκέψης ανθρώπων ειδωλολατρών.

Η δική τους αγάπη για τη μελέτη και οι σοφές παραινέσεις τους έδωσαν την ώθηση στους νέους της εποχής τους να μελετήσουν και να δημιουργήσουν έναν πολιτισμό που στα κατοπινά χρόνια έλαμψε σαν φάρος και που φώτισε την Ευρώπη των σκοτεινών  μεσαιωνικών χρόνων, που μεταμόρφωσε τα Βαλκάνια και τη Ρωσία και ενέπνευσε ακόμα και τους μουσουλμάνους της Αραβίας.

Η αναγνώριση της αξίας της παιδείας ήταν που ενέπνευσε στα δύσκολα χρόνια της πορείας του ελληνικού λαού, όλους αυτούς τους ανθρώπους που ξόδεψαν μέρος ή και όλο τον πλούτο τους για την ίδρυση σχολείων.

Σε όλη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική, θα αντικρίσει κανείς σχολεία, που χτίστηκαν χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, βοηθώντας ένα πάντα φτωχό κράτος να δίνει παιδεία στα παιδιά του.

Το σχολείο μας οφείλει αιώνιο σεβασμό στη μνήμη των τριών μεγάλων ευεργετών του, που οι προτομές τους κοσμούν την αυλή του. Το «Νικολαΐδειο» Παρθεναγωγείο μέσα στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα ανηγέρθη το 1890, δαπάναις του Βασιλείου Νικολαΐδη, το σημερινό νηπιαγωγείο, τότε Αρρεναγωγείο, ανηγέρθη το 1900 δαπάναις του Παναγιώτη Τράκα, το δε «Μαλαχίειο» Νηπιαγωγείο, το «Πάνω Σχολείο» όπως το λέμε τώρα, ανηγέρθη το 1912, δαπάναις του Θεοδώρου Μαλαχία. Η φιλοπατρία τους, η αγάπη τους για τον άνθρωπο, η υπέρβαση του εγωισμού και της φιλοχρηματίας ώθησαν αυτούς αλλά και άλλους, όπως τον Θεολόγο Μαρκόπουλο και τον Παρίση Μπελλένη, να δωρίσουν στον τόπο τους σχολεία.

Η σημερινή μέρα για τη Λέρο έχει διπλή αξία: είναι ημέρα τιμής για τους τρεις μεγάλους Αγίους της Εκκλησίας μας, αλλά και μέρα μνημόνευσης για τους Ευεργέτες κτήτορες των Σχολείων της, που πρόσφεραν χωρίς φειδώ για να μαθαίνουν γράμματα ελληνικά τα παιδιά, όπως θα έλεγε κι ο πατρο-Κοσμάς.

Σιμέλα Κινεβιζίδου, διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνης Λέρου"


Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤOΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

Οι εκδηλώσεις εορτασμού των Τριών Ιεραρχών ολοκληρώθηκαν το εσπέρας της Πέμπτης στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού στον Πλάτανο, με την διοργάνωση εκδήλωσης προς τιμήν των εκπαιδευτικών και της καθιερωμένης ομιλίας, την ευθύνη της οποίας είχε εφέτο ο Αρχιμανδρίτης π. Γεδεών, με θέμα: «Διαχρονικές μορφές της ελευθερίας: οι Τρείς Ιεράρχες ως Πατέρες και Διδάσκαλοι του Γένους».

Παρόντες στην εκδήλωση οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, εκπαιδευτικοί και αρκετοί συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. π.ΓΕΔΕΩΝ:

Μετά το πέρας της ομιλίας, στα πλαίσια της εκδήλωσης, όπως έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος απένειμε τον Χρυσό Σταυρό της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας στην εκπαιδευτικό κα. Αγγελική Ευγενικού-Καρακώστα, η οποία υπηρέτησε την εκπαίδευση επί 41 συναπτά έτη σε διάφορες θέσεις και σχολεία της Λέρου.

Η τιμηθείσα, φανερά συγκινημένη, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την προσγενομένην τιμήν προς το πρόσωπό της.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΕΥΓΕΝΙΚΟΥ-ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

 


Τέλος, από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού, παρετέθη μικρή δεξίωση, προς τιμήν των εκπαιδευτικών, στο πνευματικό κέντρο νεότητος του Ναού.


Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Την παραμονή το εσπέρας, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Καλύμνου, με την παρουσία ιερού κλήρου, Αρχών, Εκπαιδευτικών της νήσου, και πολλών πιστών.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ»

Επ' ευκαιρία του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ», σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου 2020, τίμησε το Σωματείο Υποτροφιών των "Τριών Ιεραρχών" και την επί 26 χρόνια δραστήρια επίτιμη πρόεδρό του φιλόλογο κα. Πολύμνια Θεοδωρίδου Μαμή.

Ένα Σωματείο που εδώ και τρεις δεκαετίες  χρόνια στηρίζει οικονομικά Καλύμνιους  φοιτητές.

Δείτε το ρεπορτάζ που ετοίμασε η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr

 

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες από Κάλυμνο:  "Kalymnos news"