Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1631

Η Ιερά Μητρόπολις Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας εόρτασε και εφέτος, με λαμπρότητα και κατάνυξη, την επέτειο του μαρτυρίου του Αγίου Ενδόξου Οσιομάρτυρος Ιωνά του Λερίου, Πολιούχου της Νήσου Λέρου.

Επειδή την Τετάρτη και Παρασκευή της Τυρινής, κατ’ αρχαίον έθος της Εκκλησίας, δεν τελείται Θεία Λειτουργία, οι Ιερές Ακολουθίες επί τη μνήμη του Οσιομάρτυρος Ιωνά του Λερίου τελέστηκαν: ο μεν πανηγυρικός Εσπερινός την Τετάρτη 26/2, η δε πανηγυρική Θεία Λειτουργία την Πέμπτη 27/2.


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ , 26-2-2020

Το απόγευμα της Τετάρτης, 26 Φεβρουαρίου, έλαβε χώρα ο Αρχιερατικός Εσπερινός, στον Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμμετέχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένων υπό των ιερέων π.Νικοδήμου-Αρχιερατικού Επιτρόπου, αρχιμ. Γεδεών, π.Μαξίμου και π.Νικολάου.

Κατά τον Εσπερινό παρέστη ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχ.Κόλιας και αρκετοί πιστοί.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης μας αναφερθής στον βίο του Οσίου Ιωνά και στην δύναμη της προσευχής.

Στο ιερό ψαλτήριο έψαλλαν κατανυκτικά και με λέρικο βυζαντινό ύφος οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες κ.κ. Όθων Χατζηλάρης και Φώτιος Καζηλιέρης.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, έλαβε χώρα περιφορά της Ιεράς Εικόνος του Οσιομάρτυρος Ιωνά του Λερίου στην πλατεία Πλατάνου, ενώ έμπροσθεν του Δημοτικού Μεγάρου εψάλη δέησις.

Τέλος ο Θεοφιλέστατος εμοίρασε τον άρτο στους πιστούς.


ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ , 27-2-2020

Την επομένη το πρωί, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου και την συμμετοχή του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του αρχιμ. Γεδεών, π.Σωφρονίου Χατζηλάρη, και π.Νικολάου.

Κατά την Θεία Λειτουργία παρέστη ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχ.Κόλιας, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Γ.Τραμπούλης, η Ηγουμένη της Ι. Μονής Αγίων Αγγέλων μοναχή Παρασκευή, και αρκετοί πιστοί.

Μετά το πέρας της Θ.Λειτουργίας ο Μητροπολίτης ευχήθηκε στο εκκλησίασμα ο Όσιος Ιωνάς να φυλάττει τους Λεριούς όπου γης και αν ευρίσκονται.

Επιμέλεια – φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως