Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1183

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 εορτάσθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στα νησιά της Μητροπόλεώς μας. Φέτος βέβαια ο εορτασμός ήταν εντελώς διαφορετικός, αφού τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν αυτά που καθόρισαν το πρόγραμμα εορτασμού της φετινής 80ής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ο εορτασμός σε όλη τη χώρα ήταν χωρίς παρέλαση.

ΣΤΗΝ  ΚΑΛΥΜΝΟ

Την Τετάρτη 28-10-2020, στις 10:30΄π.μ., τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Ιερού Κλήρου.

Παρόντες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές φορώντας μάσκα στην πλειονότητα τους.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Αγελλική Σβίγκου, δασκάλα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Καλύμνου.

Μετά την Δοξολογία και υπό βροχή ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων, στην κεντρική πλατεία, παρουσία των Αρχών.

Παρά τον βροχερό καιρό, ευχάριστη ήταν η παρουσία της Δημοτικής Φιλαρμονικής, υπό την αρχιμαεστρία του ακούραστου Νίκου Μαμάκα και των μουσικών, μικρών και μεγάλων.

Φωτογραφίες:  Ν.Μαμάκας "Αλήθεια FM", "Kalymnos news"


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Βάσει του επισήμου προγράμματος που εξέδωσε ο Δήμος Λέρου και η Ανώτερη Φρουρά της νήσου, έγινε γενικός σημαιοστολισμός δημοσίων υπηρεσιών, σχολείων, οικιών, καταστημάτων, και πραγματοποιήθηκαν σχετικές ομιλίες στα σχολεία.

Το πρωί της Τετάρτης 28/10/2020, έλαβε χώρα η καθιερωμένη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λέρου, υπό του Ιερού Κλήρου, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, καθώς και αντιπροσωπειών από όλα τα εκπαιδευτήρια της νήσου με τις σημαίες τους.

Η αντιπροσωπεία του "Μπελλενείου" Γυμνασίου Λέρου. Τους μαθητές συνόδευσε η Διευθύντρια κα Ειρήνη Διαμαντάρα και εκπαιδευτικός του Γυμνασίου.


Μετά το πέρας της Δοξολογίας, λόγω της έντονης βροχόπτωσης που επικρατούσε, δεν ετελέσθη η Επιμνημόσυνη Δέηση καθώς και οι καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων, στην παραλιακή του λιμένος του Λακκίου. Όπως προανεφέρθη, λόγω της πανδημίας, δεν πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη παρέλαση.

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως