Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 402

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στην ομώνυμη Ενορία της νήσου Λέρου.

Την παραμονή το εσπέρας, Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, του εφημερίου του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού π. Γεωργίου Γαμπιέρη, και ιερέων της νήσου.

Κατά τον Εσπερινό παρέστη ο Δήμαρχος Μ.Κόλιας και αρκετοί πιστοί, οι οποίοι με ευλάβεια άναψαν το κεράκι τους και ασπάσθηκαν την Εικόνα της Αγίας.

Κατά τον Εσπερινό τελέσθηκε η αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας ο Θεοφιλέστατος κήρυξε τον θείο λόγο.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες Όθων Χατζηλάρης, Αναστάσιος Χατζηλάρης, Νικόλαος Ελένης, Σώζων Λάμπρου, Πέτρος Κουτούζος, οι οποίοι έψαλλαν θαυμάσια, αποδίδοντας με βυζαντινό λέρικο ύφος, τους ύμνους και τα τροπάρια της Αγίας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ετελέσθη Ιερά Παράκληση.


ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το πρωί της Τετάρτης 28 Ιουλίου 2021, ετελέσθη ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συλλειτουργούντων του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου Φωκά, του εφημερίου π. Γεωργίου Γαμπιέρη, και των ιερέων π.Σωφρονίου Χατζηλάρη και π.Σεργίου Γουρλά.

Κατά την Θεία Λειτουργία παρέστη ο Δήμαρχος κ. Μ. Κόλιας και αρκετοί πιστοί.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος, κατά την παράδοση, ευλόγησε τα προσφερθέντα μήλα προς τιμήν της Αγίας, διένειμε το αντίδωρο και ο εφημέριος του Ναού π. Γεώργιος μοίρασε τα μήλα της Αγίας στους πιστούς, κατά το έθιμο.

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως