Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1467

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στην ομώνυμη Ενορία της νήσου Λέρου.

Την παραμονή το εσπέρας, Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ,  με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, του εφημερίου του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού αρχιμ.Γεδεών, και ιερέων της νήσου.

Κατά τον Εσπερινό παρέστη η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίων Αγγέλων μοναχή Παρασκευή, η μοναχή Ευλογία, ο Δήμαρχος Λέρου κ.Μ.Κόλιας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών, οι οποίοι με ευλάβεια άναψαν το κεράκι τους και ασπάσθηκαν την Εικόνα της Αγίας.

Κατά τον Εσπερινό τελέσθηκε η αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθής στην Αγία και κάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν την ταπείνωση, την αγάπη και τη αφοσίωσή της στον Νυμφίο Χριστό.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες Γεώργιος Γαμπιέρης, Ευάγγελος Χατζηλάρης, Όθων Χατζηλάρης, Αναστάσιος Χατζηλάρης, Εμμ.Πλόχωρος, Ισίδωρος Λιβανός, Άγγελος Αγγελίδης, Αντώνης Αγγελίδης, Σώζων Λάμπρου, οι οποίοι έψαλλαν θαυμάσια, αποδίδοντας με βυζαντινό λέρικο ύφος, τους ύμνους και τα τροπάρια της Αγίας και ύψωσαν πνευματικά το εκκλησίασμα.

Μετά το πέρας του Εσπερινού με ευθύνη του εφημερίου αρχιμ. Γεδεών μοιράστηκε άρτος και από την εκκλησιαστική επιτροπή του Ναού, προσφέρθηκαν κεράσματα στο εκκλησίασμα.

 

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε Ιερά Παράκληση.


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το πρωί της Τρίτης 28 Ιουλίου 2020, ετελέσθη ο Όρθρος και Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ.Ιωσήφ, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, του εφημερίου αρχιμ.Γεδεών, και των ιερέων π.Σωφρονίου και π.Νικολάου, παρουσία πολλών πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης, κατά την παράδοση, ευλόγησε τα προσφερθέντα μήλα προς τιμήν της Αγίας, διένειμε το αντίδωρο και ο Θεοφιλέστατος μοίρασε τα μήλα της Αγίας στους πιστούς, κατά το έθιμο. Ο δε Εφημέριος και η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ναού προσέφεραν γλυκίσματα στο εκκλησίασμα.

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως