Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1316

Σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2020 (Κυριακή της Σαμαρείτιδος), άνοιξαν τις πόρτες τους οι ιεροί ναοί και λειτούργησαν ύστερα από δύο μήνες με τη συμμετοχή των πιστών, αλλά και με την τήρηση των απαιτούμενων μέτρων προστασίας, προκειμένου να προσέρχονται στις λειτουργίες και να λαμβάνουν μέρος στις θρησκευτικές τελετές.

Με αναστάσιμη χαρά, τελέστηκε σήμερα η Θεία Λειτουργία στους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς μας, με την παρουσία πιστών, μετά από την δίμηνη διακοπή της κοινής λειτουργικής ζωής, λόγω της πανδημίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος ετέλεσε Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, συλλειτουργούντος του εφημερίου π.Νικολάου, παρουσία των ιεροψαλτών, των μελών του εκκλ. συμβουλίου, του Δημάρχου κ.Μ.Κόλια , του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών κ.Ι.Θεμέλαρου και του προβλεπομένου αριθμού πιστών, οι οποίοι στο σύνολό τους κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Ο Μητροπολίτης μας στο κήρυγμά του ομίλησε με συγκίνηση λέγοντας ότι «περάσαμε μία δύσκολη περίοδο, δύσκολη και για την Εκκλησία και για τους πιστούς, όμως οφείλουμε ως σώμα της εκκλησίας να εφαρμόσουμε τις συστάσεις της ιατρικής επιστήμης και της Πολιτείας», ενώ αναφέρθηκε και στην ευαγγελική περικοπή της Σαμαρείτιδας γυναίκας.

Των Αχράντων Μυστηρίων μετέλαβαν αρκετοί πιστοί τηρώντας τους κανόνες και τις οδηγίες του νόμου.


Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΕΡΟΥ, 17.5.2020


Οι ιεροί ναοί, με ευθύνη των εφημερίων, διαμορφώθηκαν κατάλληλα έτσι ώστε η προσέλευση των πιστών στις κοινές λατρευτικές συναντήσεις να γίνεται με βάση τους όρους που έθεσε η ειδική επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κορονοϊού, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα, με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας - Θρησκευμάτων και Υγείας που θα ισχύσει έως και 5 Ιουνίου, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων εντός του ναού θα καθορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 10 τ.μ., ενώ θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τη σύσταση για χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών στην είσοδο του ναού και συχνός καθαρισμός επιφανειών.

Έτσι, από σήμερα στην είσοδο των ναών υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης ροής πιστών, το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο, όπου θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα φοράει μάσκα και γάντια, ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας, ο φυσικός εξαερισμός των ναών είναι υποχρεωτικός, θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα, ενώ τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού, πάντα με την καθορισμένη αναλογία 1 άτομο ανά 10 τ.μ., ενώ δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς, εξωκλήσια, κλπ, λόγω του μικρού μεγέθους τους και την μη εφαρμογή των προβλεπομένων μέτρων.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως