Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 931

«ΑΥΤΗ Η ΠΙΣΤΙΣ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ»

Εορτή εορτών και πανήγυρη πανηγύρεων εορτάζει η Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησία την πρώτη Κυριακή των Νηστειών και καλεί εμάς, τα παιδιά της, να σπεύσουμε και με ύμνους και πνευματικές ωδές κρατούντες στα χέρια μας τις άγιες εικόνες να δοξολογήσουμε τον εν Τριάδι Θεώ, παρά του Οποίου, δόξα τιμή και κράτος και προσκύνηση.

Η Αγία μας Εκκλησία, η «Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία» εορτάζει και πανηγυρίζει σήμερα τα νικητήρια της πίστης ημών κατά του κόσμου της αμαρτίας, του ψεύδους και των διαβολιών, εκ μέσου των οποίων εξήλθε νικώσα και ζωούσα κατά την επαγγελία του Αρχηγού και θεμελιωτή αυτής,  Ιησού Χριστού.

Οι εχθροί της Εκκλησίας πολλοί και πολυώνυμοι, σκληροί, φοβεροί και ανένδοτοι και χθές και σήμερα, όμως «και πύλαι άδου ουκ κατησχίσουσιν αυτήν». Η Εκκλησία, στηριζομένη στην ασάλευτο πέτρα της πίστεως με την δύναμη και την χάρη του αιωνίου Ιδρυτού Της, του Ενανθρωπήσαντος Υιού και Λόγου του Θεού, νίκησε και θριάμβευσε και θα μένει ασάλευτη και αρραγής στο πέρασμα των αιώνων, προς κατεσχύνη των εχθρών Της.

Δια τούτο και η σημερινή Κυριακή, πρώτη των Νηστειών, καλείται Κυριακή της Ορθοδοξίας και καλούνται πάντες οι πιστοί, να εορτάσουν «εν πνεύματι και αληθεία» την σεβασμίαν αυτήν εορτή, την οποίαν η ιερά παράδοση και θεσμός άγιος καθιέρωσε προ χιλίων και πλέον ετών εν τη Εκκλησία.

Κατά την επίσημον αυτήν ημέρα, κατά την οποίαν η Ορθοδοξία πανηγυρίζει τον θρίαμβό της και την ελευθερία της από των δεσμών της πλάνης, και του θανάτου, του ψεύδους και της απάτης, αναγιγνώσκεται η ευαγγελική περικοπή, δια της οποίας κηρύττεται και ομολογείται, δια του στόματος του Αποστόλου Ναθαναήλ, η βάση και το θεμέλιο της πίστεως, σ’ Εκείνον ο οποίος, «Σώσαι θέλων τον κόσμον, ο των όλων κοσμήτωρ αυτεπάγγελτος ήλθεν», επί της γης και τοις ανθρώποις συνανεστράφει. «Ραββί, σύ ει ο Υιός του Θεού, σύ ει ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Ομολογία υψίστης σημασίας, η οποία ανυψώνει εκείνους που πιστεύουν και ομολογούν τον αληθή προορισμό του ανθρώπου. Η πίστις ότι, ο Κύριος είναι ο Υιός του Θεού, ανυψοί το πνεύμα και κρατύνει την καρδιά του πιστού και παρέχει τα ευγενέστατα αισθήματα και τη πεποίθηση περί της μελλούσης ζωής και την αθανασία της  ψυχής.

Το μόνον, λοιπόν εξαίρετο και βέβαιο αγαθό στον άνθρωπο είναι η ορθή πίστις, η οποία είναι η  αληθής παρηγοριά της ζωής αυτής, η δόξα του μέλλοντος αιώνος και ο πρώτος βαθμός της ευδαιμονίας του ανθρώπου της κάθε εποχής, που πιστεύει και ομολογεί Πατέρα, Υιόν και Άγιον Πνεύμα, Τριάδα Ομοούσιον και αχώριστον».

Αυτή την πίστη κήρυξαν ανά τον κόσμο οι Άγιοι Απόστολοι, αυτοί οι θεοφόροι κήρυκες του θείου Λόγου, και  μαρτύρησαν γι’ αυτή μυριάδες μαρτύρων, ανδρών και γυναικών, και θυσίασαν όχι μόνον αξιώματα και περιουσίες, αλλά και αυτή τη ζωή τους, υπέρ του Χριστού την πίστη την Αγία.

Μιμητές αυτής της ανυπερβλήτου θυσίας αποτελεί η μεγάλη χωρία, των αγίων μαρτύρων και  ομολογητών της Εκκλησίας που εν λόγοις και έργοις θυσιάστηκαν δια την πίστιν τους στον  Κύριο της δόξης Χριστό, και που οι πιστοί αναφωνούν κατά την εύσημον αυτήν ημέρα εν εκκλησία πολλή «αύτη η πίστις των πατέρων την Εκκλησίαν εστήριξεν» -εν παντί και πάντοτε.-

Με την υπεράνθρωπο αυτή θυσία τους στερεώθηκε άπαξ δια παντός η Ορθόδοξος Εκκλησία, η οποία φωταγωγεί, διδάσκει και στηρίζει πάσα ψυχή χριστιανών Ορθοδόξων και μάλιστα σε  αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, που δυστυχώς, η πίστης των ανθρώπων κλονίζεται και είναι χλιαρή.

Δεν υπάρχει σήμερα στον κόσμο πίστις θερμή, πίστις ζέουσα που να τιμά και να προσκυνά, την Άχραντον εικόνα Εκείνου, ο οποίος υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας επί Σταυρού, έπαθεν εκουσίως, με μοναδικό σκοπό να ενώσει τα διεστώτα, να ενώσει τον άνθρωπον μετά του Θεού Πατρός.

Τον πολύτιμο δε τούτο θησαυρό της πίστεως, εν οστρακοίνοις σκεύεσι οφείλουμε και εμείς ως τέκνα πιστών και ενδόξων πατέρων να τιμήσουμε και να τηρήσουμε ανόθευτον προς δόξαν Θεού και σωτηρία των ψυχών μας. «Αύτη η πίστις των Πατέρων».  ΑΜΗΝ

+Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος