Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 751

Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, με κατάνυξη, εορτάσθηκε στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Πλατάνου Λέρου, η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος, την πρωΐαν της Κυριακής τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη, παρουσία του Δημάρχου Λέρου, και αρκετών πιστών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης αναφερθείς «στην χάρι και στην πίστη προς τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, ο οποίος παρέχει στους πιστούς εκείνη την κραταιή δύναμη ενάντια στον Διάβολο και την νίκη κατά της αμαρτίας».

Στο τέλος έγινε η έξοδος του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος Τίμιος Σταυρός ήταν ευπρεπισμένος με άνθη εντός δίσκου, κατά την τάξιν του τυπικού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Μετά το πέρας ο Μητροπολίτης μοίρασε τα «ματσάκια», κατά το έθος.


ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ

Το εσπέρας της Κυριακής (Γ΄ Νηστειών – της Σταυροπροσκυνήσεως), ετελέσθη ο Γ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Πλάτανο Λέρου και εψάλησαν οι Χαιρετισμοί του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Στον Κατανυκτικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό των Αιδεσιμωτάτων Ιερέων π. Νικοδήμου Φωκά, Αρχιερατικού Επιτρόπου, π.Σωφρονίου Χατζηλάρη, π.Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, π.Σεργίου Γουρλά, π.Νικολάου Ταχλιαμπούρη και π.Γεωργίου Γαμπιέρη.

Τους ύμνους απέδωσαν με βυζαντινό ύφος οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες μας υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου Ελευθερίου Χατζηλάρη, και την συμμετοχή των Αναστασίου Χατζηλάρη, Ισιδώρου Λιβανού, Άγγελου Αγγελίδη, Ιωάννου Γκιουζέπου.

Κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό ο Μητροπολίτης εχειροθέτησε εις Πρωτοψάλτην τον μουσικολογιώτατον Ελευθέριον Χατζηλάρην και του απένειμε τον Χρυσούν Σταυρόν της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΑ ΕΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΝ


Στα πλαίσια των ομιλιών που πραγματοποιούνται κατά τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς, μίλησε επίκαιρα ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Νικόδημος Φωκάς, αναφερθείς στην σημασία του Σταυρού και την δύναμη που αντλούν από τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό οι Χριστιανοί, ενώ ανέγνωσε σχετικές διδαχές του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος ευχαρίστησε τον π. Νικόδημο για την εμπεριστατωμένη ομιλία του, και ευχήθηκε στο εκκλησίασμα καλή συνέχεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως