Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 910

Σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης, στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Κάστρου Λέρου, το πρωΐ της Δευτέρας 18 Ιουλίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος, τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επ’ ευκαιρία συμπληρώσεως του 21ου έτους από την ανακομιδή των λειψάνων της γεροντίσσης Γαβριηλίας Παπαγιάννη και την κουρά της νέας μοναχής Ταξιαρχίας Κανάρη.

Τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Παΐσιο τόσο στην Θεία Λειτουργία όσο και στην Ακολουθία της κουράς, πλαισίωσαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος εν Λέρω Πρωτ. Νικόδημος Φωκάς και ο πρωτ. Δαμασκηνός Παλαπουγιούκ. Το Ιερό αναλόγιο διηκόνισε ο πρεσβύτερος Νικόλαος Ταχλιαμπούρης, ο κ. Ισίδωρος Λιβανός και ο κ. Πορφύριος Σοφικίτης.

Κατά την Θεία Λειτουργία και την Ακολουθία της κουράς παρέστη ο Δήμαρχος Λέρου κ.Μ.Κόλιας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Αθ. Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου κ. Γεράσιμος Αποστολάτος και πλήθος πιστών.

Η κουρά ετελέσθη κατά την μοναχική τάξη βάσει του τυπικού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και στην μοναχή εδόθη το όνομα Ταξιαρχία. Παρισταμένη στην κουρά της νέας μοναχής, συμμετείχε και η αδελφή Ευλογία, μοναχή της Ιεράς Μονής Αγίων Αγγέλων Λέρου.

Στο τέλος ετελέσθη κατά τα ειωθότα, δέηση υπέρ της μακαριστής μοναχής Γαβριηλίας Παπαγιάννη επί τη συμπληρώσει του 21ου έτους από της ανακομιδής των Ιερών της Λειψάνων και ευλογία των κολύβων.

Ο Μητροπολίτης ανεφέρθη δι’ ολίγον στο πρόσωπο της μοναχής Γαβριηλίας, η οποία εν Αγίω Πνεύματι εμφορούμενη διήλθε γη και θάλασσα ανά την οικουμένη προκειμένου να προσφέρει την κατά Χριστόν αγάπη της, όλως ιδιαιτέρως στους εν ασθενεία, ψυχή τε και σώματι κατακοιμένους, τους οποίους και εδρόσιζε με την αγάπη του Χριστού ως  Χριστοφόρα και Θεοφόρα, και με το θεϊκό χάρισμα της αφής των χειρών της έδιδε ανακούφιση στον πόνο των ασθενούντων ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας, διότι πίστευε ότι, ο Άνθρωπος, είναι εικόνα Θεού και αδελφός του Μεγάλου Αδελφού Ιησού Χριστού.

Στην πατρική του προσλαλιά ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Παΐσιος εδόξασε το όνομα του Παναγίου Θεού και της Κυρίας Θεοτόκου, που αξιωθήκαμε να ζήσουμε ένα ακόμα πνευματικό γεγονός στη Μητρόπολή μας στην κουρά της μοναχής Ταξιαρχίας, και απευθυνόμενος στη νέα μοναχή της ετόνισε την ακράδαντη πίστη προς το αγγελικό σχήμα και την περαιτέρω πνευματική της πορεία, και εξήρε τον πόθο της να εισέλθει στις τάξεις των μοναζουσών δια της κουράς.

Συγκινημένη η νέα μοναχή ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη, τον Θεοφιλέστατο, τους Πατέρες, τις Αρχές και όλο το εκκλησίασμα, οι οποίοι προσευχήθηκαν όπως Κύριος ο Θεός την ενισχύει στο νέο αγώνα και φανεί αξία της μακαριστής γεροντίσσης Γαβριηλίας.

Τέλος η νέα μοναχή δεξιώθηκε τον Σεβασμιώτατο, τον Θεοφιλέστατο, τον Ιερό Κλήρο, τις αρχές και τους πιστούς στο Αρχονταρίκι της Ι. Μονής της Παναγίας του Κάστρου.

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως