Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1508

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, στην ομώνυμη Ενορία της νήσου Λέρου.

Το εσπέρας της παραμονής, Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, στις 7:30΄ το απόγευμα, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου, συμπαραστατουμένων υπό του εφημερίου του Ιερού Ναού π. Σωφρονίου, του Ιερού Κλήρου της Νήσου, αλλά και πολλών παρεπιδημούντων ιερέων από διάφορες Μητροπόλεις της Ελλάδος.

Κατά τον Εσπερινό παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, προεξάρχοντος του Δημάρχου Λέρου Μ.Κόλια, του αντιπεριφερειάρχη Ι.Θεμέλαρου, του αντιδημάρχου Δ.Καστή, του προέδρου ΔΗΛΙΤΑΛ Ν.Μπίλλη, του δημ. συμβούλου Ν.Κοκκώνη, των διοικητών ΥΝΤΕΛ, 588ΤΕ, Λιμενάρχου, και αρκετών πιστών (οι υπό των υγιειονομικών πρωτοκόλλων προβλεπομένων), οι οποίοι με ευλάβεια άναψαν το κεράκι τους και ασπάσθηκαν την Εικόνα της Αγίας.

 

Τον θείο λόγο, κήρυξε ο Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, ο οποίος ανεφέρθη στον βίο της Αγίας Μαρίνας και προέτρεψε τους πιστούς να ακολουθήσουν την βιωτή της Αγίας και να την έχουν ως παράδειγμα για την πίστη, την αφοσίωση στο Θεό, την παρρησία και την υπομονή. Ανεφέρθη ακόμη στον ύπουλο αυτό ιό που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα τονίζοντας ότι αυτό συνέβη διότι ο άνθρωπος απομακρύνθηκε από τον Θεό. Τέλος ο Μητροπολίτης μας ευχήθηκε «χρόνια πολλά» και η Αγία Μαρίνα να σκέπει τους όπου γης Λερίους αδελφούς μας, ενώ για πολλοστή φορά τόνισε την ανάγκη για εφαρμογή των μέτρων λόγω του κορωνοϊού.


Στα Ιερά Αναλόγια έψαλλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες μας υπό την διεύθυνση του Αναστασίου Χατζηλάρη και Όθωνος Χατζηλάρη.

Στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού ετελέσθη η Αρτοκλασία.

Εφαρμόζοντας τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών και επιστημονικών επιτροπών για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν πραγματοποιήθηκε λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Μαρίνας, όπως συνηθίζετο κατ’ έθος.

Μετά το πέρας του Εσπερινού εδόθη άρτος στους πιστούς, και ακολούθησε Ιερά Παράκληση.


ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το πρωί του Σαββάτου 17 Ιουλίου 2021, ετελέσθη ο Όρθρος και η πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, του εφημερίου του Ιερού Ναού π. Σωφρονίου, ιερέων της νήσου, αλλά και παρεπιδημούντων ιερέων από διάφορες Μητροπόλεις της Ελλάδος.

Ο Μητροπολίτης μας στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε και συνεχάρη τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης πρωτοπρεσβύτερο Σωφρόνιο Χατζηλάρη, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους χορούς των καλλίφωνων ιεροψαλτών, και ευχήθηκε «χρόνια πολλά» και η Αγία να πρεσβεύει στον Κύριο της δόξης υπέρ του ευσεβούς Λεριακού λαού.

Ο Μητροπολίτης μας στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε και συνεχάρη τους χορούς των καλλίφωνων ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των ιεροψαλτών κ. Αναστασίου και Όθωνος Χατζηλάρη, οι οποίοι έψαλλαν θαυμάσια με τις χορωδίες τους, αποδίδοντας με βυζαντινό λέρικο ύφος τους ύμνους και τα τροπάρια της Αγίας και ύψωσαν πνευματικά το εκκλησίασμα, τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία.

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως