Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1162

Την Κυριακή Γ΄ Νηστειών - Σταυροπροσκυνήσεως (4.4.2021), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, τέλεσε Θεία Λειτουργία στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Καλύμνου.

Στο  κήρυγμα ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στη δύναμη του Τιμίου Σταυρού και την ενίσχυση που λαμβάνουν οι πιστοί δια το υπόλοιπο χρόνο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προκειμένου να εορτάσωμε εν χαρά και υγεία την λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Στο τέλος έγινε η έξοδος του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος Τίμιος Σταυρός ήταν ευπρεπισμένος με άνθη εντός δίσκου, κατά την τάξιν του τυπικού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Τον Σταυρό προσκυνούμε Δέσποτα και την Αγία Σου Ανάσταση δοξάζομε.

Ο Μητροπολίτης με τον εφημέριο του π. Νικόλαο Καζαβούλη και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ενοριακού ιερού ναού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Καλύμνου, την παραμονή ετοίμασαν τον Τίμιο Σταυρό.

Τον Σταυρό προσκυνούμε Δέσποτα και την Αγία Σου Ανάσταση δοξάζομε.


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Με κατάνυξη, εορτάσθηκε στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού, στον Πλάτανο Λέρου, η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, την πρωΐαν της Κυριακής τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος υπό του ιεροδιακόνου Γεωργίου, παρουσία του Δημάρχου Λέρου.

Τέλος έλαβε χώρα η έξοδος του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος ήταν ευπρεπισμένος με άνθη εντός δίσκου, κατά την τάξιν του τυπικού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΕ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ π. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΚΡΟΥΣΚΟΣ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΘΕΩΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ - ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ π. ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΚΑΡΟΥΝΑΣ

 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι η τρίτη Κυριακή των Νηστειών. Ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και εορτάζεται κάθε χρόνο 28 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα. Τι ακριβώς σημαίνει, όμως, και τι γιορτάζουμε αυτήν την ημέρα;

Μεγάλη δεσποτική εορτή, κατά την οποία τιμάται ο Σταυρός, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης.

Η Κυριακή αυτή είναι η μεσονηστήσιμη, βρίσκεται δηλαδή στο μέσο της σαρανταήμερης νηστείας. Οι χριστιανοί ατενίζοντας και προσκυνώντας το Σταυρό, θυμούνται το πάθος του Χριστού και παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν τη νηστεία και τον πνευματικό τους αγώνα.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας, γίνεται η έξοδος του Τιμίου Σταυρού στο κέντρο του ναού, όπου τελείται, όπως ορίζει το εκκλησιαστικό τυπικό, η ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως.

Στη συνέχεια, οι πιστοί ασπάζονται τον Σταυρό και λαμβάνουν από το χέρι του ιερέα ως ευλογία άνθη και δεντρολίβανο (σταυρολούλουδα), τα οποία φυλάσσουν στο εικονοστάσι των σπιτιών τους, όπως τα άνθη του Επιταφίου.

Ο Σταυρός παραμένει στο κέντρο του ναού καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνησή του από τους εκκλησιαζόμενους.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως