Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 897

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο στο Λακκί, το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022, στις 6:30΄ το απόγευμα, η εκδήλωση επί τη επετείω των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως σε συνεργασία με τον Δήμο Λέρου και την ενεργό συμμετοχή της χορωδίας των Ιεροψαλτών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, των ΓΑΚ Λέρου, του Γενικού Λυκείου, του ΕΠΑΛ, του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λέρου, και των πολιτιστικών συλλόγων ΚΕΠΕΑΛ «Άρτεμις» και Μικρασιατών Λέρου. Κατά την εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος (ο οποίος είχε την γενική ευθύνη της εκδήλωσης), ο Ιερός Κλήρος, οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές της Λέρου, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της νήσου, μαθητές και μαθήτριες, γονείς και αρκετός κόσμος.

 


Η όλη εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα προσεγμένη, με πλούσια θεματολογία. Στην είσοδο του κινηματοθεάτρου τα σχολεία παρουσίασαν έκθεση με μακέτες και αναπαραστάσεις από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα.

Η μεγάλη αίθουσα του κινηματοθεάτρου γέμισε από κόσμο, ενώ ήταν κατάλληλα στολισμένη και διαμορφωμένη με σημαίες της επανάστασης, πανώ και αφίσες, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκθέτονταν πιστά αντίγραφα των όπλων των αγωνιστών.

Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία των Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας, οι οποίοι υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου πρωτοψάλτου Ελευθερίου Χατζηλάρη, έψαλαν «Τη Υπερμάχω», και το παραδοσιακό τραγούδι «Ο Γεροκλέφτης» Ηπείρου.

Στη συνέχεια η καθηγήτρια-φιλόλογος του 2ου Γυμνασίου Λέρου κα Καϊσούδη Γεωργία, η οποία είχε τον γενικό συντονισμό της παρουσίασης, με μία ωραιότατη ομιλία αναφέρθηκε στα γεγονότα της Επανάστασης.

Στη συνέχεια, μαθήτριες του Γενικού Λυκείου, παρουσίασαν το θέμα: «Ο ρόλος των νησιών Ύδρας, Σπετσών, Ψαρών και Κάσου στην Ελληνική Επανάσταση», και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου παρουσίασαν το θέμα: «Οι γυναίκες της Επανάστασης». Υπεύθυνες καθηγήτριες 2ου Γυμνασίου: Άννα Πάκιου, Καϊσούδη Γεωργία. Μαθήτριες: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΣΤΗ, ΔΗΜΟΥΛΑ ΛΑΓΟΥ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΚΟΡΔΟΥ, ΜΑΙΡΗ ΓΑΛΗ, ΣΜΑΡΩ-ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ. Και οι δύο θεματολογίες των σχολείων έγιναν με παράλληλη προβολή διαφανειών.

Κατόπιν ο Σύλλογος Μικρασιατών Λέρου "Η καθ' ημάς Ανατολή" παρουσίασε τρεις αντιπροσωπευτικούς παραδοσιακούς χορούς με ρίζες από την επανάσταση («Καγκελευτός» Ιερισσού Χαλκιδικής, «Δετός» Χίου και «Ζερβός» Κάσου).

Το «Μπελλένειο» Γυμνάσιο στη συνέχεια παρουσίασε το θέμα: «Η αποτύπωση της Επανάστασης μέσα από την ζωγραφική», και το ΕΠΑΛ: «Τα πλοία του αγώνα».  Και οι δύο αυτές παρουσιάσεις των σχολείων έγιναν με παράλληλη προβολή διαφανειών.

Κατόπιν ο Σύλλογος ΚΕΠΕΑΛ «Άρτεμις», με το εφηβικό τμήμα, παρουσίασε τρεις αντιπροσωπευτικούς παραδοσιακούς χορούς με ρίζες από την επανάσταση («Παιδιά της Σαμαρίνας», τσάμικος-«Στ’ Αναπλιού το Παλαμήδι», και τον χορό του Ζαλόγκου).

Ο προϊστάμενος των ΓΑΚ Λέρου Γ.Τραμπούλης παρουσίασε το τελευταίο θέμα της εκδήλωσης «Η Ναυμαχία του Γέροντα», με παράλληλη προβολή διαφανειών.

Με πατρικούς λόγους και μεγάλη συγκίνηση ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, συνεχάρη όλους όσους συνεργάστηκαν για να υλοποιηθεί αυτή η εντυπωσιακή εκδήλωση, που τιμά τους αγωνιστές της επανάστασης, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία του Γένους μας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Στρατονικείας κ.Στέφανο, ο οποίος είχε την γενική ευθύνη της εκδήλωσης, τον Αρχιερατικό Επίτροπο πατέρα Νικόδημο Φωκά, συνεπίκουρο του Επισκόπου, ως και δια την διαμόρφωσιν και τον στολισμό της αίθουσας, τον Δήμο Λέρου για την παραχώρηση του κινηματοθεάτρου, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και μαθήτριες γαι την άψογη παρουσίαση της θεματολογίας, τον προϊστάμενο του ΓΑΚ Λέρου κ.Γ.Τραμπούλη, τους πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και τους Ιεροψάλτες μας για την εξαιρετική απόδοση των ύμνων. 

Ο Δήμαρχος με τη σειρά του συνεχάρη την Ιερά Μητρόπολη, τον Μητροπολίτη, τον Θεοφιλέστατο, την μαθητιώσα νεολαία, τους καθηγητές, για την άψογη οργάνωση και την τόσο ωραία και διδακτική εκδήλωση.

Η χορωδία των Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως έκλεισε την εκδήλωση, ψάλλοντας το παραδοσιακό τραγούδι «Δώδεκα Ευζωνάκια» και τέλος όλοι οι παριστάμενοι σηκώθηκαν όρθιοι ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο.

 

(Το κείμενο θα εμπλουτιστεί και με άλλες πληροφορίες που αναμένονται από τα εκπαιδευτήρια) 

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως