Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1068

Το εσπέρας της Τετάρτης 20-5-2020, παραμονή των Αγίων ενδόξων ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό του ομώνυμου παρεκκλησίου στην περιοχή της Γούρνας, με την συμμετοχή του ιερέως π. Μαξίμου.

Έψαλλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες της Λέρου Ισίδωρος Λιβανός και Χαράλαμπος Γιαμαίος, παρουσία του Δημάρχου κ. Μ. Κόλια και αρκετών πιστών, οι οποίοι εφάρμοσαν το Νόμο περί προστασίας της δημόσιας υγείας.

 

 

 

Ο Μητροπολίτης ομίλησε καταλλήλως δια την προσφορά των ισαποστόλων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προς τον Χριστιανισμό, όπου ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού ελατρεύετο μέχρι τότε στα έγκατα της γης, στις κατακόμβες. Όμως με το διάταγμα των Μεδιολάνων, το 313 μ.Χ., ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος κήρυξε στην αυτοκρατορία του την ανεξιθρησκεία, οπότε δόθηκε στους Χριστιανούς η δυνατότητα να δοξολογούν, να υμνούν και να ευχαριστούν τον Τριαδικό Θεό πάνω στη γη.

 

Η Αγία Ελένη, η βασιλομήτωρ, τόσο αγαπούσε τον Χριστιανισμό, όπου επί των ημερών της θεμελιώθηκαν περικαλείς Ναοί επ’ ονόματι του Παντοκράτορος ως ο Ναός της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και αλλαχού, και η οποία είχε την μεγάλη ευλογία παρά Θεού, να εύρη τον Τίμιο Σταυρό.

Γνωστό είναι το όραμα του αυτοκράτορος Κωνσταντίνου στον ουρανό με το σύνθημα «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», κατά την εκστρατεία εναντίον του Μαξεντίου το 312 μ.Χ.,  πράγμα το οποίο μέσα του δημιουργήθηκε ένας άλλος κόσμος, κόσμος σωτήριος δι’ αυτόν.

Ο Μητροπολίτης έκλεισε την προσλαλιά του λέγοντας στους πιστούς ότι ο Θεός ουκ αμάρτηρον εαυτόν αφήκε αλλά πάντοτε στέλνει τους ανθρώπους του για να κηρύξουν και να εδραιώσουν την πίστη στο Ναζωραίο Χριστό στον άνθρωπο της κάθε εποχής.

Βέβαια η παρουσία, όπως λέγεται ιατρικά «κορωνοϊός» είναι γεγονός ότι συγκλόνισε πολλές ψυχές αυτό τον χρόνο των ορθοδόξων χριστιανών και μπορούμε να πούμε ότι «Ζει Κύριος, ζει και ο Λαός Αυτού».

Τέλος ανεφέρθη στη Θεία Μετάληψη λέγοντας ότι «ο τρώγων τη σάρκα και πίνων το Αίμα του Κυρίου», αυτός μένει στον αιώνα και δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί κακό από τη χρήση τόσο του Αγίου Ποτηρίου, όσο και της Αγίας Λαβίδας στους πραγματικά πιστεύοντας στον Κύριο.


Την πρωΐαν της Πέμπτης 21-5-2020, ο Μητροπολίτης μας τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, επ’ ευκαιρία συμπλήρωσης 15 ετών Αρχιερωσύνης, στον ενοριακό ιερό ναό του Αγίου Φανουρίου Ξηροκάμπου Λέρου, με την συμμετοχή του αρχιερατικού επιτρόπου π.Νικοδήμου και του εφημερίου π. Σεργίου, με την παρουσία των ιεροψαλτών Ε.Χατζηλάρη και Γ.Γουρλά, του Δημάρχου κ.Μ.Κόλια, και αρκετών πιστών, πάντοτε τηρούντων τα του Νόμου περί προστασίας της δημόσιας υγείας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο εφημέριος προς τιμήν του Μητροπολίτου μας, του αρχιερατικού επιτρόπου και των ιεροψαλτών, προσέφερε τον πατροπαράδοτο λέρικο καφέ και πρωϊνό το οποίο ετοίμασε η ευγενεστάτη πρεσβυτέρα Βακχίνα, με χειροποίητο γλύκισμα.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε επίσης τον κ.Δήμαρχο για το ωραίο κέρασμα, με την ευχή «τα έτη σου Δεσπότη μου να είναι ευλογημένα και υγιεινά».

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως