Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 742

Με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια εορτάσθηκε στη Λέρο η εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτου των ναυτικών μας, και πολιούχου της πόλεως του Λακκίου.

Στην ομώνυμη ενορία της πόλεως του Λακκίου, ο πανηγυρίζον Ιερός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου ήταν κατάλληλα σημαιοστολισμένος και ευπρεπής.

Το εσπέρας της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’  Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου Φωκά, του εφημερίου του πανηγυρίζοντος ιερό ναού π. Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, και Ιερέων της νήσου.

Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, ετελέσθη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας έλαβε χώρα η καθιερωμένη Δοξολογία, υπό του Θεοφ. Επισκόπου  Στρατονικείας κ. Στεφάνου και σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της νήσου, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων και αρκετών πιστών.

Μετά την Δοξολογία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου.

Την Εικόνα του Αγίου Νικολάου συνόδευσαν η Δημοτική Φιλαρμονική, μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Άρτεμις» ντυμένα με παραδοσιακές στολές, περιπολικό και ένστολο προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου, ενώ η ιερά πομπή ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς οδούς και την παραλιακή του λιμένος της πόλεως του Λακκίου.

Στην επιστροφή της Ιεράς Εικόνος στο Ναό, αποδόθηκαν οι προσήκουσες τιμές από την Δημοτική Φιλαρμονική και ένστολο τμήμα του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Ο Άγιος Νικόλαος εορτάσθηκε επίσης και σε όλα τα παρεκκλήσια της Λέρου: στον Ξηρόκαμπο, Μεραλούδι, Συκαία και Άλιντα.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως