Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1637

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ 

Είναι η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδος και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Ταφή και την Κάθοδο του Χριστού στον Άδη.

Ο Μέγας Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, είναι η προαναγγελία του μεγάλου γεγονότος της Ανάστασης.

 

Ο ύμνος «τον Κύριον υμνείται…», που ψάλλεται, προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους πιστούς, οι οποίοι ανταπαντούν «και υπερυψούται εις πάντας τους αιώνας».

Το «ανάστα ο Θεός» που ψάλλει ο ιερεύς σκορπίζοντας δαφνόφυλλα και ο μεγάλος «σεισμός» με κροτίδες από τα παιδιά και κτυπήματα των στασιδιών από τους πιστούς, δίδει το μήνυμα της Ανάστασης. Όλοι στη συνέχεια προσέρχονται στο Ποτήριο της Ζωής.

Εντυπωσιακός ο θόρυβος του «σεισμού» στην ενορία του Χριστού το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, έθιμο από τα χρόνια της σκλαβιάς, όταν οι υπόδουλοι στους διάφορους κατακτητές Λεριοί, με αυτό τον τρόπο, αυτή την ημέρα, ετοιμάζονταν για την εθνική εξέγερση.

Το μεσημέρι στις 12 οι καμπάνες όλων των Ενοριών κτυπούν χαρμόσυνα. Κροτίδες, φωτοβολίδες και χαρούμενες ευχές ενώνονται με την καταπράσινη και μυρωδάτη φύση, και δίδουν πλέον τον πανηγυρικό τόνο με τον κελαΐδισμα των πουλιών και την κατάκαρδη ευχή ο ένας προς τον άλλον «Καλή Ανάσταση».

Οι Ναοί πλέον αλλάζουν την αμφίεσή τους. Άμφια χρυσά στολίζονται παντού, αντικαθιστώντας την πένθιμη στρώση.

Στις 11 το βράδυ, με ευθύνη των Δήμων και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη λαμβάνει χώρα, η τελετή αφίξεως του Αγίου Φωτός, όπου το παραλαμβάνει ο Δήμαρχος και εκείνος με τη σειρά του το παραδίδει στον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως για να μεταλαμπαδευθεί στις αντιπροσωπείες όλων των Ενοριών του νησιού.

Στις 12 το βράδυ ο Μητροπολίτης και οι ιερείς μας ψάλλουν το «Δεύτε λάβετε φως», βγαίνουν με τη λαμπάδα τους αναμμένη από την Ωραία Πύλη και μεταδίδουν το Άγιο Φως στους πιστούς.

Στη συνέχεια οι πιστοί βγαίνουν έξω από την εκκλησία, όπου οι ιερείς μας διαβάζουν το Ιερό Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και μόλις τελειώσει ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη».


"ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ" - Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Λέρου (19-4-2020)

 

Αμέσως μετά το "Χριστός Ανέστη" αρχίζουν τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά, και γίνεται η «καύση του Ιούδα» κατά το έθιμο. Αγκαλιές και φιλιά, χριστιανική χαρά, Λεριοί και επισκέπτες ανταλλάσσουν τον αναστάσιμο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη!».

Μετά την Ανάσταση, και αφού κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Άγιο Φως.

Παλαιό έθιμο είναι στην είσοδο του σπιτιού τους, στο ανώφλι της πόρτας, να κάνουν με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.

Μετά ανάβουν το καντήλι και το κρατούν αναμμένο όλο το χρόνο.

Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι, τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά, τρώνε τις μοναδικές Λέρικες τυρόπιτες, κουλούρια, τσουρέκια και την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα.

Όπως σημειώσαμε κατ' επανάληψη, φέτος, λόγω των εκτάκτων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, όλες οι Ιερές Ακολουθίες του Μεγάλου Σαββάτου θα γίνουν σε όλες τις Εκκλησίες κεκλεισμένων των θυρών, προς αποφυγή συγκέντρωσης και συγχρωτισμού των πιστών.


ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΛΕΡΟΥ (18-4-2020)

«Σιγησάτω πᾶσα σάρξ βροτεία, καί στήτω μετά φόβου καί τρόμου, καί μηδέν γήινον ἐν ἑαυτῇ λογιζέσθω˙ ὁ γάρ Βασιλεύς τῶν βασιλευόντων, καί Κύριος τῶν κυριευόντων, προσέρχεται σφαγιασθῆναι, καί δοθῆναι εἰς βρῶσιν τοῖς πιστοῖς˙ Προηγοῦνται δέ τούτου, οἱ χοροί τῶν ἀγγέλων, μετά πάσης ἀρχῆς καί ἐξουσίας, τά πολυόμματα Χερουβίμ καί τά ἑξαπτέρυγα Σεραφείμ, τάς ὂψεις καλύπτοντα καί βοῶντα τόν ὓμνον˙ Ἀλληλούϊα, ἀλληλούϊα, ἀλληλούϊα».

Μέσα στην εκκωφαντική σιγή του Αγίου και Μεγάλου Σαββάτου και με γλυκιά προσμονή της ενδόξου και λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου μας, τελέστηκε στην Ιερά Μονή Αγίων Αγγέλων Λέρου, κεκλεισμένων των θυρών, η Ακολουθία του Εσπερινού της Κυριακής του Πάσχα μετά της Θείας Λειτουργίας του Μεγ. Βασιλείου, υπό του αρχιμανδρίτου π.Γεδεών, παρουσία της Καθηγουμένης μοναχής Παρασκευής, Προεστώσης της Ι.Μονής, και της μοναχής Ευλογίας.


ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ (18-4-2020)

φωτό και βίντεο από Κάλυμνο:   "KALYMNOS NEWS"