Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 884

Αγαπητοί μου αδελφοί,

«Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο Βασιλεύς του Ισραήλ».

Βασιλική και ένδοξος η σημερινή εορτή της εισόδου του Βασιλέως των βασιλευόντων στην αγία Πόλη των Προφητών. Ο Βασιλεύς του σύμπαντος κόσμου και υιός του Δαβίδ, θριαμβευτικώς επί πώλου όνου καθήμενος εισέρχεται, εν δικαιοσύνη και αληθεία φέρων τα της νίκης σύμβολα κατά του θανάτου και της αμαρτίας.

Ο των πάντων Δεσπότης και Δημιουργός. Ο τα πάντα δια την σωτηρία του πεπτωκότος ανθρώπου οικονομήσας Θεάνθρωπος Ιησούς, προ του σωτηρίου αυτού πάθους, ήγηρε εκ νεκρών τον τετραήμερον Λάζαρο, πιστούμενος την κοινή ανάσταση του γένους των ανθρώπων.

Με την εκ νεκρών τετραήμερο ανάσταση του φίλου του Λαζάρου, δηλώνει ανά τον κόσμο ότι, αυτός  είναι ο Αρχηγός της ζωής και του θανάτου, και ο οποίος θα συντρίψει το κράτος του θανάτου και θα δώσει ζωή την αιώνιο, στον άνθρωπο που θα πιστεύσει στον μόνο αναμάρτητο Θεό και Κύριο. «Ο πιστεύων εις Πατέρα, Υιόν και Άγιον Πνεύμα «καν αποθάνειν ζήσεται».

Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο, δια να καταργήσει πρώτο την εξουσία της ανομίας και της αδικίας και να ελευθερώσει το ανθρώπινο γένος από της δουλείας και τυραννίας του Διαβόλου και να ενώσει τα διεστώτα, να ενώσει γή και ουρανό, άνθρωπο και Θεό.

Η εορτή άρα, λοιπόν, που σήμερα επιτελούμε, αδελφοί, είναι προπαρασκευαστική, είναι τύπος και εικόνα  που προδιαγράφει την μέλλουσα του Χριστού βασιλεία στην πνευματική Ιερουσαλήμ. Θα έλθει δε ο Κύριος και πάλιν, ουχί επί πώλου όνου καθήμενος, πραύς και σώζων, αλλά επί θρόνου δόξης, ως κριτής δίκαιος.

Και τότε, οι μεν εχθροί αυτού, οι άπιστοι και άνομοι, που δεν θέλησαν να αναγνωρίσουν αυτόν ως  βασιλέα και σωτήρα του κόσμου, καθώς και όλοι εκείνοι που τον δίωξαν, τον αρνήθηκαν και έγιναν  διώκτες της πίστεως και τέλος δεν τον ομολόγησαν, θα καταδικαστούν σε αιώνιο τιμωρία, οι δε δίκαιοι, οι ακούοντες τον λόγον αυτού και φυλάσσοντες αυτόν, θα κληρονομήσουν την αιώνιο βασιλεία.

Αυτή είναι η αιτία και ο σκοπός της σημερινής λαμπράς εορτής και πανηγύρεως, που εμείς οι πιστοί  κρατούντες σήμερα τους κλάδους των δένδρων και τα βάϊα των κλάδων, αναφωνούμε το «Ωσαννά  τω Υιώ Δαβίδ, ευλογημένος ο ερχόμενος ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Αδελφοί μου,

Εάν θέλουμε την σωτηρία της ψυχής μας και επιθυμούμε να κληρονομήσουμε την βασιλεία του Θεού στην άνω Ιερουσαλήμ, οφείλουμε μετά πολλής προθυμίας και αγάπης να προετοιμαστούμε πνευματικά και σωματικά δια καλών και εναρέτων πράξεων. Να καθαρίζουμε και να αγιάζουμε τους εαυτούς μας μετά ειλικρινούς μετανοίας και καθαρής εξομολογήσεως, όλως ιδιαιτέρως αυτές τις Άγιες ημέρες, της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, και να εορτάσουμε με χαρά ανεκλαλήτω την Αγίαν Αυτού Ανάσταση.

Ταύτα δε πράττοντες και ποιούντες, θα γίνουμε άξιοι πολίτες της βασιλείας του Θεού, ψάλλοντες εν αγαλλιάσει ψυχής, ως εκείνος ο  λαός, «Ευλογημένος ο ερχόμενος ο βασιλεύς του Ισραήλ».

ΑΜΗΝ.

+Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας Παΐσιος