Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1303

Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Φανουρίου στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Στον οικισμό του Ξηροκάμπου Λέρου, και στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου, την Πέμπτη 26 Αυγούστου, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συμμετέχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου, αλλά και πολλών παρεπιδημούντων ιερέων.

ΒΙΝΤΕΟ-ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

Κατά τον Εσπερινό παρέστησαν ο Δήμαρχος Λέρου Μ.Κόλιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ι.Θεμέλαρος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο ανώτερος διοικητής φρουράς, πολλοί ομογενείς και απόδημοι, και πλήθος ευσεβών πιστών.

Κατά τον Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε εις Αναγνώστην τον φερέλπιδα νέο Γιώργο Γουρλά, υιό του εφημερίου του ιερού ναού πατρός Σεργίου Γουρλά, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει καλλικέλαδος ιεροψάλτης και διακονεί από μικρός στην ενορία του Αγίου Φανουρίου.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΑ ΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΟΥΡΛΑ

 

Λόγω της πανδημίας και των μέτρων που ισχύουν για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν πραγματοποιήθηκε η κατ’ έθος λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Φανουρίου εις τας οδούς του οικισμού. Η Εικών του Αγίου, βασταζομένη υπό ευλαβεστάτων πιστών, τοποθετήθηκε στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας, όπου ο Μητροπολίτης, ο Θεοφιλέστατος, οι Ιερείς, Άρχοντες και Λαός ασπάσθηκαν την Εικόνα και προσευχήθηκαν υπέρ υγείας και θείας βοηθείας.


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

Το πρωί της Παρασκευής 27 Αυγούστου, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό των ιερέων π.Σεργίου Γουρλά, εφημερίου του εορτάζοντος Ιερού Ναού, του π. Γ.Γαμπιέρη, π. Ν.Ταχλιαμπούρη, αλλά και παρεπιδημούντων ιερέων.

Κατά την Θεία Λειτουργία ομίλησε καταλλήλως ο Θεοφ.Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλαν οι Ευάγγελος Χατζηλάρης και Γεώργιος Γουρλάς.

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ (27-8-2021)


ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Θαυματουργού Αγίου Φανουρίου, στο ομώνυμο εκκλησάκι πλησίον της ενορίας του Αγίου Αθανασίου Πόθιας Καλύμνου. Στον Εσπερινό συμμετείχαν οι ιερείς π.Σάββας Μουζουράκης, π.Μιχαήλ Μακαρούνας και ο εφημέριος π.Σωτήριος Πράσινος. Ευλογήθηκαν εκατοντάδες «φανουρόπιτες», κατά την διάρκεια του Εσπερινού και μετά το πέρας της ακολουθίας.

Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια οι ιεροψάλτες Δημήτριος Ζαῒρης, Νικόλαος Λυσγάρης και Ηλίας Κουρσιώτης.

Ο π. Σωτήριος, μετά το πέρας του Εσπερινού, ομίλησε καταλλήλως στους πολυπληθείς ευλαβείς χριστιανούς, για τον θαυματουργό Άγιο Φανούριο.

Φωτογραφίες:  Μανώλης Μέρης


ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΣΤΟ ΜΑΣΟΥΡΙ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Στο πανέμορφο και πανοραμικό εορτάζον εξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου στον περιφερειακό δρόμο στο Μασούρι, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός.

Εκατοντάδες οι φανουρόπιτες που έφερε ο κόσμος, οι οποίες μοιράστηκαν στο τέλος, ενώ μεγάλη ήταν η παρουσία ομογενών Καλυμνίων.

Πολλά συγχαρητήρια στην οικογένεια του κ. Γ. Μουσελή που είναι οι κτήτορες του εξωκλησιού.

 

Απολυτίκιον Αγίου Φανουρίου

«Ουράνιον εφύμνιον, εν γη τελείται λαμπρώς,

επίγειον πανήγυριν, νυν εορτάζει φαιδρώς,

αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις ευφημούσι τους άθλους,

κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξαν, ην εύρες πόνοις καί άθλοις,

τοις σοις, Φανούριε ένδοξε».

 

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως