Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1301

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός Ανθίμου του Κεφαλλήνος, κτήτορος της Ιεράς Μονής Παναγίας Πορταϊτίσσης Αστυπαλαίας, και προστάτου της νήσου Αστροπαλιάς.

Η Κεφαλλονιά – το Ληξούρι και η Αστυπάλαια Δωδεκανήσου εόρτασαν τον κοινό τους Άγιο, τον Όσιο και Θεοφόρο Άνθιμο τον νεοφανή.

Πράγματι συγκινητικό είναι στην Αστυπάλαια και στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Πορταϊτίσσης, τον οποίο έκτισε εκ βάθρων ο ταπεινός, ο πράος, ο αγαθός, των μοναχών καθηγητής, ο Άνθιμος, σε δυσκόλους καιρούς, όταν τα πάντα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά του ασιάτου κατακτητού.

Η Αστροπαλιά εορτάζει σήμερα παρουσία των τοπικών Αρχών και των ευσεβών πιστών, την μεγάλη μορφή του Αγίου, και ενώπιον της θαυματουργού Εικόνος και του Σεπτού τμήματος Λειψάνου του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Ανθίμου, άναψαν το κεράκι της ευλαβείας τους προ αυτών, και παρακάλεσαν τον Όσιο να δέεται στον μεγάλο της Πίστεως Ιατρόν της Ψυχής και του Σώματος, Υιόν και Λόγον του Θεού, να σκέπει και να φρουρεί το νησί της Αχράντου Μητρός, της Παναγίας της Πορταϊτίσσης.

Η εκκλησιαστική επιτροπή είχε φροντίσει η εκκλησία της μεγαλόχαρης Παναγίας Πορταϊτίσσης, ένθα φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα και το τμήμα του δεξιού βραχίονος του Οσίου Ανθίμου, να προσδίδει τον εόρτιο και πανηγυρικό τόνο.

Τον Αρχιερατικό Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αστυπαλαίας πρωτ. Δημητρίου Αχλαδιώτη και του π. Ευσεβίου Σταυλά.

Ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τους Άρχοντες και τους πιστούς για την παρουσία τους και ευχήθηκε όπως ο Άγιος, Όσιος πατήρ ημών Άνθιμος πρεσβεύει στον Κύριο της δόξης υπέρ υγείας και θείας βοηθείας πάντων.


Απολυτίκιον

Μοναζόντων το κλέος μετανοίας διδάσκαλε
θαυματουργιών επιδείξει πάντας κατηύγασας
ανέλαμψας ως ήλιος ημίν
διώκων των παθών τας προσβολάς
δια τούτο Ανθιμε Οσιε
την θήκην των σων λειψάνων ασπαζόμεθα
Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ
Δόξα τω σε θαυμαστώσαντι
Δόξα των δωρησαμένων σε ημίν σκέπην και καύχημα


ΒΙΟΣ ΟΣΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Ο Όσιος Άνθιμος γεννήθηκε στη Κεφαλλονιά από γονείς ευσεβείς. Ο καιρός της γεννήσεώς του μας είναι άγνωστος, μόλις επτά ετών τυφλώθηκε και από τα δύο μάτια.

Συνήθιζε όμως και τυφλός να πηγαίνει συνεχώς στο σχολείο και να ακούει τα μαθήματα. Ενήλικος πια άφησε την οικογένειά του και μετέβη στο Αγ. Όρος, κοντά σε ένα φωτισμένο γέροντα. Μετά την κοίμηση του γέροντά του, ο Όσιος πήγε στη Χίο, όπου έμεινε ένα έτος μέσα στο ναό της Οσίας Ματρώνας, διδάσκοντας το λόγο του ευαγγελίου.

Μετά την αναχώρησή του από τη Χίο, έφθασε στη Σίφνο, όπου τιμήθηκε πολύ για τις αρετές του, κατόπιν πήγε στην Πάρο, Νάξο, Ίο και Σίκινο, όπου με τη συνδρομή των κατοίκων έκτισε Μοναστήρι επ’ ονόματι της Ζωοδόχου Πηγής. Κατά την επιστροφή του από τα Ιεροσόλυμα όπου μετέβη για να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο, σταμάτησε στο Καστελλόριζο, όπου αποφάσισε να χτίσει δεύτερο μοναστήρι επ’ ονόματι του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, οι εργασίες όμως σταμάτησαν λόγω έλλειψης χρημάτων, συνεχίσθηκαν όμως λίγο αργότερα με τη συνδρομή των κατοίκων του νησιού μετά το θαύμα του Οσίου την περίοδο της ανομβρίας όπου μετά από ένθερμη προσευχή του άρχισε να βρέχει.

Μετά το Καστελλόριζο μετέβη για δεύτερη φορά στα Ιεροσόλυμα και κατόπιν στη Αστυπάλαια, όπου έχτισε τρίτη Μονή επ’ ονόματι της Υπεραγίας Θεοτόκου, θαυματουργικώς δε έλαβε μετά τη μετάβασή του στο Άγιο Όρος, αχειροποίητη εικόνα, της Παναγίας Πορταϊτίσσης της Μονής Ιβήρων, την οποία έφερε στη Μονή της Αστυπάλαιας.

Ο Όσιος αποφάσισε να μείνει μόνιμα στην Αστυπάλαια, όμως διάφοροι πειρασμοί τον ανάγκασαν με δυσαρέσκεια να εγκαταλείψει το νησί, στην προσπάθειά του δε να πάρει μαζί του και την εικόνα της Παναγίας διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να την μετακινήσει από τη θέση της, έτσι την άφησε πολύτιμη κληρονομιά στην Αστυπάλαια και τους κατοίκους της.

Μετά την Αστυπάλαια ο Όσιος πήγε στα Σφακιά της Κρήτης όπου κήρυξε το λόγο του Θεού και με τις νουθεσίες του ειρήνευσαν οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι είχαν έριδες και φθόνους μεταξύ τους. Εκεί ο Όσιος με τη χάρη του Θεού έκανε πλήθος θαυμάτων.

Γρήγορα όμως ο Όσιος εγκατέλειψε και την περιοχή της Κρήτης και αφού περιόδευσε σε πολλά νησιά του Αιγαίου έφθασε στα Κύθηρα, όπου έχτισε νέο μοναστήρι επ’ ονόματι του Τιμίου Προδρόμου.

Η ώρα της επιστροφής στη γενέτειρα έφθασε και ο Όσιος επέστρεψε στην Κεφαλλονιά όπου αξιώθηκε να του αποκαλυφθούν τα περί της τελευτής του.

Προσευχόμενος δε στο Θεό παρέδωσε τη μακαρία του ψυχή την 4η Σεπτεμβρίου του 1782. Την ανακομιδή των ιερών του λειψάνων έκανε ο ιερέας Ιωάννης, εξ’ αυτών το οστό του πήχεως της Δεξιάς του Οσίου βρίσκεται ευωδιάζον στη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Πορταϊτίσσης στην Αστυπάλαια.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως