Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 822

Αγαπητοί μου αδελφοί,

«Ο ετάζων καρδίας και νεφρούς και τα βάθη των ανθρώπων γιγνώσκον Κύριος», αφού είδε την πίστη, τόσο του αρχισυναγώγου Ιαείρου, ο οποίος έχανε από στιγμή σε στιγμή το μονάκριβο παιδί του, όσο και την τόλμη της γυναίκας, που έπασχε δώδεκα χρόνια από συνεχείς αιμορραγίες, κάνει τα θαύματά του: ανασταίνει την κόρη του Ιαείρου και θεραπεύει την αιμορροούσα γυναίκα.

Αληθώς, μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα, αληθώς μεγάλα και θαυμαστά τα έργα της πίστης. Είναι γεγονός ότι η πίστη, στον Κύριο της Δόξης Χριστό, είναι απαραίτητος όρος κάθε γενναίας πράξης, που πρέπει να συνοδεύει τη ζωή του Χριστιανού, και που σκοπό έχει την σωτηρία της ταλαιπωρημένης ψυχής του από τις δολοπλοκίες και τις παγίδες του Διαβόλου και των πονηρών αυτού πνευμάτων.

Οι χριστιανικές αλήθειες φανερώθηκαν στους ανθρώπους από τον Ιησού Χριστό, ο οποίος εκουσίως «έκλινε ουρανούς» και ήλθε στην γη και έλαβε μορφή δούλου «εν ομοιώματι ανθρώπου γενόμενος», δια να σώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία και τον αιώνιο θάνατο, την αιωνία καταδίκη· και κατά τους αψευδείς λόγους Του: «ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται, ο δε απιστήσας κατακριθήσεται», μας λέγει ρητά και κατηγορηματικά ο των όλων Κύριος.

Αυτή είναι η δογματική αλήθεια του σημερινού ευαγγελικού αναγνώσματος και αυτή οφείλουν να κρατήσουν δια της  πίστεως οι άνθρωποι που προσβλέπουν στην σωτηρία της ψυχής τους. Ο Ιερός Χρυσόστομος λέγει, ότι «η μεν πίστις ήταν αρχαιοτέρα, ο δε νόμος και νεώτερος ήταν και προσωρινός, και γι’ αυτό είχε δοθεί, για να προετοιμάσει τον νόμο της πίστεως» -της αλήθειας και της αγάπης.

Ο ένθερμος πιστός βλέπει  παντού στη ζωή του τον στενότατο και άρρηκτο σύνδεσμο της πίστης και της  αγάπης και ζει καθημερινά την προτροπή του Κυρίου «μη φοβού μόνον πίστευε και σωθήσεται» και κατά τον Ιερό Χρυσόστομο η αγάπη, «πανταχού συνάπτει και συγκολλά την πίστιν και την αγάπην, θαυμαστήν τινά ξυνωρίδα».

Δυστυχώς, οι δύο αυτές αρετές, η αγάπη και η πίστη στον Θεό, τον Πλάστη και Δημιουργό του παντός, αυτό το θαυμαστό «δίδυμον» σήμερα είναι χλιαρό ειμή και ψυχρό, και εύκολα κλονίζεται από τα νέα ρεύματα αυτής της παγκοσμιοποιημένης εποχής και δεν υπάρχει η τόλμη δυστυχώς να αγγίξει ο ταλαίπωρος άνθρωπος τα ιμάτια του Σωτήρα Χριστού και το σπουδαιότερο να γνωρίσει την σωτηρία της πονεμένης ψυχής του.

Από την σημερινή εποχή που ζει και κινείται ο άνθρωπος εκλείπει από τον άνθρωπο η γνώση της ηθικής και πραγματικής αλήθειας, που είναι μία και η αυτή, ότι ο υιός του Θεού ήλθε στον κόσμο, γενόμενος άνθρωπος, όπου δια του σταυρικού θανάτου του να καταργήσει την αμαρτία και να σώσει τον κατ’ εικόνα Θεού άνθρωπο από τον αιώνιο θάνατο.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Εμείς σήμερα έχουμε, ως όπλο κατά του διαβόλου, το θαυμαστό δίδυμο, την πίστη του Αρχισυναγώγου Ιαείρου, και της αιμορροούσης γυναικός; Με άλλα λόγια, έχουμε ζώσα πίστη και αγάπη Θεού, που ζητά  από εμάς τα κατά χάρη αδέλφια Του, ο Κύριος και Θεός μας; Ή έχουμε πίστη χλιαρή, πίστη ψυχρή, πίστη εύκολα κλονιζομένη από τις διάφορες θεωρίες του κόσμου τούτου και αγάπη ψεύτικη και ουχί αληθινή;

Εάν όμως εργαζόμαστε τα έργα της αρετής, τότε γενόμαστε δίκαιοι, ελεήμονες, σώφρονες, αγαπάμε και ευεργετούμε πάντα άνθρωπο, ακόμα και τον εχθρό μας, συγχωρούμε τα πταίσματα των άλλων, παρηγορούμε τους τεθλιμμένους δια λόγων και έργων, τότε θα ακούσουμε και εμείς «η πίστις σου σέσωκέ σε, πορεύου εις ειρήνην», γενόμενοι ούτω μέτοχοι των αιωνίων αγαθών και κληρονόμοι της ουρανίου βασιλείας. ΑΜΗΝ.

+ Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος