Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1077

Ο εορτασμός της φετινής πρωτοχρονιάς ήταν εντελώς διαφορετικός από άλλες χρονιές. Πολλές από τις εκδηλώσεις που περιελάμβανε ο εορτασμός της πρωτοχρονιάς, την παραμονή αλλά και ανήμερα, αναβλήθηκαν λόγω της επικρατούσης πανδημίας.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 5509/15-12-2020, την πρώτη του νέου έτους, οι Ιεροί Ναοί λειτούργησαν με την παρουσία των προβλεπομένων πιστών, ενώ στη νήσο Κάλυμνο έχει εφαρμοστεί αυστηρό “lockdown” λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, και οι Ναοί λειτούργησαν αυστηρά κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πιστούς.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  1.1.2021

Την πρώτη του νέου έτους, Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, του εφημερίου π. Νικολάου και του ιεροδιακόνου π.Γεωργίου.

Στο Ιερό αναλόγιο έψαλλε κατανυκτικά η χορωδία του Ναού υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου Ελευθερίου Χατζηλάρη, και των ιεροψαλτών Ι.Γκιουζέππου, Αγγ.Αγγελίδη και Ιωάννη Χατζηλάρη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη η καθιερωμένη Δοξολογία επί τω νέω έτει, παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, και των προβλεπομένων υπό του Νόμου πιστών.

Κατά την Δοξολογία ο γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Γεώργιος Χρυσούλης ανέγνωσε το Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου:

«Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα, χαίρετε εν Κυρίω και ενδυναμούσθε εν τω κράτει της ισχύος Αυτού. Ευλογημένος ο νέος χρόνος 2021 της χρηστότητος του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και έσται σε όλους μας υγιεινός και μεστός παντός αγαθού.

Αγαπητοί μου,

Η ιδέα και η απόφαση της δημιουργίας του κόσμου, υπήρχε ανέκαθεν, προαιωνίως στη σκέψη του Θεού, αλλά πραγματοποιήθηκε σε ορισμένο χρόνο.

Ποιος ήταν αυτός ο χρόνος, αδύνατο, είναι των αδύνατων να τον συλλάβη ο νούς του ανθρώπου. Μπορούμε να πούμε μόνο τούτο:   χρόνος και κόσμος είναι σύγχρονα και μάλλον ταυτόσημα. Άμα κόσμος, άμα χρόνος.

Με την δημιουργία του κόσμου αρχίζει και ο χρόνος. Πριν από τον κόσμο και πριν από τον χρόνο δεν υπάρχει,  «ειμί μόνο η αιωνιότης, ο μόνος, ο αιώνιος και αίδιος Θεός, των πάντων Δημιουργός». Επομένως η αρχή του κόσμου γίνεται και αρχή του χρόνου.

Ο Απόστολος Παύλος, λέγει, ότι ο Θεός «εξελέξατο ημάς εν αυτώ  πρό καταβολής κόσμου» (Εφεσ. α-4), δηλαδή ότι μας διάλεξε για να μας κάμη χριστιανούς, και να μας χαρίση την αιώνιο βασιλεία του, πριν να γίνει ο κόσμος και πριν να γεννηθούμε.

Θεέ και Κύριε, ουρανού και γής, ήδη το 2020 της χρηστότητός Σου παρήλθε.

Ένας χρόνος, Κύριος οίδε, πολλαπλών δια την ανθρωπότητα δυσαρέστων γεγονότων, που εκλόνησαν δυστυχώς και προβλημάτισαν ποικιλοτρόπως την εικόνα Σου, τον άνθρωπο, ηθικώς, σωματικώς, υλικώς και προπάντων, τους χριστιανούς, και δή και μάλιστα τους όπου γης Ορθοδόξους Χριστιανούς, οι οποίοι πόνεσαν και έκλαυσαν πικρώς όταν είδαν να αμφισβητείται, ότι όσιο και ιερό της πίστης τους, αλλά ζει Κύριος και ο λαός αυτού.

Δυστυχώς στον απελθόντα χρόνο ζήσαμε μέρες δύσκολες, μέρες διωγμών και στερήσεων, από τα θρησκευτικά μας καθήκοντα, ακόμα στερήθηκε ο πιστός λαός μας τις ευλογημένες συνάξεις στον οίκο του Πατρός του, και περισσότερο την συμμετοχή του στο μυστήριο των μυστηρίων στην Θεία Μετάληψη, του σώματος και του αίματος του Σωτήρος Χριστού, το μέγα φάρμακο της αιωνίου σωτηρίας Του.

Όμως, με πίστη ζέουσα υπέμεινε ο ευλογημένος του Κυρίου Λαός του εχθρού τις ενέδρες, ως εκείνων των ευλογημένων Μαρτύρων, των πρωτοχριστιανικών χρόνων, κατά τους φοβερούς εκείνους και ανήλεους διωγμούς.

Αδελφοί μου,

Το έτος 2020 ήδη παρήλθεν, στο άπειρο της ευσπλαχνίας του Παναγάθου Θεού. Και νέος χρόνος ανέτειλε σήμερα της χρηστότητος του Κυρίου και Θεού, το 2021.

Ο Θεός και Πατέρας πάντων ημών, ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος, εν τη απείρω του ευσπλαχνία και αγαθότητα, μας αξίωσε να εισέλθουμε στο νέο ενιαυτό της χρηστότητός Του, και με ελπίδα σωτηρίας να το διέλθουμε, εν χαρά και υγεία προσκαρτερούντες την  χάρη και την ευλογία του νηπιάσαντος δια την σωτηρία του κόσμου Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Με πόνο ψυχής για το ανοσιούργημα της βεβήλωσης της Αγίας Σοφιάς, η Ιερά Μητρόπολή μας, κατά το έτος αυτό 2021, αφιερώνει το ημερολόγιο, στην Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, στην Αγία του Θεού Σοφία, στο Μέγα Μοναστήρι.

Αυτό το Μέγα Ιερό Παλλάδιο, ο Ναός της του Θεού Σοφίας, αυτό το θείο οικοδόμημα, και παγκοσμίου κληρονομιάς ξακουστό έργο αρχιτεκτονικής τέχνης, δια τους όπου γης Ορθοδόξους Χριστιανούς θα είναι και θα μνημονεύεται εσαεί ως η καθέδρα του Πρώτου κατ’ ανατολάς Αρχιποίμενος, του Οικουμενικού  Πατριάρχου.

Και πάλιν και πολλάκις, στρέφω την σκέψη μου στην αγάπη πάντων ημών, των εγγύς και των μακράν, τους αποδήμους μας και τους εν θαλάσση πλέοντας, και σας εύχομαι όπως ο νέος χρόνος της χρηστότητος του Κυρίου 2021, αποβεί  σε όλους και σε όλες υγιεινός κατ’ άμφω και πλούσιος σε πνευματικά και υλικά αγαθά.

Επίσης εύχομαι πατρικώς στους νέους και νέες μας, στους μαθητές, μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, υγεία και καλή πρόοδο.

Ο Μητροπολίτης

+ Ο Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος

Εν τη Ιερά Μητροπόλει Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας, πρώτη του νέου έτους 2021».


Τέλος ο Μητροπολίτης μας απηύθυνε εόρτιες ευχές και μοίρασε το καθιερωμένο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως στις Αρχές και το εκκλησίασμα, υπενθυμίζοντας και πάλι την ανάγκη για πιστή εφαρμογή των οδηγιών για την προστασία της δημόσιας υγείας, των αρμοδίων αρχών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μικροί και μεγάλοι από την οικογένεια του εφημερίου π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη, έψαλλαν τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον Μητροπολίτη μας, και μάλιστα με συνοδεία του μουσικού οργάνου "ούτι" που έπαιζε ο εφημέριος του Ναού! Ήταν όντως μία ευχάριστη έκπληξη και μια χαρούμενη γιορτινή νότα.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:   Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως


ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΘΙΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Οι ιερείς, οι ιεροψάλτες, η εκκλησιαστική επιτροπή και οι ενορίτες της ενορίας Αγίου Νικολάου Πόθιας Καλύμνου, εύχονται σε όλο το κόσμο καλή και ευλογημένη χρονιά !

Ευχές πολλές σε όλους τους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας,στους ομογενείς,όπου γης, αδελφούς μας, καλή επάνοδο!

Στους εν θαλάσση πλέοντας αδελφούς μας, τους ναυτικούς μας, τους πλοιάρχους και μηχανικούς μας, τους σφουγγαράδες μας, τους αλιείς μας, καλές θάλασσες με υγεία!

Στους στρατιωτικούς και λιμενικούς αδελφούς μας που φυλάνε Θερμοπύλες προσευχές πολλές για ευόδωση στο έργο τους!

Στους πιλότους της πολεμικής και πολιτικής αεροπορίας μας , ο Ταξιάρχης να τους προστατεύει για να μας προστατεύουν!Στους αστυνομικούς που υπηρετούνε στο νησί μας , υγεία, σύνεση, αγάπη και συγκαταβατικότητα!

Στους άρχοντες του τόπου, σύνεση, πατριωτισμό ομόνοια και δημιουργικότητα!

Στους αρρώστους, περαστικά, σιδερένιοι! Στους εργαζόμενους μικρούς ήρωες στο νοσοκομείο και το γηροκομείο μας, ευχαριστίες εγκάρδιες!

Στους ιερείς , τους ψάλτες και τις νεωκόρους που λειτουργούν εσώκλειστοι “δια τον φόβον των Ιουδαίων “καλές υπομονες και γρήγορα με γεμάτες εκκλησίες!

Στους καταστηματάρχες, τους μαστόρους, τους τεχνίτες, τους εργάτες, τους φωτογράφους, τους οδηγούς, τους γεωργούς, και γενικά στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους στυλοβάτες της οικονομίας μας, καλές δουλειές με υγεία και κέρδη!

Στους ξενοδόχους, εστιάτορες ξενοδοχοϋπαλλήλους ,τουρίστες και αναρριχητές, υπομονή, έρχεται το καλοκαίρι!

Στους ηλικιωμένους, κατάκοιτους και μοναχικούς αδελφούς μας ευχές πολλές!

Σε όλους τους ορθοδόξους χριστιανούς ευχόμαστε καλή μετάνοια, καλή και ευλογημένη χρονιά και να ξέρουμε ότι όσα σχέδια και να κάνουν οι άνθρωποι, ο Χριστός μας, γελάει…Στο τέλος θα γίνει και πάλι το θέλημα του «ως εν ουρανώ και επί γης»!

Καλή, ευλογημένη, δημιουργική και ειρηνική χρονιά.

Ρεπορτάζ:   “Kalymnos news”