Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1446

Την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2020, στον ενοριακό ιερό ναό της Υπαπαντής του Κυρίου στην Κάλυμνο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ.Παΐσιος, τέλεσε το Ιερό Μυστήριο της χειροτονίας Ιεροδιακόνου, του ευλαβεστάτου Μάριου Μίχα του Μάμα και της Νίκης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Παΐσιος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντος του εφημερίου του Ιερού Ναού π. Χαράλαμπου Λεβεντάκη και του διακόνου Ιωάννου.

Την χειροτονία παρηκολούθησαν ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ο βουλευτής Έβρου Α.Δημοσχάκης, ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Νικόλαος Γαλατούμος, οι γονείς, η σύζυγος, οι συγγενείς και φίλοι του νέου ιεροδιακόνου, αλλά και πλήθος πιστών.

Ο Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, κατά την τελετή του Ιερού Μυστηρίου της χειροτονίας, εκφράστηκε με πατρικούς λόγους προς τον νέο ιεροδιάκονο, λέγοντας τα εξής:

"Αγαπητέ Υποδιάκονε Μάριε,

«Ιδού έστηκα επί την θύραν και κρούω, εάν τις ακούση της φωνής μου και ανοίξη την θύραν, και εισελεύσομαι προς αυτόν και δειπνήσω μετ’ αυτού και αυτός μετ΄εμού» (Αποκ.κ3-20).

Κτυπά, κρούει, σήμερα την ιδικήν σου θύραν, αγαπητέ μοι Μάριε, την θύρα της ψυχής σου ο Παράκλητος, το Πνεύμα της αληθείας και σε καλεί να εισέλθη σ’ αυτήν, να την καθαγιάση διά του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος.

Σε καλεί στο μέγα Μυστήριο της Ιερωσύνης, το οποίον κατά τον χρυσούν την γλώτταν Ιωάννην τον Χρυσόστομον «τελείται μεν επί της γής, τάξιν έχειν επουρανίων πραγμάτων».

Βάδιζε, λοιπόν, με πίστη απλή και ακλόνητο και λάβε το μυστήριο με ταπεινή ευλάβεια, βασιζόμενος στην παντοδυναμία του Θεού, του Πατρός των Φώτων, και Εκείνος θα σε φωτίση να γνωρίσης τα μεγαλεία Του και την πατρική Του αγάπη.

Άλλωστε, Αυτόν αγάπησες, και Αυτός σε αγάπησε και σήμερα κρούει την θύρα της αγνής και καθαρής ψυχής σου και σε καλεί να τον διακονήσεις στο Άγιο Θυσιαστήριό Του, ως Διάκονος των θείων Αυτού Μυστηρίων.

Ο διακαής εκ παίδων πόθος σου, τον οποίον σου ενεφύτευσε, ως ελαία κατάκαρπο στα ενδόμυχα της παιδικής σου καρδιάς, ο κατά πάντα πνευματικός σου Πατέρας, π. Xαράλαμπος Λεβεντάκης, σήμερα εν Εκκλησία πολλή, λαμβάνει σάρκα και οστέα και τέλειος όντα, ως, «οι ιεροί κανόνες διακελεύουσιν», ανέρχεσαι  πράος και ταπεινός τη καρδία προς των αγίων πυλών, του πανσέπτου Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου, της του Κυρίου Υπαπαντής, τον οποίο και ιστόρισες με την διπλωματική, πανεπιστημιακή αινέσιμο διατριβή σου και ζητάς, ενώπιος ενωπίω, ταπεινώς ικέτης παρά του Παμβασιλέως Χριστού, μετά συντετριμμένης καρδίας, να ανοίξει την μεγάλη αγκαλιά Του να σε δεχτεί και να σε καταστήσει μύστη του μεγάλου Μυστηρίου της Ιερωσύνης.

Η έξωθεν καλή μαρτυρία περί του προσώπου σου και η φοίτησή σου εις την παλαίφατο κατά Πάτμον Εκκλησιαστική Σχολή, όπου οραματιζόμενος εκεί, κάτω στο θεολάξευτο Σπήλαιο της Αποκαλύψεως την ευλογημένη την ώρα της προσωπικής σου Πεντηκοστής και εκεί στα ευλογημένα έδρανα της γεραράς Σχολής μας, διδάχθηκες τα ιερά γράμματα «τα δυνάμενά σε σοφίσαι», κατά τον θείον Παύλο, ως καταγράφει στην προς Τιμόθεο Επιστολή, άλλα και η συνέχεια των σπουδών σου στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, στο τμήμα της εκκλησιαστικής Μουσικής Τέχνης, σου παρέχουν τα προσόντα εκείνα, τα ουσιαστικά και τα τυπικά, τα οποία πρέπει να κοσμούν και να έχει ένας νέος Κληρικός σ’ αυτούς τους καιρούς και χρόνους των πολλών εξελίξεων.

Η Εκκλησία όμως του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Ιησού Χριστού, η μόνη πηγή σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, έχει χαράξει την πορεία της ανά τον κόσμο και καλεί τον άνθρωπο της κάθε εποχής σε σωτηρία, αγιασμό και απολύτρωση.

Ο έχων ούς ακουσάτω τι το Πνεύμα λέγει ταις Εκκλησίαις (Αποκ.κ 2,7).

Αγαπητέ μου Υποδιάκονε, Μάριε,

Είσελθε, λοιπόν, στην χαρά του εν αγκάλαις του Δικαίου Συμεών βασταχθήναι καταδεξάμενος δια την του κόσμου Σωτηρίαν, Χριστού του αληθινού Θεού, με τις  πρεσβείες της Μητρός Αυτού, Κυρίας Θεοτόκου, της Υπαπαντής, να διακονήσεις το Άγιο και Πανάγιο Αυτού Θυσιαστήριο,  μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης, μιμητής γενόμενος του πρώτου εν μάρτυσιν Αρχιδιακόνου, Πρωτομάρτυρος Στεφάνου.

Σε συνοδεύουν οι ευχές της ταπεινότητός μου, του Γέροντός σου πατρός Χαραλάμπους Λεβεντάκη, του Ευλαβούς Κλήρου της Μητροπόλεώς μας, των Αρχόντων, του Ευσεβούς Λαού, της συζύγου σου, των γονέων σου, των κατά σάρκα αδελφών σου και συγγενών σου.

ΑΞΙΟΣ!


Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης τον ευλόγησε στην Ωραία Πύλη, και στη συνέχεια εισήλθε στο Ιερό. Στην Αγία Τράπεζα ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε τις ευχές, ενώ ο νέος ιεροδιάκονος ήταν γονατιστός. Μετά, στην Ωραία Πύλη, ο ιεροδιάκονος ενεδύθη τα Διακονικά άμφια. Σε κάθε ένα απ’ αυτά ο Σεβασμιώτατος αναφωνούσε «άξιος», και όλο το εκκλησίασμα επαναλάμβανε μεγαλοφώνως «άξιος».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και το Ιερό Μυστήριο της Χειροτονίας, ο νέος ιεροδιάκονος εδέχθη τις ευχές του Μητροπολίτου, του Ιερού Κλήρου, των Αρχών και ολοκλήρου του εκκλησιάσματος, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού για την αποφυγή συγχρωτισμού.

Ο νέος Ιεροδιάκονος Μάριος Μίχας, τυγχάνει γόνος ευσεβούς οικογενείας, απόφοιτος της Πατμιάδος Εκκλησιαστικής Σχολής, ενώ διακρίνεται για το θυσιαστικό πνεύμα και την αγάπη για το Χριστό, την Εκκλησία και τον συνάνθρωπο.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  “Kalymnos news”